El Bàsquet Ribes trenca la mala ratxa contra el Samà

Un triple de Marc Genesias a manca de 12 segons va decidir el duel comarcal entre Bàsquet Ribes i C.B. Samà, el primer que cau de banda ribetana des de l'11 de novembre de 2012, quan els blaus van guanyar clarament a Vilanova per 70-89.

Des d'aquell dia, el Samà encadenava 6 victòries consecutives en partit oficial, algunes d'elles de molt mal record pels ribetans.

D'inici, el sènior ribetà va sortir amb tota aquesta història a la motxilla. Un parcial de 9-23 de sortida, provocat per molts dubtes ofensius dels locals, portava el partit pel mateix guió de sempre. El Samà, més gran, provocava que els jugadors ribetans xoquessin amb la seva defensa una vegada darrera una altra, i aprofitava els moments de desconcert per córrer en superioritat i anotar fàcilment.

El primer temps mort del partit no va millorar l'atac ribetà, però sí que va aturar el partit i els contraatacs visitants. En estàtic, els vilanovins ja van tenir més problemes per superar la defensa del Ribes.

La millora defensiva va donar confiança als tiradors ribetans, que per fi van poder obrir el camp, treure els pivots del Samà a set metres i accelerar el joc. Els triples de Guillem Ballús, David Fernández i del capità Rafel Rius van crear espais pels primers punts còmodes de Yeison Colón. Seva va ser l'esmaixada que tancava un segon quart divertit (34-38).

El Ribes s'havia recuperat, però necessitava superar la seva guerra particular amb l'arbitratge per guanyar solidesa. L'equip local va rebre fins a tres tècniques i una antiesportiva amb la pilota parada durant el partit, mentre veia que les faltes no el deixaven comptar amb Manel Butí al primer temps ni amb un inspirat Guillem Ballús - jugador clau per la victòria ribetana - els minuts que es mereixia ell i el partit.

Ho va aconseguir a mitges, però la seva actitud va ser clau per fer aixecar el públic del seient i fer que el Samà patís a cada atac. Les defenses alternatives van deixar els vilanovins amb només 10 punts al tercer quart, mentre que el Ribes va viure el seu moment més dolç al final del tercer període, amb Marc Genesias i Guillem Ballús fent patir els pivots rivals des del perímetre. El 56-48 del minut 30 deixava el Samà en situació inèdita en la història recent del bàsquet comarcal.

Tot i així, van saber afrontar-la perfectament, i gràcies a una millora defensiva notable i l'aparició de Pau Vila en atac, van igualar el partit (58-55, minut 34). Ni l'afortunat segon triple de Rafel Rius els va tirar enrera. Capitanejats per l'ex-EBA Mario Garry Fleurima van arribar a posar-se per davant altre cop amb l'últim bàsquet d'un Guillem Andreu ben defensat tota la tarda (63-64).

La feina del Marc, el Rafel i el Yeison per donar la volta a la lluita pel rebot va tenir recompensa en aquests minuts finals, just en els moments que el Samà va trobar més a faltar el Carles Artigas. La bona defensa i el domini sota els dos taulers van servir per agafar la iniciativa ens els minuts decisius. Tot i això, l'últim bàsquet de Fleurima deixava el 68-66 al marcador amb el que es va arribar a la possessió decisiva.

El Ribes no va fer un gran atac, però el Manel va poder trobar el Marc a la línia de tres, i tot i estar defensat - l'àrbitre va sancionar falta sobre el llançament - aquest va poder anotar per sobre de David Calvo un triple afortunat però merescut.

Quedaven 12 segons, i tot i que el partit estava decidit, l'average encara estava en joc. Segurament amb el cap a un altre lloc, però, l'últim llançament no va ser bo i aquesta batalla va caure de bàndol vilanoví.

La victòria deixa el Ribes empatat amb el Sant Boi a la quarta posició amb 9 victòries, en registres similars als que va signar la passada temporada una categoria per sota. Aquest dissabte el sènior ribetà intentarà sumar la tercera victòria consecutiva a la pista del C.B. Valls.