Perquè Europa funcioni

Arrenca a Sitges el Cercle d'Economia

Artur Mas: 'Davant l'actual desmembrament del nostre autogovern el millor camí és construir un projecte propi'

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El president de la Generalitat, Artur Mas ha diagnosticat que l’escenari actual de la relació entre Catalunya i l’Estat és de “desmembrament de l’autogovern per la via de les competències i per la via del control dels recursos” i ha assegurat que per fer front a aquesta situació el millor camí “és el que estem construint: el dret a decidir, que no vol dir necessàriament una independència de facto, vol dir un projecte propi”. “Perquè si no podem acceptar la situació actual de desmembrament, el peix al cove està superat per la historia i la refundació de l’Estat no és possible a hores d’ara, abans que quedar-nos de braços creuats, agenollats i amb el cap cot, aquest país ha de fer alguna cosa”, ha reblat.

El cap de l’Executiu ha pronunciat aquestes paraules durant la conferència inaugural de la XXIX reunió del Cercle d’Economia a Sitges, que enguany està dedicada al tema Perquè Europa funcioni.

El president ha posat com a exemple més recent de desmembrament de l’autogovern per la via de les competències el projecte de llei d’educació del ministre Wert, que “no és un problema només lingüístic”, sinó que l’Estat “decidirà els currículums de forma central, cosa que no s’ha fet durant 30 anys”.

Artur Mas també ha denunciat que “a governs com el nostre que abans rebíem bestretes de l’Estat pels impostos que recaptava, però teníem tot el marge de la nostra tresoreria pròpia, ara tot aquet marge se’ns ha acabat” i ha afegit que en aquests moments “tenim un banc que es diu FLA, que el controla el Govern central i que, a canvi de donar-nos crèdit, pagant els interessos corresponents, ens fa enviar totes les factures”. “No podem simplement contemplar el desmembrament actual i no fer res”, ha conclòs.

L’Estat obté un marge de 35.000 milions i només 2.000 són per les autonomies 

Durant la seva conferència, el president de la Generalitat també s’ha referit al repartiment de l’objectiu de dèficit i ha recordat que Espanya fa un any i mig havia de fer el 3% i les comunitats autònomes l’1,1, mentre que ara el percentatge de marge del’Estat és del 6,5 i el de les comunitats de l’1,3, quan aquestes representen un terç de tota la despesa pública espanyola. Artur Mas ha dit que Espanya ha guanyat un marge de 35.000 milions d’euros per al 2013, “dels quals 33.000 se’ls queden ells i només 2.000 les comunitats, quan nosaltres som un terç i ells dos terços”.

El cap de l’Executiu ha assenyalat que el debat públic que s’ha generat a diferents comunitats autònomes sobre el repartiment dels dèficits són “baralles per unes quantes engrunes” i ha afegit que “és un espectacle absurd en un Estat que hauria de comportar-se de manera madura”. “Atenció a com es fan els debats, perquè les coses són com són i ens hi juguem molt tots plegats”, ha advertit el president, que també ha dit que “si no es dóna marge als que després contribueixen de valent, tot el conjunt se’n ressent”.

En aquesta línia, el president ha defensat un repartiment asimètric de l’objectiu de dèficit i ha recordat que “dintre d’Europa hi ha una asimetria sideral i a Espanya sembla pecat mortal” i ha dit que “o som conscients que hi ha una suma i un conjunt o si es pretén que les comunitats més endeutades compleixin al mateix ritme que les sanejades és com si se li demanés a Espanya que fes el mateix que fa Àustria”.

“No desmantellarem l’estat del benestar”

El cap del Govern també ha fet referència als pressupostos de la Generalitat per a enguany i ha assegurat que no s’aprovaran fins que no es conegui l’objectiu de dèficit per a Catalunya. Artur Mas ha dit que un pressupost amb un objectiu de dèficit de l’1,3, que és l’assignat d’entrada per l’Estat a totes les autonomies, “suposa desmantellar l’estat del benestar i nosaltres no ho sabem fer ni ho volem fer”.

El president ha recordat que quan va arribar al Govern fa dos anys i mig “vam trobar un dèficit del 4,22 i ara estem per sota del 2, en plena recessió i pagant interessos” i ha assenyalat que aquest any 2013 “podem fer l’últim esforç des del punt de vista de reducció de la despesa, no podem fer més si no volem desballestar-ho tot i Catalunya genera prou recursos com per no carregar-se les coses bàsiques del seu estat del benestar”.

Artur Mas també ha parlat sobre les reformes i els deures que marca Europa a Espanya i ha advertit que “no és el mateix allargar l’edat de jubilació que fer una reducció de les pensions, que són un coixí de seguretat fonamental per a moltes famílies”. “Atenció a com es fan determinades reformes, perquè es pot crear un problema de consum, però també de cohesió social”, ha reblat.

El president ha alertat que cal intentar “ajustar bé l’impacte de les reformes i encertar bé on les fem, que les hem de fer, però de manera que no deprimeixin més l’economia”.

Millors dades d’ocupació al maig

El cap de l’Executiu ha volgut dedicar una part de la seva intervenció a les notícies positives que es produeixen a Catalunya, com les bones dades de l’exportació o l’anunci d’inversions per al projecte Barcelona World i ha augurat que aquest mes de maig serà “un dels millors dels darrers deu mesos pel que fa a la reducció de l’atur”.

Durant el col·loqui posterior, el president també ha fet referència a preguntes dels assistents als ajustaments pressupostaris que s’han fet als mitjans públics catalans i ha indicat que la CCMA (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals) ha vist reduït el seu pressupost, que ha passat de 335 milions d’euros a 225 en només dos anys. El president ha advertit, però, que “no tancarem ni TV3 ni Catalunya Ràdio ni els posarem al límit de la desaparició o debilitament”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local