Reindustrialització

MSTECH Europe s’instal·la a la nau que Mahle va abandonar a Vilanova i la Geltrú el 2018

La inversió arriba en paral·lel a les negociacions per reindustrialitzar la fàbrica que l’alemanya va tancar fa dos anys

MSTECH Europe invertirà prop de 8 milions d'euros a l'antiga nau de Mahle a Masia Notari. Generalitat de Catalunya

MSTECH Europe invertirà prop de 8 milions d'euros a l'antiga nau de Mahle a Masia Notari. Generalitat de Catalunya

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’empresa de desenvolupament d’equips per fabricar maquinària electrònica MSTECH Europe ha adquirit la primera planta que Mahle va deixar en desús a Vilanova i la Geltrú, l’any 2018. Són unes instal·lacions de 10.000 m2 situades al polígon Masia del Notari, a tocar de l’autovia C-15. L’empresa invertirà 7,7 milions d’euros en el seu aterratge a Vilanova i preveu donar feina a 25 treballadors provinents de Mahle. Ho han anunciat aquest dimecres el CEO d’MSTECH, Jean Baptiste Bénard; el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent; i l’alcalde de Vilanova, Juan Luis Ruiz. Mentrestrant, continuen les negociacions per reindustrialitzar la fàbrica principal que Mahle va tancar fa dos anys, amb l’acomiadament de més de 300 treballadors.

Del conjunt de la inversió anunciada, 6 milions d’euros corresponen a les infraestructures per adaptar la nau, mentre que 1,7 milions seran en R+D+i. El Departament d’Empresa i Treball ha anunciat que concedirà a MSTECH una ajuda de 1,4 milions i l’ICF atorgarà un préstec de 2,7, que estaran bonificats en un 2% per la Direcció General d’Indústria.

El CEO de MSTECH ha destacat que l’objectiu de quedar-se una de les antigues naus de Mahle és convertir-se en el principal desenvolupador de maquinària per fabricar electrònica i microelectrònica, de manera que la companyia no hagi de subcontractar part de la producció a empreses del sud est asiàtic, com fa ara. MSTECH treballa per a diversos sectors, com l’electrònica de consum, telèfons mòbils i automoció. Entre altres, subministra material per a Samsung, LG, Kia, Continental i INTEL, i l’arribada de nous clients els ha dut a adquirir la nau de Vilanova.

A les noves instal·lacions, a part dels nous projectes, MSTECH concentrarà l’activitat que ara té en dues plantes a Cubelles (Garraf) i Castellet i la Gornal (Alt Penedès), on dona feina a 36 treballadors. A aquesta plantilla s’hi incorporaran 25 nous empleats procedents de l’antiga Mahle, i la firma estima que crearà 25 llocs més indirectes. La previsió és que la nau estigui en funcionament aquesta propera primavera.

Segons els responsables de MSTECH, la intenció és passar de les 108 màquines que ara desenvolupen cada any a fer-ne 406, de manera que la facturació passi de 2,6 milions a 11,9. “Amb l’adquisició de la nau no estem fent una reindustrialització a l’ús”, ha assegurat el responsable d’Afers Exteriors de la companyia, Joan Carrillo, que ha dit que la voluntat és que les noves instal·lacions “converteixin Vilanova en un pol d’atracció mundial en l’electrònica industrial”. De fet, MSTECH Europe situarà aquí la seva seu.

Pel que fa a l’R+D+i, la firma vol iniciar dos nous projectes. Per una banda, treballarà en transformar la tecnologia de curat actual, canviant les llums de mercuri per llums led. D’altra banda, es focalitzarà en la cerca de noves solucions en la microelectrònica flexible, un sector que està despertant l’interès de grans multinacionals. El CEO de MSTECH, Jean Baptiste Bénard ha donat per fet que les noves instal·lacions “atrauran grans empreses cap a Vilanova”.

D’altra banda, la companyia està negociant amb el SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) per a què els seus treballadors de la nova planta al Garraf participin d’un programa de formació professional dual en tècnics de microelectrònica, amb l’objectiu de capacitar joves de la comarca en un sector que va a l’alça.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha aplaudit àmpliament la transformació de l’antiga nau de Mahle, tot destacant que “és un projecte amb capacitats molt importants”. Torrent ha ressaltat que la nova vida de les instal·lacions sigui en l’àmbit industrial, que la nova empresa sigui “d’un dels sector més estratègics de Catalunya i Europa” i que especialment estigui relacionat amb els semiconductors. “Volem ser un actor rellevant al sud d’Europa”, ha refermat.

Al seu torn, l’alcalde de Vilanova, Juan Luis Ruiz, ha recordat la “forta presència” que històricament ha tingut la indústria a la ciutat i ha dit que l’aterratge de MSTECH és un exemple de les possibilitats de reforçar aquest sector, que ara representa el 22% de l’ocupació. “El tancament de Mahle va ser un cop molt dur, però per sort les males notícies acostumen a aportar noves oportunitats", ha afegit.

Pendents del futur de la fàbrica tancada el gener del 2022

Després de l’adquisició de la nau tancada el 2018, una de les grans incògnites que queda per resoldre és quin serà el futur de la fàbrica principal, que Mahle va decidir tancar fa dos anys amb l’anunci de la seva marxa de Vilanova. Torrent ha garantit que hi ha “molt interès” per part d’algunes empreses en quedar-se aquestes instal·lacions, si bé aquestes inversions estan condicionades a diversos tràmits urbanístics pendents de resoldre.

“Tenim bones perspectives a mig termini”, ha emfatitzat, tot mostrant-se confiat que les negociacions obertes amb “diversos eventuals inversors” acabarant prosperant. L’alcalde, Juan Luis Ruiz, s’ha expressat en la mateixa línia i ha garantit que totes les administracions “estan treballant” per resoldre els esculls urbanístics, ja que la qualificació actual dels terrenys està lligada a l’activitat que fins fa dos anys feia el fabricant de components automobilístics. Tant Torrent com Ruiz han apel·lat a la discreció de les converses i han declinat avançar el nom de cap de les companyies a priori interessades.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local