Cursa solidària

Experiència d'ultra distància a l'illa de Formentera

El periodista radiofònic vilanoví Carles Aguilar ha posat en marxa una nova experiència d'ultra distància per sensibilitzar la societat sobre la prevenció, diagnòstic i control de la diabetis

Carles Aguilar. Eix

Carles Aguilar. Eix

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

A Espanya hi ha actualment més de 29.000 nens afectats de diabetis tipus 1 i cada any es produeixen 1.100 nous casos. D'altra banda més de 5.300.000 persones pateixen diabetis tipus 2 i més de 2.300.000 estan encara per diagnosticar.

Pel que fa a Catalunya, la prevalença de la diabetis ha augmentat en els últims anys i arriba al 7,8% de la població major de 15 anys a causa del major envelliment de la població, el creixement de l'obesitat i els estils de vida poc saludables.

7 de cada 10 amputacions no traumàtiques de l'extremitat inferior es deuen a la diabetis. El 16% de les persones cegues a Espanya ho són a causa de la diabetis i 25.000 persones moren cada any a causa d'aquesta malaltia.

El proper mes de setembre l'atleta viatjarà fins a la illa de Fomentera on una vegada peu a terra començarà a córrer durant un temps màxim de 48 hores recorrent tota l'extensió de l'illa per intentar fer el màxim nombre possible de quilòmetres. Encara que la idea inicial era començar a córrer j a en l'instant de sortir des del port de Barcelona a la coberta del vaixell però s'ha desestimat aquesta opció a causa dels inconvenients logístics.

Carles Aguilar ja ha dut a terme altres reptes esportius importants en anys anteriors com per exemple a Sòria amb Templars Xtrem Trail corrent 190 km en 3 etapes i 3.500 m de desnivell per las mucopolisacaridosis, travessant el desert dels Monegros (Osca) durant 120 km per la salut mental o recorrent tota la costa catalana des de Port Bou a Alcanar durant 6 dies y més de 400 km per la paràlisi cerebral, entre d’altres.

Aquesta acció compta amb la col·laboració de Ascensia Diabetis Care, una empresa global dedicada a millorar les vides de les persones amb diabetis i ajudar-les perquè prenguin el control de la seva salut i la seva felicitat i de Sunstar GUM, empresa que es preocupa especialment de la salut i higiene bucal a les persones diabètiques. Anys d'investigacions mèdiques i dentals han demostrat la relació entre la diabetis i la salut oral. En els pacients amb diabetis, molts sistemes corporals i òrgans es poden veure afectats per diverses complicacions.

Tota aquesta acció està canalitzada a través de l'Associació de Diabetis de Catalunya. L'objectiu és sensibilitzar la població sobre la diabetis en totes les seves variants mitjançant una campanya de difusió en premsa, ràdio, televisió i xarxes socials i, paral·lelament, donar visibilitat a l'esmentada associació que treballa per donar respost a a les necessitats dels afectats i promou la divulgació d'aquesta malaltia per prevenir conseqüències no desitjades i en molts casos serioses per a la salut de les persones afectades.

La diabetis mellitus és una malaltia metabòlica caracteritzada per nivells de sucre (glucosa) en sang elevats. A la glucosa que circula per la sang se l’anomena glucèmia. L'augment de glucèmia és el resultat de defectes en la secreció d'insulina, en la seva acció o en totes dues. La insulina és una hormona que fabrica el pàncrees i que permet que les cèl·lules utilitzen la glucosa de la sang com a font d'energia. Un error de la producció d'insulina, de l'acció de la mateixa, o d'ambdues coses, genera un augment dels nivells de glucosa a la sang (hiperglucèmia). Si no es controla adequadament, a llarg termini, la presència contínua de glucosa alta a la sang pot provocar alteracions en la funció de diversos òrgans, especialment els ulls, els ronyons, els nervis, el cor i els vasos sanguinis.

Per aquest motiu, el periodista i atleta Carles Aguilar ha decidit posar en marxa aquesta nova experiència d'ultra distància i recórrer en solitari el proper mes de setembre tota l'extensió de l'illa de Formentera.

Un recorregut extrem en una illa màgica Formentera té una geografia peculiar i captivadora, una superfície de 83,2 km2 i un litoral de 69
km. L'acció consisteix a recórrer la seva extensió i explorar la major part de camins i senders que es trobin el traçat. El atleta s’enfrontarà a espectaculars paisatges i enclavaments de gran valor històric. Una experiència en la qual no faltaran baixades vertiginoses amb pedres de diverses mides, costes exigents, forts pendents i trams exposats a una agradable brisa i increïbles contrastos cromàtics i alguns trams emmarcats per suggerents platges, penya-segats sorprenents i antigues torres defensives.

Pel que fa a la seva flora i fauna dir que acull una representació magnífica de la majoria d'espècies vegetals existents a les illes Pitiüses. La vegetació de Formentera es caracteritza pel predomini de pinedes i savinars costaners, així com vegetació que envolta els estanys, els
sistemes dunars i els penya-segats on dominen les comunitats endèmiques de fonoll marí. Destaquen també l'abundant presència de comunitats típiques de dunes mòbils i semi mòbils.

Creixent plaga de serps a l'illa

Com a curiositat dir que Formentera pateix una autèntica plaga de serps i la xifra de captures d’aquests ofidis manté una tendència a l'alça i evidencia la seva magnitud. En un any complet, s'han caçat en les trampes instal·lades per la conselleria balear de Medi Ambient a les Pitiüses (210 a Eivissa i 220 a Formentera) un total de 2.200 ofidis. Cal tenir en compte que en aquest còmput no s'inclouen les captures de particulars amb «les 600 trampes més» distribuïdes pels consells i els ajuntaments d'Eivissa, segons informa l'Executiu autònom.

Totes les accions i la informació relacionada amb Ohpiusa Endurance Xperience es canalitzaran a través del web oficial i del hashtag
#OphiusaEXP, creant diferents sinergies entre els seguidors d'aquesta acció i  de les informacions relacionades amb la diabetis.

L'Associació de Diabetis de Catalunya, Ascensia Diabetis Care i Sunstar GUM seran els eixos en què es sustenta el projecte a més de la col·laboració de diverses marques relacionades amb l'esport que donen el seu suport a l'atleta en la fase d'entrenaments pr evis.

Més informació sobre la diabetis en l'Associació de Diabetis de Catalunya

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!

SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local