Verema 2023

Les principals organitzacions vitivinícoles del Penedès fan una crida per plantar-se davant els contractes de compravenda del raïm

Unió de Pagesos de Catalunya, Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i l'Associació de Viticultors del Penedès denuncien que els preus proposats pels cellers no responen a la situació actual del sector

El sindicat d’Unió de Pagesos de Catalunya, JARC i l’Associació Viticultors del Penedès han publicat un comunicat conjunt per aconsellar als viticultors que no firmin els contractes de compravenda del raïm amb les grans empreses vitivinícoles. Aquestes se les assenyala “d’estipular un preu abusiu que no respon a les dinàmiques del mercat”, a més de posar en risc l’activitat de la pagesia del sector.

La crida sorgeix del preu proposat per cellers que compren raïm que estableixen contractes que no reflecteixen la situació del sector, ja que es preveu una collita d'almenys un 70% inferior "respecte a una verema normal" a causa de la sequera que es va arrossegant des de fa dos anys. Jaume Domènech, cap sectorial de la Vinya i el Vi de JARC, també avisa que a causa de la falta d'aigua "aquest any hi haurà vinyes velles que, tot i haver pogut produir uns anys més, s'hauran d'arrencar perquè gran part dels ceps s'han mort". En el comunicat també destaquen l'increment dels costos de producció causats per la inflació dels darrers mesos, la qual Domènech recorda que fa augmentar els costos de la producció a més de limitar la disponibilitat econòmica que es pugui destinar la plantació de noves vinyes per substituir les velles.

Les entitats demanen un augment del preu del raïm de més del 50%  respecte del qual tenien acordat la verema anterior. Per defensar-ho exposen que els viticultors no haurien d’acceptar uns rendiments econòmics entre 1.000 i 1.500 euros bruts per hectàrea quan “s’ha calculat que per tenir un negoci viable el rendiment hauria d’aproximar-se als 5.000 euros”.

Unió de Pagesos, JARC i l'Associació Viticultors del Penedès també asseguren que s'ha de conscienciar el sector de les pèrdues econòmiques d'aquest any dels pagesos per tal de repartir-les entre els diferents agents que intervenen en la cadena de valor i pal·liar-les, ja que el valor del raïm representa un 10% del valor total de venda de l'ampolla al consumidor. Josep Marrugat, responsable de la Vinya i el Vi d'Unió de Pagesos, assenyala que també "ens hem trobat que hi ha caves de diferents qualitats i amb preus diferents, però el raïm es continua pagant al mateix preu creant una situació injusta, ja que el raïm destinat a un cava de més qualitat també hauria de ser més valorat".

Les tres organitzacions demanen que les empreses compradores de raïm s'atenguin a l'estudi dels costos de producció del raïm, així com del vi base cava, que duu a terme el Departament d'Acció Climàtica per conèixer els costos de producció d'un viticultor i regularitzar els preus. A més, puntualitzen que no s'hauria de pagar al productor per sota dels seus costos de producció, tal com dicta la Llei estatal de la cadena alimentària.

Ambdós representants de les entitats coincideixen que la crida es duu a terme perquè els cellers reconsiderin els preus oferits per comprar el raïm i així poder donar rendibilitat i continuïtat al sector vitivinícola davant de les adversitats climàtiques i econòmiques.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local