Dones d'empresa

La química Núria Salan reivindica el paper de la dona a la ciència en un col·loqui virtual amb Dones d'Empresa

Sala: 'som a l’edat de la nova tecnologia, dels nous models, nous rols, nous perfils i les dones han de posar-se en primera fila'

Col·loqui de Núria Salan, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia. EIX

Col·loqui de Núria Salan, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La químita Núria Salan, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, va protagonitzar ahir el col·loqui virtual convocat per Dones d’Empresa i per la FEGP que portava per títol “T de Talent, T de Tecnologia, T de Totes les dones”. Sílvia Domènech, del grup impulsor de Dones d’Empresa, va explicar que des del col·lectiu intenten ajudar, contribuir i inspirar perquè "tinguem una societat més igualitària i que quan hi hagi les mateixes noies i nois en carreres tecnològiques voldrà dir que hem avançat més".

La doctora Núria Salan va afirmar que "el talent és una de les coses que no ens poden negar els homes" i que per això "hem de presumir dels nostres premis perquè son nostres". Va explicar que "a les dones ens han ensenyat a ser modestes però hem de demostrar el que som". A més, no va dubtar a afirmar que la tecnologia té més de femení del que ens pensem.

En un col·loqui empoderador i inspirador, Salan va explicar que sempre va ser una dona rara i que els primers que la van “patir” van ser els seus pares quan va decidir que volia estudiar tecnologia enlloc de magisteri o infermeria: quan tenia 12 anys es va descobrir un dia volent ser científica i es va pensar que seria la segona científica perquè de l’única dona que sabia que ho era era Marie Curie.

Per això la seva ponència va servir per posar en valor grans dones que van fer contribucions importants i els noms de les quals ha quedat oblidat: va parlar de Maria la Jueva, que dóna nom a la tècnica del bany maria, d’Hipàtia, que va cometre “la insolència” de voler ensenyar als homes el que sabia; Hildergarda de Bingen, la dona que sabia fer de tot i que no coneix ningú, que es va fer monja perquè una dona així només podia evitar la foguera sent monja; Josephine Cochrane, que va inventar el rentavaixelles i no la coneix ningú mentre que a Gutenberg el coneix tothom malgrat que ningú fa servir la impremta; de Mary Anderson, de Beulah Louise Henry i Hedy Lamarr, descobridora del precursor del GPS, un invent va permetre desenvolupar la tecnologia Wifi i el Bluetooth.

Salan defensa que l’enginyeria la pot fer tothom perquè, segons ella, "enginyeria no és més que solucionar problemes amb enginy  i això no vol dir que sigui d’homes". Va afirmar que som l’edat de la nova tecnologia, dels nous models, nous rols, nous perfils. Tot i aixo, va reconèixer que encara queda molt per fer: "hem de captar l’atenció de generacions futures, hem ajudar a captar talent femení i a promoure la reducció del “gap” en TECH-TIC".

Salan va convidar al col·loqui l'enginyera vilanovina Blanca Tejedor, que pertany al grup d'investigació de la UPC i que va posar de manifest com les dones han passat a segona plana a causa de la pandèmia: "hem arribat al punt que en època de pandèmia s’ha d’aturar la part de recerca perquè s’ha de dedicar més a la docència i a l’estada a casa, mentre que els homes han incrementat fins el 50% la seva productivitat, el doble del que ho feien abans i que això vol dir que a casa passa alguna cosa". 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local