TRANSFORMACIÓ

Canyelles després de l'Eix Diagonal

La nova C-15 ha afectat la restauració del municipi, amb el tancament d'alguns locals, però alguns establiments veuen el canvi com una oportunitat

'Tot el poble hem quedat al marge'

Míriam de Lamo. Un restaurant a l'antiga carretera C-15 de Canyelles

Míriam de Lamo. Un restaurant a l'antiga carretera C-15 de Canyelles

“Porto 22 anys a Canyelles, i la nova carretera ens ha afectat molt. No és el mateix que passin 20.000 cotxes que molts menys”. Ho explica Joan González, propietari d'un dels restaurants més coneguts del municipi, Cal Manelet. Segons dades de la Direcció General de Carreteres, el 2011 passaven diàriament 19.711 vehicles per Canyelles. A partir de la posada en marxa de la nova C-15m, les dades de la direcció general només comptabilitza el pas de vehicles per l'Eix Diagonal, però és evident que el trànsit ha caigut en picat des que la nova via va estrenar-se, el desembre del 2011,

Joan González destaca que, des de mitjans de l'any passat, tres restaurants del municipi han tancat les seves portes. Per al restaurador, la disminució del volum de vehicles ha provocat un canvi en els hàbits que, en el seu cas, ha perjudicat especialment “els esmorzars”, si bé González també ho atribueix a l'actual situació de crisi econòmica. “Ara és molt difícil tenir clientela perquè no hi ha moviment de gent”, admet, si bé el restaurant continua tenint clients. “Ve gent d'Igualada i Manresa, i la veritat és que hem hagut de dir que no a moltes persones en el que va d'any. És una qüestió de qualitat-preu”.

González assegura que un dels beneficis que ha comportat la nova carretera és que la gent pot accedir amb més “tranquil•litat” al restaurant. No obstant, reconeix és que “els sopars han desaparegut”. “Abans, estant a la carretera, treballàvem tot el dia, ara ja no és així”. En aquest sentit, el propietari de Can Manelet apunta els darrers anys “han estat anys molt durs a Canyelles”.


Els beneficis d'una millor comunicació

En el cas del restaurant La Pedrera, també a peu de la carretera vella al seu pas per Canyelles, l'Eix Diagonal ha suposat un important benefici. La propietària de l'establiment, Teresa Tardà, assegura que la nova via ha comportat una gran millora en la “comunicació”. “Tenim molta clientela de Barcelona i rodalies i ens interessa que puguin venir com més ràpid millor en una bona carretera. Abans tot era trànsit amunt i avall, el que dificultava l'accés a la nostra clientela, que és molt familiar”, explica Tardà.

La restauradora creu que “com Canyelles més se sembli a una muntanya, millor”,  així que valora la posada en marxa de la nova C-15 com a “fantàstica”. “Canyelles des del primer moment està molt més ben indicada, té sortida a la nova C-15. Abans, en canvi, havies de donar moltes explicacions de com arribar-hi”.

L'aparcament gratuït com a reclam

Disposar d'una clientela fixa que a més ara disposa de fàcil aparcament és la carta amb la que també juga La taberneta, un altre dels establiments de la carretera vella de Canyelles. “Nosaltres no ens podem queixar. Estem molt contents. Si no ve més gent és per la crisi. Però la gent ens coneix, i sap que aquí es menja bé, així que es desvia fins a Canyelles i s'atura”, explica Ingrid Rovira. La restauradora apunta que el seu establiment “té la mateixa gent que abans” i per això es mostra molt positiva respecte a la posda en marxa de l'Eix Diagonal.


Més senyalitzacions

La Parrilla del Pou Nou és un establiment molt pròxim a l'antiga C-15 i a un dels accesos al municipi des de la nova via. “Tot el poble hem quedat al marge”, assegura la responsable del local, Liliana Casal, en referència al funcionament de l'Eix Diagonal. Tot i això, la restauradora creu que la part positiva ha estat, en el seu cas, poder disposar d'una terrassa, fet que li ha permès guanyar clients.

Casal opina que és indispensable una campanya informativa que permeti posar al mapa el municipi, i una millor senyalització que indiqués els serveis de què disposa, des de benzinera fins a farmàcia o restaurants. “Que la gent sàpiga que hi ha un poble”, afegeix Casal, per a qui és essencial difondre els punts forts del municipi i el comerç i la restauració de què disposa. Els darrers mesos el restaurant ha percebut un augment dels clients procedents de Manresa i Igualada, que en molts casos tenen com a destí final Vilanova i opten per aturar-se a Canyelles per fer un àpat. ”Crec que la nova carretera ha perjudicat al conjunt del municipi. Nosaltres vam començar fa cinc anys, amb la crisi, així que els inicis van ser molt durs, però ara estem estabilitzats, aguantant, com tothom”, conclou la restauradora de Canyelles.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!