Agricultura

Geven impulsa la Xarxa de Custòdia Agrària per conservar el patrimoni agrícola del Baix Penedès

És un projecte que centra les seves actuacions en espècies i hàbitats que es troben amenaçats o en retrocés

Geven impulsa la Xarxa de Custòdia Agrària per conservar el patrimoni agrícola del Baix Penedès. Susana Nogueira

Geven impulsa la Xarxa de Custòdia Agrària per conservar el patrimoni agrícola del Baix Penedès. Susana Nogueira

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El grup ecologista Geven impulsa la iniciativa Xarxa de Custòdia Agrària del Baix Penedès, una aliança entre productors agrícoles, ajuntaments i entitats per conservar i custodiar el patrimoni agrícola de la comarca i remarcar la importància del mosaic agroforestal per a la biodiversitat, el paper de l’agricultura ecològica i la pagesia en la seva preservació.

Un dels membres de Geven, Ricardo Collado, ha explicat que la Xarxa de Custòdia Agrària del Baix Penedès actua a partir d’accions de conservació d’espècies i hàbitats que es troben amenaçats o en retrocés (òliba, àguila, cuabarrada, fonts, basses agrícoles...), i el projecte també promou l’educació i divulgació ambiental per fer veure que en el territori del Baix Penedès hi ha persones que produeixen de manera responsable i respectuosa amb el patrimoni natural.

Per tal de divulgar sobre la importància de conservar aquests espais gestionats per productores respectuoses amb el medi ambient, s’han creat productes “Amb gust de natura”, fets amb productes de les mateixes finques agrícoles on Geven està fent millores ambientals. “Una part important és la creació d’un producte que funcionarà com una eina comunicativa del que estem impulsant. Els beneficis que es traurà de la venda aniran destinats a millorar les finques i el patrimoni ambiental”, ha dit Collado. Un dels productes és una melmelada del productor Pep Guasch.

El grup ecologista Geven per fer les actuacions ha arribat a acords amb diferents propietaris agricultors. “Primer busquem una finca interessant i parlem amb el productor per esbrinar si està interessat a fer accions, a vegades també són ells els que es posen en contacte amb nosaltres. Sobretot són persones que tenen unes certes sensibilitats amb el medi ambient i no tenen coneixements o recursos suficients per treure tot el potencial mediambiental que té la finca”.

Accions

-Can Marlès (La Juncosa del Montmell): millores de pous d’aigua i de la font xica, on cria la salamandra i rentada de flor aquàtica en una bassa per millorar l’hàbitat dels amfibis.

-En la Bassa Gran (Sant Jaume dels Domenys) i en Safrejos (el pipiolet): dues basses agrícoles, on s’ha fet rentada de flora aquàtica, accions divulgatives i s’han instal·lat rampes de fusta per permetre la sortida de fauna de les basses.

-Un Sol Cel (Albinyana): instal·lació d’una sèrie de caixes niu per rapinyaires nocturns i petits ocells. També es té previst fer accions relacionades amb la conservació de la pedra seca que va relacionada amb la fauna.

-Les Madrigueres (el Vendrell): s’han fet moltes accions, però una és tallar la cortaderia, herba invasora que promou un impacte greu en la biodiversitat.

Collado ha fet saber que “ens hem volgut centrar en l’àmbit agrícola perquè gran part del Baix Penedès és agrícola i considerem que és un ambient castigat. Una de les principals causes de la pèrdua de biodiversitat a Catalunya és el canvi d’usos del sòl i això va molt lligat amb el canvi de models productius, és a dir, abans teníem productors amb molts tipus de cultius, molta diversitat i hem passat a una agricultura més industrial”.

“Volem actuar en aquests ambients agrícoles perquè en la biodiversitat és important gestionar els espais de manera adequada i és necessari recuperar accions que s’han perdut”, ha destacat Collado.

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local