Eleccions municipals 2023

Abstencionisme a les municipals: menys votants de mitjana a les grans ciutats, més a comarques despoblades i envellides

El Vallès Occidental és la comarca que ha registrat menys vots a les urnes en les 11 eleccions municipals que s'han celebrat. El segueixen el Baix Llobregat i el Barcelonès, el Garraf (59,6%) i el Baix Camp

Abstencionisme a les municipals: menys votants de mitjana a les grans ciutats, més a comarques despoblades i envellides. ACN

Abstencionisme a les municipals: menys votants de mitjana a les grans ciutats, més a comarques despoblades i envellides. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Les ciutats més poblades de Catalunya estan per sota de la participació mitjana a les eleccions municipals, mentre que les zones més despoblades i envellides registren més nombre de votants a les urnes. Segons un anàlisi de l'ACN amb dades de l'abstenció de tots els comicis locals des del 1979 al 2019, 19 de les 20 ciutats amb més població se situen per sota de la mitjana de participació arreu del país, que és del 60,86%. Els 36 municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona es troben en el 58%, amb Badia del Vallès (50,04%) i Sant Adrià de Besòs (51,59%) a la cua de tot Catalunya. Per contra, la Terra Alta (77%), el Priorat (76%), la Ribera d'Ebre (74,62%) i el Pallars Sobirà (74,56%) encapçalen el rànquing.

Entre els municipis de més de 5.000 habitants amb menys participació, darrere de Badia del Vallès (Vallès Occidental) i Sant Adrià de Besòs (Barcelonès), es troben Rubí (54,5%), Viladecans (54,9%), l'Hospitalet de Llobregat (54,9%) i Badalona (55,1%). La ciutat de Barcelona té una mitjana del 59,3% a les municipals des de les primeres que es van celebrar després de la dictadura.


Participació més alta el 2019 coincidint amb les europees

Fa quatre anys, la xifra es va enfilar fins al 66,2% a la capital, cinc punts i mig per sobre de les anteriors. Una de les diferències entre els dos comicis és que el 2019 també es van celebrar eleccions europees, cosa que també va repercutir en la participació a nivell català, que va augmentar sis punts respecte al 2015 fins arribar al 64,8%.

A les altres tres capitals de demarcació, la mitjana de participació des del 1979 també està per sota del nivell de Catalunya. A Lleida, la dada es queda al 56,7%, mentre que a Tarragona arriba al 59,1% i a Girona es queda a les portes de mitjana catalana, amb el 60,5%.

A l'altra banda de la balança, la Selva del Camp és el municipi de més de 5.000 habitants que més participa de les eleccions, amb el 77,1%, seguit de Deltebre (76,9%), l'Ametlla de Mar (76,5%), Tossa de Mar (76,1%) i Arbúcies (76,1%). Falset és la capital de comarca amb més votants de mitjana (79,3%), mentre que Figueres és la més abstencionista (55,4% de participació).

Per comarques

Per comarques, el Vallès Occidental és la que ha registrat menys vots a les urnes en les 11 eleccions municipals que s'han celebrat fins ara, amb una mitjana del 57,4%. El segueixen les comarques metropolitanes del Baix Llobregat i el Barcelonès (58,1%), a banda del Garraf (59,6%) i el Baix Camp (60%). La Terra Alta, el Priorat, la Ribera d'Ebre i el Pallars Sobirà són les comarques amb menys abstenció. En els quatre casos, tenen una densitat de població de menys de 30 habitants per quilòmetre quadrat (la mitjana catalana és de 242) i un percentatge de població de 65 anys o més per sobre de la resta del país.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local