Slow Food

Centenars de persones visiten la mostra de productors locals al Terra Madre de Sitges

El Corral de la Vila acull la celebració a la comarca de la gran jornada d’Slow Food, on es promocionen els productes bons, respectuosos i de proximitat

Ajuntament de Sitges. Terra Madre de Sitges

Ajuntament de Sitges. Terra Madre de Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Centenars de persones han visitat el Corral de la Vila a Sitges avui, en motiu de la celebració a la comarca del Terra Madre Day, la gran jornada promocional del moviment ecogastronòmic Slow Food. El lloc triat no ha estat a l'atzar, ja que el Corral de la Vila acull el celler on es fa la Malvasia de Sitges, que és un dels productes que Slow Food protegeix, com a singular, de producció pròxima i de qualitat.

El responsable d'Slow Food al Garraf, Valentí Mongay, ha confirmat que “la voluntat és que aquesta mostra es consolidi i s'ampliï, en un marc emblemàtic, com el Corral de la Vila, seu d'un dels Baluards d'Slow Food, com és la Malvasia de Sitges”.

La jornada ha començat a les deu del matí amb la presència de l'Alcalde de Sitges, Miquel Forns, que ha donat tot el suport de la institució municipal per promocionar i difondre els productes de la comarca. La mostra de productes artesanals i que segueixen la filosofia Slow Food ha portat fins a Sitges parades de verdura del mercat de Vilanova i la Geltrú, productors d'horta ecològics, elaboradors de most ecològic, criadors d'aviram del Penedès, creadors d'olis artesanals de gran qualitat, formatgers i elaboradors d'embotits.

En un lloc destacat, però, el nou vi de l'any del Blanc Subur ha estat un dels protagonistes. Josep Pascual, director tècnic del Celler de l'Hospital de Sant Joan i responsable d'aquesta producció, explica que “hem intentat que el vi que fem expliqui el lloc on el fem i crec que ho hem aconseguit”.

Precisament, Josep Pascual, al costat del responsable d'Slow Food al Garraf, Valentí Mongay, han fet una visita als diversos productors de la mostra i al celler de la Malvasia de Sitges. Al llarg de la fira, s'ha posat de relleu l'interès per les produccions respectuoses amb l'entorn i de proximitat. A la comarca, Slow Food ha aconseguit promocionar, a banda de la Malvasia de Sitges, els espigalls, els brotons o l'escarola perruqueta. El mateix Valentí Mongay, ha comentat que “ara començarem una campanya per donar visibilitat a les guixes, un llegum que pràcticament havia desaparegut, però que creiem que té molt de valor”.

Antoni Rafecas, un dels restauradors sitgetans que donen suport a la cuina de proximitat i a Slow Food des del restaurant La Nansa, ha deixat tastar guixes als visitants i en confirma la bona acollida: “Molta gent gran les té associades a la postguerra. Ara les començarem a guisar i a treballar a la cuina i esperem que continuïn amb una bona acollida”.

El responsable d'Slow Food al Garraf, el sitgetà Valentí Mongay, ha destacat que “el Terra Madre Day vol posar de relleu els valors d'Slow Food, i ho fem a través d'una mostra d'aquests productors de proximitat, que respecten l'entorn amb el seu treball i que apropem al màxim als consumidors”.

Per Mongay “és fonamental reduir la distància entre productors i consumidors. Afortunadament, això cada vegada passa més, perquè es valora conèixer el productors i que aquell producte que ens mengem tingui el nom de la persona que l'ha fet. Estem defensant uns valors que van a l'alça”, explica Mongay, que també regenta el restaurant La Salseta, que aposta per la proximitat i la cuina Slow Food des de Sitges.

Al llarg del matí, centenars de persones i fins i tot escolars han pogut veure i tastar les produccions de l'horta de la comarca, olis, formatges i embotits. La presència de criadors d'aviram del Penedès també ha permès comprar-ne de cara a les festes de Nadal.

Els participants en aquesta edició comarcal del 2013 del Terra Madre Day han estat l'Hospital de Sant Joan (presentant el seu nou Blanc Subur), Can Pebrots (horta ecològica), Cal Tinons (fruita dolça, horta, olis d'oliva i aviram del Penedès), Sínia Pujadas i Sínia Sant Gervasi (horta vilanovina), Vega de Ribes (elaboradors de vi amb Malvasia de Sitges), Oleum Flumen (olis i vinagres d'alta gamma), Suc de Vida (mosts), Formatges Veciana i Cal Fusteret (carns i embotits sense conservants). A més, el Restaurant La Nansa ha elaborat una paella d'arròs amb espigalls i carn ecològica, a banda d'un guisat de guixes.

La celebració del Terra Madre Day a la comarca ha culminat al migdia amb una reunió a l'Hospital de Sant Joan de la coordinadora de restaurants de Kilòmetre zero de Catalunya. Aquests establiments aposten pels productes de proximitat i s'han trobat a Sitges per coordinar esforços. A la tarda, a dos quarts de vuit, el pagès Josep Pàmies presentarà el seu llibre La Dolça Revolució, a La Malvasia de Llibres (Carrer Espalter, 20), acte amb el qual es tancarà aquest Terra Madre Day a Sitges.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local