Nadal 2016

Els productors de torró de Xixona i Alacant preveuen un augment de vendes d’entre el 3 i el 4% aquest Nadal

El Consell regulador de la D.O. indica que serà una de les campanyes més tranquil·les dels darrers anys

En primer terme, pastilles de torró en una fàbrica de Xixona. Al fons una treballadora les empaqueta. ACN

En primer terme, pastilles de torró en una fàbrica de Xixona. Al fons una treballadora les empaqueta. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Els fabricants de torrons amb denominació d’origen Xixona i Alacant preveuen una campanya de Nadal amb vendes entre un 3 i un 4% superiors al 2015, segons que ha explicat a l’ACN el secretari del Consell regulador de la Denominació d’Orígen (D.O.) Federico Moncunill. Segons aquestes previsions, els torroners de Xixona encadenen quatre campanyes consecutives de creixement després del fort descens del 2012, amb davallades del 10%. En la seva opinió, una situació econòmica més estable que campanyes anteriors farà que aquests siguin “un dels Nadals més tranquils dels darrers anys” amb increments percentuals de vendes superiors a la campanya passada. Traduït en pastilles de torrons, enguany els fabricants preveuen vendre uns 20 milions amb la D.O. Xixona i Alacant i uns 40 milions de pastilles de torrons diversos, amb protagonisme especial per als torrons de xocolata i rovell.

Tot i que el Consell Regulador de la D.O. no disposa de dades concretes per territoris, el seu portaveu assenyala que els seus productes han tingut tradicionalment una bona acollida entre els catalans. Federico Moncunill apunta que, a diferència d'altres punts de l'Estat, a Catalunya hi ha tradició de comprar barres de torró més grans, d'uns 500 grams, el que es coneix com 'barra catalana', tallada de manera especial pels productors.

Sobre les dimensions habituals de les pastilles de torró, Moncunill indica que el sector s’està adaptant a les noves demandes. Si bé en el passat el torró de Xixona i Alacant s’empaquetava tradicionalment en pastilles de 300 grams, ara els fabricants també ofereixen paquets més petits i mitjans al gust de consumidors individuals i famílies més reduïdes.

Pel que fa a les exportacions, la D.O. preveu creixements a l’entorn d’un 8%, principalment en mercats com el sud dels Estats Units, Sud-Amèrica i Cuba, un mercat del qual Moncunill confia que es reactivi l’apertura. En aquest sentit, el secretari dels torroners xixonencs espera que l’aterratge de la nova administració dels Estats Units no refredi les expectatives de creixement d’aquest mercat.

Les xifres confirmen una sortida de l’estancament provocat per la crisi, que es va veure traduït amb una reducció dràstica de les pastilles destinades als lots que les empreses regalen als empleats pel Nadal. Segons que explica Moncunill, el fet que moltes empreses prescindissin d’aquesta despesa va afectar les vendes. Els fabricants preveuen que en aquesta campanya, com en la passada, es reactivi aquest canal.

Al respecte, Moncunill recorda la sentència del Suprem que recentment ha determinat que els lots de Nadal són un dret adquirit pel treballador i que s’ha de mantenir. Tot i que ho considera anecdòtic, el sector es manté a l’expectativa de si podrà afectar aquesta sentència de cara a la campanya vinent. En tot cas, Moncunill no preveu que hi hagi més descensos de pastilles destinades a lots de Nadal i que es vagi recuperant.

De Xixona (Alacantí) surt més del 50% de la producció total del torró a l'Estat espanyol, que és el primer productor mundial. El 85% de la seva producció es distribueix principalment al País Valencià, Catalunya, Madrid i a la resta de l'Estat espanyol. El 15 % restant s'exporta als Estats Units, França, Veneçuela, Cuba, Argentina, Mèxic, Portugal i Itàlia.

El Consell Regulador del torró de Xixona i Alacant està format per 22 empreses entre les quals troben algunes de les més importants de l'Estat. Torroners com El Lobo, Antiu Xixona, La Fama o 1880 formen part d'aquest Consell Regulador. El sector dóna feina a unes 1.800 persones de manera directa i genera uns 3.000 llocs de treball indirecte. 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local