Bretxa salarial

Les dones han de treballar 52 dies més a l'any que els homes per guanyar el mateix

En l'àmbit europeu, la xifra puja fins als 59 dies, segons un informe d'Oxfam Intermón

ACN Barcelona 27-09-2018 9:47 Lectures 3696
Imatge d'una dona treballant les seves peces de joieria a Expohogar Barcelona el 22 de setembre del 2018. ACN

Imatge d'una dona treballant les seves peces de joieria a Expohogar Barcelona el 22 de setembre del 2018. ACN

L'estudi 'Veus contra la precarietat: dones i pobresa laboral a Europa' determina que les dones han de treballar 52 dies més a l'any que els homes per guanyar els mateixos diners a Espanya. Es tracta d'un informe que ha elaborat Oxfam Intermón on es posa de relleu que tot i que la bretxa de gènere es va reduint lentament, les dones europees encara cobren un 16% menys que els homes. Els responsables de l'informe indiquen que part d'aquesta bretxa s'explica per factors com l'edat de la persona treballadora, la seva experiència i la mida de l'empresa. Però afegeixen que, amb tot, un 14% d'aquesta bretxa a Espanya queda "sense explicar" i l'atribueixen a la discriminació directa o indirecta per raó de gènere.

Altres xifres destacades de l'estudi són que les dones tenen el doble de possibilitats que els homes de tenir un treball amb baixa remuneració. O que van representar el 20% d'entre el 10% de població treballadora amb més ingressos. Dels 609 consellers delegats que hi ha a Europa dins les grans empreses, només 36 són dones.

A més, a Espanya, les dones constitueixen el 55,8% de la força de treball de la indústria de l'hostaleria, restauració i turisme i el 87,9 % del treball de la llar i de cura. Són dos dels sectors laborals més precaris a l'Estat.

En paral·lel, l'estudi també reflecteix que les dones tenen el doble de possibilitats que els homes d'estar en un treball parcial no desitjat: gairebé quatre de cada cinc persones treballadores a temps parcial a la UE són dones. A Espanya, són gairebé tres de cada quatre.

Pel que fa al treball domèstic no remunerat de les dones, suposa un volum de 10 bilions de dòlars a l'any en l'àmbit global, el 13% del PIB mundial. Aquesta mateixa dada a Espanya, suposaria el 41% del PIB, segons indica l'informe. Les dones dediquen una mitjana de 22 hores a la setmana al treball no remunerat a Europa, mentre que els homes hi dediquen menys de 10 hores.

Chema Vera, director d'Oxfam Intermón, ha explicat que el perfil que es dibuixa d'aquestes dones precaritzades a Europa i a Espanya està format per migrants, joves i membres de famílies monoparentals, que "són les que afronten el risc més alt de precarietat i pobresa laboral".

Un altre tret que es posa de manifest a l'informe és que Espanya és el país amb més risc de pobresa laboral de la UE per a les dones migrants. Ser família monoparental també incrementa el risc de pobresa laboral. A Espanya, més de la meitat de les famílies d'aquest tipus es troben en risc de pobresa i exclusió social. El 83% d'aquestes famílies estan encapçalades per dones.

Cava de primera

La transició del cava i el llibre de Santi Borrell i el silenci del sector!

Jordi Cuyàs i Soler

El premi del llibre ha tingut l'oportunitat històrica de que es donés a conèixer en un moment clau de la història del Cava, quan per fi els grans elaboradors reconeixen que la política de fer grans quantitats a baix preu està ensorrant el secto

ENQUESTA WEB

L'Audiència de Barcelona acaba de denegar a un home l'adopció dels fills de la seva parella nascuts per gestació subrogada. El tribunal recorda que el procediment és il·legal al país. La gestació per subrogació o per substitució, la maternitat subrogada o els ventres de lloguer són un dels temes que més divideixen la societat.

Creus que s'hauria de legalitzar la gestació subrogada al nostre país?


No