Next Generation

Fons Europeus anima el teixit econòmic del Penedès a mantenir el "dinamisme" per captar de recursos europeus

La vegueria del Penedès ha absorbit 7,8 milions d’euros dels fons Next Generation EU

Fons Europeus anima el teixit econòmic del Penedès a mantenir el

Fons Europeus anima el teixit econòmic del Penedès a mantenir el "dinamisme" per captar de recursos europeus. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La directora general de Fons Europeus, Mariona Sanz, ha destacat avui el “dinamisme” que caracteritza les comarques del Penedès en la presentació de projectes per accedir a fons europeus i ha animat el teixit empresarial i local a mantenir-lo. “El recull que fem de forma periòdica ens mostra que la captació de recursos per part de les empreses i entitats locals del Penedès és elevat i ho ha de continuar sent”, ha advertit, perquè “la pandèmia han estat dos anys de molta contenció i ara hi ha molta competència”.

Sanz ha posat en valor que, en alguns casos, el percentatge de fons rebuts al Penedès és més elevat, proporcionalment a la mitjana de població que té sobre el total de Catalunya. “Això és una clara mostra de la vitalitat que hi ha en aquesta vegueria”, ha posat de manifest. Finalment, la directora general ha fet un repàs dels objectius als quals van destinats aquests recursos, que no només es dediquen a la recuperació econòmica, sinó també a la transformació digital, la sostenibilitat, la reindustrialització i la cohesió social, “els quatre eixos que acaben articulant totes les convocatòries i que acaben repercutint i tenint impacte local”, ha conclòs.

Mariona Sanz ha fet aquestes declaracions durant la trobada “Fons Next Generation: reptes i oportunitats”, que ha tingut lloc aquest matí al Vendrell i que ha comptat amb una vintena d’assistents, representants del món institucional i del teixit empresarial i social de la vegueria del Penedès. Es tracta de l’última d’un seguit de presentacions que l’equip del Departament d’Economia i Hisenda està fent per totes les vegueries, per explicar l’estat dels fons Next Generation a Catalunya, els reptes i oportunitats que comporten i quin impacte estan tenint al territori.

32 actuacions de la Generalitat per un import de 423,9 M dels recursos provinents del MRR

El Govern ha publicat, a data 31 de maig, un total de 32 convocatòries i licitacions dels fons Next Generation EU, que mobilitzaran 429,6 milions d’euros. Són actuacions provinents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR) que representen un 27,8% dels 1.545,3 milions ingressats a la Generalitat (dels 2.141,5 assignats fins al moment).

En concret, es tracta de 22 convocatòries i 10 licitacions impulsades per diferents departaments de la Generalitat (Educació; Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; Justícia; Vicepresidència, Polítiques Digitals i Territori; Drets Socials; Igualtat i Feminismes; Empresa i Treball), que es destinaran a cofinançar projectes en àmbits com la mobilitat elèctrica, la rehabilitació energètica d’edificis, la millora de la sostenibilitat i competitivitat de l’agricultura i la ramaderia, l’adaptació social i laboral de persones treballadores amb discapacitat o la transformació de flotes de transport de viatgers i mercaderies, entre d’altres.


Centres de recerca, empreses i entitats locals, els principals beneficiaris al Penedès

Des de mitjans de 2021 i fins avui s’han assignat a Catalunya 2.850,7 milions d’euros del fons europeus MRR, provinents de convocatòries o transferències directes del Govern espanyol o d’assignacions de l’Estat a la Generalitat. Aquest import es distribueix entre els 1.900,4 milions que es van assignar a Catalunya l’any passat i els 950,3 milions d’aquest exercici, assignats fins al moment.

Pel que fa a les comarques del Penedès, fins ara han rebut 7,8 milions d’euros, procedents de convocatòries de la Generalitat i de l’Estat. Els principals projectes guanyats al Penedès de convocatòries que ha publicat la Generalitat han beneficiat 27 ajuntaments, que han rebut ajuts per a l’adquisició de llibres destinats a les biblioteques del Sistema de Lectura Pública de Catalunya; i 382 particulars, 25 empreses i 4 ajuntaments més, que han estat perceptors de subvencions corresponents a la convocatòria MOVES III del Programa d’incentius a la mobilitat elèctrica.

D’altra banda, l’any 2021, l’Institut Eugeni d’Ors (0,05M) i el Milà i Fontanals (0,10M) van rebre ajuts per a projectes d’innovació i recerca aplicades i transferència de coneixement a la Formació Professional. La Fundació Institut de Robòtica per a la Dependència es va endur 0,2 M de la línia d’ajuts a projectes d’investigació en línies estratègiques, amb col·laboració publico-privada. I quatre empreses es van adjudicar ajuts de dues convocatòries diferents: Sertec-20 i Cornea Project, 0,1M cadascuna de la convocatòria 2020 Torres Quevedo, i Monocrom i Ecopol Tech, 0,3M i 0,4M respectivament, de la convocatòria 2021 Missions Ciència i Innovació.

El que portem de 2022, l’impacte al Penedès dels fons Next Generation puja a 4,8 milions d’euros que s’han repartit entre l’Associació AERI Innovi (0,4M), del programa d’ajuts a Agrupacions Empresarials Innovadores; el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (0,1M), en subvencions de la Fundació Biodiversitat per donar suport a centres de rescat dipositaris d’espècimens vius decomissats; els ajuntaments del Vendrell (1M) i de Vilanova i la Geltrú (3M), del programa d’ajuts a municipis per a la implementació de zones de baixes emissions. Aquest últim consistori també s’ha endut 0,3 milions d’euros del Pla de Transformació digital i modernització de les entitats locals.

Tota la informació a fonseuropeus.gencat.cat

El web fonseuropeus.gencat.cat recull tota la informació vinculada a tots els ajuts provinents de la Unió Europea, amb un èmfasi especial als Next Generation EU. En aquest àmbit, destaca l’espai per consultar totes les convocatòries per accedir als recursos procedents d’aquests fons, tant les d’àmbit estatal com les d’àmbit català, amb dades també de seguiment de l’execució i calendari. Igualment, recentment s’ha activat un apartat específic que recull les diferents solucions de finançament que la Generalitat posa a disposició de les empreses per avançar les subvencions, complementar les aportacions per als projectes d’inversió o presentar avals davant les administracions públiques.

NGEUCat, una marca inclusiva i propera, per mostrar les actuacions de Catalunya en el marc dels Next Generation

La Generalitat ha creat la marca Next Generation Catalunya (NGEUCat), una marca inclusiva que pretén assegurar la màxima difusió de tots els recursos que arriben a Catalunya a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i de la iniciativa REACT-EU i mostrar les actuacions que es duen a terme a Catalunya en el marc d’aquests fons.

El concepte creatiu està representat per un imagotip (unió gràfica de símbol i text), composat pel nom de la marca i els colors que identifiquen els tres objectius dels fons Next Generation: la digitalització (blau), la transició ecològica (verd) i la transformació industrial (taronja). El logotip està format per sis quadrats disposats de manera que evoquen el mapa de Catalunya, però també la F majúscula, la primera lletra de la paraula fons.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local