Nadal 2023

Tradició i innovació: La 359a Fira del Gall de Vilafranca prepara una edició inoblidable

La sostenibilitat i la qualitat gastronòmica seran els eixos centrals de la mostra, que tindrà lloc el cap de setmana del 16 i 17 de desembre al recinte Firal (Parc de Sant Julià i Pavelló Firal)

Tradició i innovació: La 359a Fira del Gall de Vilafranca prepara una edició inoblidable. Sheima Abdelmalek

Tradició i innovació: La 359a Fira del Gall de Vilafranca prepara una edició inoblidable. Sheima Abdelmalek

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Aquest dimarts s'ha dut a terme la presentació de la que serà la 359a edició de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès, que es farà els dies 16 i 17 de desembre. Amb més de tres-cents anys de tradició, la Fira del Gall retorna amb més força, convertint Vilafranca en l'epicentre de la gastronomia catalana.

Aquest esdeveniment proporciona una oportunitat excepcional per posar de relleu la qualitat del gall del Penedès, amb la seva Identificació Geogràfica Protegida (IGC), i experimentar-lo en una àmplia varietat de receptes, tot acompanyat de la degustació dels reconeguts vins de la D.O. Penedès. Una celebració que fusiona la història i la innovació, oferint als visitants una immersió única en la riquesa gastronòmica de la regió.

La regidora de Turisme de Vilafranca del Penedès, Gemma Romeu, ha volgut destacar la importància del gall com a peça autòctona, i ha ressaltat les novetats d'aquest any d'una fira amb un enfocament educatiu. S'integraran programes de formació i inserció, i entre ells destaca un joc per buscar galls i gallines que tinguin una lletra, les quals estaran penjades als balcons del centre de la vila, plantejant un enigma als participants. Seleccionaran tres butlletes amb les respostes correctes, i aquelles que hagin resolt l'enigma rebran un lot per cortesia de Cafès Novell, Catànies Cuidé i Fleca Parés. Una altra activitat consistirà a dibuixar el teu propi gall i participar en el sorteig d'Instagram (@firadelgall), on es podrà guanyar un lot d'Embotits Mallart. I d'altres activitats de la mostra tindran una entrada simbòlica, i els fons recaptats es destinaran a la Marató de TV3 donant un impuls educatiu i solidari que enriqueix l'experiència de la Fira del Gall.

Laia Roig, cap de comunicació de la DO Penedès, ha volgut expressar el seu agraïment per aquesta fira tan especial. Ha subratllat que a la mostra trobarem productes tant per a la gent local com per als visitants, amb l'objectiu que puguin conèixer i gaudir dels productes del Penedès.

A continuació, Enric Ferrer, president de la IGP Gall del Penedès, ha destacat el seu desig que el consum del gall del Penedès es mantingui tot l'any, tot i que aquesta fira representa el seu moment àlgid. Ha afegit que es tracta d'un producte d'alta qualitat, ja que està reconegut com a tal per la Identificació Geogràfica Protegida (IGP), una distinció atorgada als animals que compleixen amb característiques específiques, com tenir una edat mínima de noranta-vuit dies, una dieta que inclogui llavors de raïm o que l'animal sigui criat a l'aire lliure.

Una de les novetats d'aquest any és que oferiran el gall ja cuinat, reconeixent que les vendes havien disminuït perquè a la gent no li agradava haver de portar-se el gall tal com està o esperar al fet que el preparin. També ha remarcat que els preus seran els mateixos que l'any passat, demostrant el seu compromís amb els consumidors.

Núria Carbó, presidenta del Gremi de Restauració de l'Alt Penedès, ha celebrat que, un any més, sigui possible dur a terme aquest esdeveniment. Ha destacat que seran 5 restaurants els encarregats de la gastronomia, oferint al públic diverses receptes tant de gall com d'ànec.

Finalment, ha pres la paraula l'alcalde Francisco Romero, qui ha volgut expressar el seu agraïment a totes les persones que fan possible aquest esdeveniment, una fusió entre tradició i innovació. Ha posat èmfasi en la importància de la sostenibilitat, destacant la seva lluita contra el canvi climàtic, ja que aquest afecta el cultiu de les vinyes. L'alcalde de Vilafranca ha subratllat la tradició que ha perdurat durant molts anys i que els ajuda a recordar les seves arrels. En aquest context, ha assenyalat que el cultiu de la vinya fa referència a Vilafranca, atorgant valor als seus productes. L'objectiu és ressaltar la qualitat dels vins del Penedès i enalteix re els seus productes com a part essencial de la riquesa local.

El pregó d'enguany anirà a càrrec de Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia, i es farà el dia 13 de desembre a les 8 de la tarda a l'auditori de Vinseum. Així es completa un quadre ric i divers de l'edició d'enguany de la Fira del Gall de Vilafranca del Penedès. Amb l'entusiasme de les autoritats locals, la participació dels gremis, i l'aportació de totes les persones involucrades, la fira promet ser un esdeveniment que combina tradició, gastronomia i compromís amb la sostenibilitat. Amb l'esperança de crear records duradors i celebrar l'essència de Vilafranca, la cita del 16 i 17 de setembre s'anuncia com una oportunitat única per gaudir del gall del Penedès i els seus vins en un ambient festiu i acollidor.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local