Dret a decidir

Santiago Fisas: 'CIU es ostatge d'ERC en les polítiques independentistes i en les econòmiques i això perjudica greument a Catalunya'

PP. Santiago Fisas i Ferran Llombart a Sitges

PP. Santiago Fisas i Ferran Llombart a Sitges

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L’Eurodiputat del Partit Popular, Santiago Fisas, ha afirmat avui a la conferència “El futur de Catalunya a Europa” celebrada a Sitges que CIU es ostatge d’ERC en les polítiques independentistes i en les polítiques econòmiques i això perjudica greument a Catalunya”. Tanmateix Fisas ha reiterat que “una Catalunya independent quedaria fora de la Unió Europea”. Així de contundent s’ha mostrat l’eurodiputat qui ha dit que “això es una veritat malgrat alguns no ho vulguin assumir, i és així no perquè sigui cap represàlia del Partit Popular o del govern d’Espanya, sinó perquè es la conseqüència de formar-se un Estat nou que no es membre de la Unió i això es el criteri unànime de tots els portaveus comunitaris que s’han pronunciat respecte aquest tema i així consta en els tractats de la Unió Europea”.

En aquest sentit Fisas ha assegurat que “cap país recolzaria la independència catalana perquè la Unió Europea no obrirà el meló nacionalista”. L’Eurodiputat ha insistit en que la Unió Europea (UE) ”no es partidària de la independència catalana” i ha assegurat que Mas  es plenament coneixedor d’aquesta posició de la UE. D’altre banda ha afegit que “el procés soberanista no està a la agenda d’ Europa”.

Fisas ha recordat que la Comunitat Europea i la Unió Europea es van constituir mitjançant tractats pertinents entre els Estats membre i que s’apliquen entre ells. Segons l’article 299 del tractat de la CE quan una part del territori d’un Estat membre deixa de formar part d’aquest Estat, per exemple perquè es converteix en un Estat independent, els tractats deixaran d’aplicar-se a aquest nou Estat independent. Es a dir pel fet de la seva independència es convertirà en un tercer Estat en relació a la Unió i des del dia de la seva independència, els tractats ja no seran d’aplicació.

Tanmateix Fisas ha recordat que segons l’article 49 del tractat de la Unió Europea qualsevol estat europeu (que respecti els principis establerts en el apartat 1 del article 6 del Tractat de l’ Unió Europea) podrà sol·licitar el seu ingrés com a membre de la Unió. Aquesta sol·licitud requerirà ser acceptada pel Consell d’Europa per unanimitat. En aquest sentit Santiago Fisas ha afegit que “en el suposat de que hi hagi una secessió en un Estat membre de la Unió Europea la nova nació sorgida de la secessió ha de demanar l’adhesió a la Unió Europea i posar-se a la cua dels països que ja l’han demanat. Tanmateix la entrada de nous països a la UE ha de ser aprovada per unanimitat dels 27 estats membres, i pot ser bloquejada per qualsevol país de la UE, inclòs Espanya”.

Per Fisas “una separació de Catalunya de la resta d’Espanya, tindria unes conseqüències nefastes econòmicament per a Catalunya ja que al sortir de la UE, mentre passa anys intentant ingressar una altre vegada, si ho aconsegueix, cosa difícil, hauria de pagar mentre tant, aranzels, i estaria fora de l’espai Schengen. A Catalunya viuríem uns temps molt durs” – ha conclòs.

Dit això Fisas diu que si Catalunya fos independent no ve possible un canvi de tractats que facilitin l’ingrés d’una part de l’Estat membre i ha recordat que ja s’han celebrat referèndums per aprovar la Constitució Europea en alguns països sense èxit. “Si es complicat reformar la Constitució espanyola, mes ho és canviar els tractats de la UE”. Respecte a l’acord de CIU amb ERC, ICV-Verds i la CUP sobre la data i la pregunta de la consulta, Fisas ha confirmat que “la consulta no es celebrarà perquè es il·legal i el propi president del govern espanyol així ho ha dit”.

Finalment Santiago Fisas ha dit, davant de les properes eleccions europees, que ara toca “votar Europa”. Fisas ha defensat la feina que es fa a la Unió Europea, que malgrat alguns ho veuen com una cosa llunyana, interfereix en el dia a dia més de lo que la gent creu. El 75% de les lleis que s’aproven a Espanya i Catalunya son transposicions de directives europees”. Espanya es molt important a Europa, entre Espanya i Itàlia sumen el 25% del PIB de Europa” – ha conclós.

Per la seva part el president comarcal del Garraf i regidor de Sitges, Ferran Ignasi Llombart ha dit que “Sitges és una ciutat oberta i cosmopolita on som una majoria els que volem seguir formant part d’Espanya i d’Europa. No es just que les dèries nacionalistes hagin trencat la convivència entre sitgetants i catalans en general amb la que hem viscut tots aquest anys de democràcia”.

Ferran Ignasi Llombart va insistir en reclamar “al PSC de Sitges que s’uneixi a la centralitat dels que volem seguir formant part d’Espanya i d’Europa”. Tanmateix ha dit “no es pot estar al mateix temps a favor i en contra de l’autodeterminació; no es pot dir que l’autodeterminació ha de ser legal, perquè no ho és en el nostre estat democràtic de drets, i no es pot fer el joc als que es volen separar d’Espanya perquè trencaria la sobirania democràtica de tots els espanyols”.

Ferran Ignasi va afegir que tots els que volem seguir a Espanya i per tant a Europa hem de estar units davant l’aventura independentista de CIU que a Sitges té com únic suport al grup radical i minoritari de la CUP (un sol regidor). Per el regidor Popular “es el moment d’unir-nos tots els que volem seguir sent catalans i espanyols, que som la majoria. Els Sitgetants volem seguir a Europa”.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local