Eleccions 21-D

Per una campanya electoral lliure d’estigmes

Per una campanya electoral lliure d’estigmes. Obertament

Per una campanya electoral lliure d’estigmes. Obertament

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La campanya electoral de cara a les eleccions del 21 de desembre és un moment excel·lent per a què els nostres representants polítics es comprometin públicament a no fer ús de llenguatge discriminatori en cap dels seus actes.

El procés i la situació política de Catalunya té efectes colaterals molt diversos. El que ens preocupa a Obertament, sobretot de cara a aquesta campanya electoral, és l’ús del llenguatge.

Volem manifestar que aquests mals hàbits en els discursos polítics no fan més que generar un imaginari pervers i fals sobre la realitat de les persones que convivim amb un trastorn mental i que això afecta directament el nostre benestar i la nostra integració plena a la societat.

“Cada cop que sento per la tele a un polític que diu que les declaracions del seu adversari són esquizofrèniques o delirants, sento que aquests polítics m'estan invalidant com a persona de ple dret. Sento que aquests polítics no tenen la més mínima empatia cap al patiment psicològic.Sento que no em poden representar, ni a mi ni al meu col·lectiu"  Rosa. Vic

Els últims mesos, conforme el conflicte Catalunya-Espanya ha anat escalant, hem detectat un fort increment de declaracions estigmatitzants per part de polítics de tots bàndols quan el que pretenien era titllar situacions, idees o persones de caòtiques, extravagants, irracionals o, fins i tot, malèvoles.

Alguns exemples:

“Sembla ser que el poder de l’estat s’ha convertit en un manicomi regit per sàdics”

“A nosotros nos corresponde poner sensatez y cordura, cuando algunos la han perdido desde hace tiempo”

“El Sr. Puigdemont està a temps de parar aquesta bogeria”

“Els convido a que desconnectin el seu deliri i recuperin la connexió”

El perill del llenguatge estigmatitzant és que retro alimenta uns prejudicis ja existents que acaben per materialitzar-se en comportaments discriminatoris que afecten directament a la qualitat de vida de moltes persones.

L’estigma, per tant, es el que més dificulta el desenvolupament d’un projecte de vida per les persones que convivim amb un problema de salut mental, fins i tot més que  el propi trastorn. Per això, creiem fermament que els nostres representants polítics no haurien, com a mínim, d’alimentar aquesta situació.

Tanmateix, esperem que els periodistes per la seva banda, poseu especial atenció a no emprar titulars alarmants o sensacionalistes que utilitzen diagnòstics de salut mental per captar l’atenció o desprestigiar oponents polítics ja que el vostre granet de sorra en perpetuar mites  o, per contra, combatre estereotips pot marcar una gran diferència per a la lluita contra l’estigma de la salut mental.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!




SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local