Desigualtat salarial

La creixent bretxa laboral entre dones i homes allunya la UE de la igualtat de gènere en els últims cinc anys

Europa no avança en la lluita contra el canvi climàtic i redueix lentament les desigualtats socials

ACN/ Natàlia Segura Barcelona 22-06-2020 12:13 Lectures 1775
La creixent bretxa laboral entre dones i homes allunya la UE de la igualtat de gènere en els últims cinc anys. ACN

La creixent bretxa laboral entre dones i homes allunya la UE de la igualtat de gènere en els últims cinc anys. ACN

La Unió Europea s'ha allunyat de l'objectiu d'igualtat de gènere per un augment de la bretxa laboral entre dones i homes en els últims cinc anys. Així ho constata un informe sobre el progrés europeu per assolir els objectius del desenvolupament sostenible de les Nacions Unides per al 2030 que no veu cap avenç en la lluita contra el canvi climàtic. Dels 17 objectius marcats per l'ONU la UE només ha fet avenços importants en la promoció de la pau i l'accés a la justícia, però en la resta el progrés ha estat "notablement més lent". Així, hi ha hagut millores en l'estat del benestar o la lluita contra la pobresa, però s'està avançant lentament en la reducció de les desigualtats, la millora de l'educació o la promoció d'un consum responsable.

Espanya està progressant en tots els objectius de desenvolupament de l'ONU, excepte en la promoció d'un consum responsable i en l'impuls d'una energia més neta i assequible.

Empitjora la situació de les dones

La igualtat de gènere i el canvi climàtic són les dues grans assignatures pendents de la UE en el desenvolupament sostenible.

Si bé lentament els sous de les dones tendeixen a igualar-se amb els dels homes i la seva representació és més gran en les posicions de poder, les desigualtats en l'educació i el mercat de treball han augmentat en els darrers cinc anys. Cada cop hi ha més dones inactives econòmicament perquè es fan càrrec de la cura dels fills o familiars en comparació amb els homes. Una menor participació en el mercat de treball que xoca amb el fet que les dones a la UE "tenen un millor rendiment que els homes en l'educació".

L'eurocomissari d'Economia, Paolo Gentiloni, ha alertat que cal vigilar com la crisi de la covid-19 pot empitjorar aquests indicadors. També ha defensat que el sistema europeu per supervisar econòmicament els estats de la UE hauria de tenir més en compte l'avenç en la igualtat de gènere.

Sense millores pel medi ambient

L'acció climàtica de la UE no ha donat resultats en els últims cinc anys. Mentre s'han fet alguns avenços en l'ús d'energies renovables, en general les emissions contaminants han augmentat entre el 2014 i el 2017 de manera que la UE s'allunya de l'objectiu de reducció del 40% per al 2030.

Gentiloni ha defensat que la UE és "molt activa" en polítiques climàtiques, però ha admès que per ara els seus resultats són "insuficients". "Això demostra la importància del Pacte Verd Europeu", ha remarcat.

Superfícies comercials

Hi haurà pastís per tothom

Sixte Moral

Ens volem convertir en uns zona clapejada de grans espais comercials?

ENQUESTA WEB

Davant de l'augment del risc de rebrot i dels positius, el Govern admet que treballen en noves restriccions que podrien passar per un confinament de cap de setmana o un confinament domiciliari durant 15 dies

Creus que és necessari un nou confinament domiciliari per controlar la pandèmia?


No