America's Cup

Vilanova i la Geltrú acollirà una prova de la Copa Amèrica de Vela aquest setembre

El front marítim de la capital del Garraf serà l'escenari durant quatre dies del primer enfrontament entre els sis equips de l'America's Cup

Vilanova i la Geltrú acollirà una prova de la Copa Amèrica de Vela aquest setembre. EIX

Vilanova i la Geltrú acollirà una prova de la Copa Amèrica de Vela aquest setembre. EIX

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

 

Vilanova i la Geltrú pot estar d'enhorabona. La ciutat acollirà una prova preliminar de la Copa Amèrica de Vela entre el 14 i 17 de setembre del 2023. El passat mes de març es va saber que Barcelona acolliria l'agost del 2024 la 37a edició d'aquesta competició, un dels esdeveniments esportius més importants del planeta quant a repercussió en un territori, després de les olimpíades i dels mundials de futbol. Després d'intenses negociacions una delegació de la Copa Amèrica va estar valorant la possibilitat que la capital del Garraf acollís aquesta prova. Des del primer moment ACE Barcelona entitat organitzadora de la 37a America's Cup van veure les possibilitats del front marítim de Vilanova i la Geltrú.

Finalment, la decisió s'ha fet pública aquest matí al Museu Marítim de Barcelona amb la presència d'Albert Castellanos, secretari d'Empresa i Competitivitat del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Grant Dalton, CEO d'America's Cup Event Barcelona (intervenció enregistrada) i Aurora Catà, vicepresidenta d'ACE Barcelona, l'acaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, Daniel Puig, president del Comitè Executiu de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i Eduard Torres, president del Consorci de Turisme de Barcelona.

Durant els quatre dies, una primera jornada d'entrenament i tres més de competició amb regates de flota i match race, Vilanova i la Geltrú es convertirà en l'escenari de l'estrena dels sis equips participants, que tenen previst instal·lar-se a Barcelona aquest estiu i que s'enfrontaran per primera vegada a bord d'embarcacions de la classe AC40 en el tercer port més important de Catalunya com és el de Vilanova. Serà una gran oportunitat perquè el públic albiri el que l'espera a l'any que ve a la Ciutat Comtal.

La Copa América no és només una competició a vela. És, sobretot, una competència tecnològica entre països. La Copa América inclou prèviament un procés d'investigació i desenvolupament que proporcionarà innovacions exportables al nàutic tradicional, permetent, en conseqüència, el seu avenç tecnològic.

Vilanova acollirà les proves amb els AC40, uns vaixells amb l'última tecnologia d'hidroales que els eleven sobre l'aigua i els permeten generar tant d'impuls que naveguen quatre vegades més ràpid que el vent. A diferència de la mateixa America's Cup, que es disputa en vaixells AC75 i és una regata de disseny d'innovació i tecnologia marina, la regata preliminar de Vilanova i la Geltrú es disputarà a la flota d'AC40, de disseny únic estricte, com s'utilitzarà per a la Women's i la Youth Amereica's Cup. Per tant, el desembarcament de la Copa Amèrica a Vilanova, permetrà gaudir des del front marítim d'un dels majors espectacles de la nàutica d'avui en dia.

Però tot això, mou una quantitat de xifres que maregen. Es destinarà tres milions d'euros de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona acollir aquest esdeveniment i l'ocupació de tot el front marítim vilanoví. Un moviment de voluntariat superior al centenar de persones que revifarà l'esperit dels Specials Olímpics celebrats a la ciutat. En aquest sentit, en l'organització d'aquest esdeveniment a Vilanova anirà acompanyada del Team New Zealand, club encarregat de gestionar l'esdeveniment per haver-lo guanyat en la passada edició i que ha creat l'empresa de gestió ACE Barcelona S.L. A la ciutat hi ha implicats, de moment, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Ports de la Generalitat, el Club Nàutic Vilanova, Vilanova Grand Marina i la Daurada Beach Club.

Cadascun d'aquests actors acollirà respectivament la part tècnica de les embarcacions, els mitjans de comunicació, els jutges, la part logística dels equips i organització de l'esdeveniment. El recinte d'aquest esdeveniment anirà doncs des de la plaça del Port, tota la Rambla del Port fins al Trajo de Garbí, part de la platja de Ribes Roges, contemplant dos punts de visió claus, el final de l'escullera de Ponent i la Pasífae, des d'on gratuïtament es podrà gaudir d'aquesta Fórmula 1 del mar.

A part d'acollir aquest esdeveniment esportiu de primer nivell, la Copa Amèrica té un programa paral·lel de pedagogia de la vela i de sensibilització mediambiental que en podran gaudir bona part dels escolars de la ciutat. Però per sobre de tot, acollir la Copa Amèrica de Vela pot situar a Vilanova i la Geltrú al lloc que li pertoca, per ser una ciutat de 70.000 habitants, de capitalitat comercial, cultural i festival, i perquè ha fet un esforç ingent per recuperar el seu front marítim.

L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, ha indicat que "ser una de les ciutats vinculades a la Copa Amèrica és una oportunitat per Vilanova i la Geltrú: per la projecció internacional que té aquest esdeveniment, perquè és una manera espectacular de reivindicar la nostra tradició marinera i nàutica, i sobretot, perquè serà un gran moment de dinamització de la nostra ciutat. Quan hi ha un esdeveniment de grans dimensions a Vilanova i la Geltrú, tota la ciutat s'hi aboca sempre, per tant, és un gran repte, però amb l'experiència viscuda estic convençuda que Vilanova i la Geltrú complirà les expectatives. Tenim molt bon record de quan vam ser una de les seus dels Jocs Special Olympics del 92, aquest serà segurament l'esdeveniment de més envergadura que acull la nostra ciutat des dels Special Olympics. Serà un esdeveniment de tota la ciutat. Comptem ja amb aliances imprescindibles, com són el Club Nàutic de Vilanova, Vilanova Grand Marina, la Daurada i el Port de Vilanova i la Geltrú, però a partir d'avui mateix començarem a buscar altres complicitats, en els sectors econòmics, associatiu, acadèmic, cultural i en la ciutadania en general. Comptarem amb tothom".

Pels ACE Barcelona han comptat i molt la urbanització de la plaça del Port, de la Rambla del Port, a part de les remodelacions de les instal·lacions del Club Nàutic Vilanova, de Grand Marina, sobretot del seu varador, la finalització de la urbanització del Trajo de Garbí i de l'escullera de Ponent. Un esforç recompensat en què la Copa Amèrica s'hagi fixat en la ciutat. És l'ocasió per estimular el món de la nàutica a la ciutat, el Port de Vilanova i perquè Vilanova i la Geltrú no deixi mai més de mirar el mar. A banda, que segur que també ha pesat el llegat mariner des dels temps de Ça Llacuna, de l'Habana Xica i Baixamar.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local