A.E. Ramassà

La ribetana Aitana Bonmatí visita amb ACNUR un equip de futbol de dones refugiades

La jugadora del FC Barcelona ha mantingut una trobada amb el conjunt femení inclusiu de l'A.E. Ramassà, un equip de futbol format per 35 dones refugiades, sol·licitants d'asil i migrants

La ribetana Aitana Bonmatí visita amb ACNUR un equip de futbol de dones refugiades . © ACNUR / Deer Watson

La ribetana Aitana Bonmatí visita amb ACNUR un equip de futbol de dones refugiades . © ACNUR / Deer Watson

En el marc de l'aliança entre l'FC Barcelona i ACNUR, l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats, la jugadora blaugrana Aitana Bonmatí ha mantingut una trobada amb el conjunt femení inclusiu de l'A.E. Ramassà, un equip de futbol format per 35 dones refugiades, sol·licitants d'asil i migrants.

Aquest equip, que va començar els seus primers entrenaments a Barcelona al maig de 2021, compta amb el suport de la Fundació FC Barcelona i el seu objectiu és afavorir la integració de dones refugiades de diferents nacionalitats, edats i contextos, generant una xarxa de suport i de vincles a través del futbol mitjançant la metodologia SportNet, pròpia de la Fundació del FC Barcelona i que utilitza l'esport com a eina de canvi.

Aitana, nominada a la Pilota d'Or i única jugadora espanyola present en l'onze ideal de la Lliga de Campions i de la passada Eurocopa, va poder conversar amb les integrants del del AE Ramassà, els qui li van transmetre com l'esport els ajuda a forjar noves amistats i els està ajudant en el seu procés d'integració. “M'agrada perquè he fet amigues i puc parlar amb elles. Jugar al futbol m'alegra i tinc més energia després d'entrenar i de parlar amb altres dones com jo”, explicava Svitlana Adamenko, enginyera química i refugiada d'Ucraïna, que va arribar al març a Barcelona fugint de la guerra a Ucraïna.

També Fereshteh Rafat, periodista i activista refugiada de l'Afganistan, aprofundia en els efectes positius que l'esport té tant en la seva salut física com mental, generant vincles entre elles: “Jugar al futbol amb Ramassà té dos efectes per a nosaltres: El primer és que ens ajuda a integrar-nos en la comunitat. El segon és que nosaltres sabem que a Espanya no estem soles. Aquí totes som refugiades i tenim el mateix nivell de vida, totes tenim problemes similars”.

La migcampista blaugrana també va poder xerrar amb les refugiades del AE Ramassà sobre els reptes i barreres que afronten les dones tant en el món de l'esport, com en molts altres contextos socials: “Sé que totes vosaltres heu tingut camins difícils. Al final som dones i tenim moltes adversitats en el camí, però mereixem els mateixos drets i també liderar al món”, afirma Aitana Bonmatí.

Durant la trobada, Aitana va lluir la nova samarreta blaugrana, que porta el logo d'ACNUR en el dors en els primers equips masculí i femení de futbol i l'equip Fundació Barça Genuine durant les pròximes quatre temporades, gràcies a l'aliança entre l'FC Barcelona i l'Agència de Nacions Unides. Un missatge de solidaritat amb els més de 100 milions de persones que s'han vist forçades a fugir de les seves llars.

En el marc de l'aliança, la Fundació FC Barcelona contribueix amb 400.000 euros per temporada a quatre projectes d'ACNUR a Colòmbia, Uganda, Türkiye i Malàisia (100.000 euros per projecte). Així mateix, realitza donacions en espècie (valorades en 100.000 euros per temporada) de material esportiu del FC Barcelona, a més de posar a disposició l'experiència i els coneixements de professionals esportius de la fundació.

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara!

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local