Microbiologia

El 3r Simposi de Viticultura Regenerativa profunditza en la vida microbiana dels sòls per crear vinyes resilients

Organitzat per l’Associació de Viticultura Regenerativa, comptarà amb grans experts mundials en microbiologia com la Dra. Elaine Ingham, Lydia i Claude Bourguignon i la Dra. Rosa Vercher

El 3r Simposi de Viticultura Regenerativa profunditza en la vida microbiana dels sòls per crear vinyes resilients. EIX

El 3r Simposi de Viticultura Regenerativa profunditza en la vida microbiana dels sòls per crear vinyes resilients. EIX

El 16 de maig és la data escollida per celebrar el 3er Simposi de Viticultura Regenerativa, que organitza l’Associació de Viticultura Regenerativa i que enguany se celebra a Falset, la capital del Priorat. Amb el títol ‘La microbiologia dels sòls: clas per a una viticultura resilient’, el certamen reunirà experts nacionals i internacionals per explicar en què consisteix i com funciona la microbiologia del sòl i per què pot ajudar les vinyes a fer front a l’amenaça climàtica.

La viticultura regenerativa es planteja com una solució per neutralitzar la degradació dels sòls, en línia amb l’Objectiu 15 ‘Vida dels Ecosistemes Terrestres’ dels Objectius de Desenvolupament de les Nacions Unides. Segons Miquel Torres Maczassek, president de l’Associació de Viticultura Regenerativa i director general de Família Torres, “és evident que la degradació dels sòls de les vinyes arreu del món durant dècades d’ús intensiu ha fet que disminueixi la capacitat d’albergar vida, sobretot vida microbiana, i en conseqüència, ja no emmagatzemen carboni”. I afegeix: “La regeneració dels sòls permetrà que les nostres vinyes siguin més resilients i puguin fixar carboni atmosfèric en els sòls com ho fan els boscos, i per tant estaran contribuint a frenar l’amenaça climàtica”.

Entendre i conèixer els sòls i la vida que alberguen és clau en la viticultura regenerativa. Per això, després d’abordar les bases i principals pràctiques d’aquest model vitícola en les dues edicions anteriors, aquest tercer simposi dona veu a grans experts en microbiologia dels sòls amb l’objectiu d’apropar els seus coneixements als viticultors i cellerers que hagin emprès el camí cap a la viticultura regenerativa.

La ponència inaugural del simposi anirà a càrrec de la Dra. Elaine Ingham, microbiòloga i fundadora de Soil Web Food School, considerada una de les biòlogues de sòls més importants del món, que explicarà les dinàmiques creades en la xarxa alimentària del sòl. El paper de la biologia en els sòls de les vinyes serà abordat per Lydia i Claude Bourguignon, microbiòlegs de sòls i fundadors del laboratori d’anàlisis microbiològics de sòls (LAMS), i Jeff Lowenfels, autor del guardonat ‘Teaming with microbes: the organic guide to the soil food web’, entre molts altres llibres sobre jardineria i botànica.

També compartirà els seus coneixements la Dra. Rosa Vercher, experta en ecologia de plagues i control biològic i referent en la investigació per a la gestió sostenible de les plagues; Nicole Masters, agroecòloga, directora d’Integrity Soils i formadora en agricultura regenerativa; i Jordi Puig, doctor en Ciències Ambientals especialitzat en canvi climàtic i canvi global ambiental. Francesc Font, vicepresident de l’Associació de Viticultura Regenerativa i cofundador d’Agroassessor Consultors Tècnics, presentarà la certificació international Viticulture Regenerative Alliance (RVA) que ha impulsat recentment l’associació en col·laboració amb Ecocert.

Moderat per la periodista Ruth Troyano, el 3er Simposi de Viticultura Regenerativa comptarà amb la presència institucional de Carlos Brull, alcalde de Falset, i Elisenda Guillaumes, directora general d’Agricultura i ramaderia de la Generalitat de Catalunya. Se celebrarà el dimarts, 16 de maig, de 10:00 a 13:30 hores, al Castell de Falset, i es retransmetrà en obert per streaming a través del web www.viticulturaregenerativa.org/ca. Aquelles persones interessades en assistir han de sol·licitar plaça enviant un correu a info@viticulturaregenerativa.org.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local