Mercadal

El mercat setmanal de Santa Margarida i els Monjos compleix 25 anys com un referent comarcal

Aquest diumenge se celebrarà amb una jornada festiva que inclourà activitats lúdiques infantils, accions de dinamització comercial i sorteig de premis entre els clients

El mercat setmanal de Santa Margarida i els Monjos compleix 25 anys. EIX

El mercat setmanal de Santa Margarida i els Monjos compleix 25 anys. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El mercat dels diumenge de Santa Margarida i els Monjos compleix 25 anys i ho celebrarà aquest proper diumenge amb una jornada festiva que inclourà activitats lúdiques infantils, accions de dinamització comercial i sorteig de premis entre els clients del mercat.

La festa és previst que comenci a les 10 del matí amb inflables i animació musical. Una hora més tard es daurà a terme la rebuda de les autoritats convidades i es farà un passeig pel mercat, que finalitzarà a dos quarts d’una del migdia, al davant del Punt d’Informació, amb els parlaments institucionals i sorteigs.

Per les compres que es facin al mercat durant aquesta jornada, la clientela rebrà un tiquet  que es podrà bescanviar per una bossa commemorativa al punt d’informació, fins a exhaurir existències. Aquest mateix tiquet servirà pel sorteig de vals de compra al mercat, que es durà a terme al final del matí.

Consolidació d’un objectiu

El mercat es va inaugurar l’1 de desembre de 1991, gairebé com una aventura que apostava per oferir espais de compra en diumenge, cosa gens habitual fa 25 anys, i com una eina de dinamització del teixit comercial local davant els canvis que comportava la variant de la N340 i l’eliminació del pas de vehicles pel centre de la localitat. I també, perquè pel fet de tenir el mercat els diumenge es permet que els comerços de tot el municipi puguin obrir aquest dia.

Per tirar-lo endavant es va escollir un espai acabat d’urbanitzar, la rambla de Penyafel, amb l’impuls de l’Ajuntament i el suport del Gemi d’Encantistes de la Província de Barcelona.

El primer any no va ser fàcil. S’havia de consolidar la iniciativa i fer-la coneguda. Algunes parades marxaven i altres arribaven però de mica en mica el mercat es va anar omplint de públic i en pocs anys va consolidar el model actual, amb 190 parades, algunes de les quals encara hi són des del primer dia, i una mitjana de 4.000 visitants setmanals.

El mercat es celebra tots els diumenges al matí i té actualment 1.200 metres lineals de venda que es distribueixen entre la rambla de Penyafel, l’avinguda de Cal Salines i una zona de l’aparcament del mercat.

Des de l’Ajuntament es treballa de forma molt estreta amb l’associació del Comerç del Foix per aprofitar les sinèrgies que genera el mercat per afavorir el comerç local. Una relació que ha estat posada com a exemple en diverses ocasions per la Diputació de Barcelona, per la bona integració entre el teixit comercial i mercat no sedentari.

Millores constants

Una de les principals millores del mercat va ser la pavimentació de la zona d’aparcament d’entrada als Monjos, que a banda d’afavorir la comoditat dels visitants, va permetre una reorganització de les parades, amb la concentració de tota l’àrea d’alimentació i l’accés dels paradistes als punts de llum.

Des de l’any 2009 l’Ajuntament té la gestió total del mercat i és qui realitza el control dels paradistes, els assentaments de metres quadrats i la neteja, amb el suport d’una empresa adjudicatària.

L’any 2014 es va incorporar la construcció d’un nucli de mòduls d’entrada al mercat que inclou un punt d’informació turística, magatzem i lavabos pels visitants.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local