Irregularitats a l'administració

UM9 denuncia a Anticorrupció els comptes de Garraf Promocions

La interventora de Sant Pere de Ribes veu moltes mancances legals en la gestió de l'empresa municipal d'Urbanisme

L'informe reflexa alguns dubtes sobre l'adjudicació del servei d'administració i gestió integral a l'empresa CQ Consultors

Blanco ha defensat que l'objecte de l'empresa és rebre encàrrecs de l'Ajuntament i li vam encarregar una feina, que si no, s'hauria d'haver encarregat a una empresa privada

Edifici de l'empresa municipal Garraf Promocions

Edifici de l'empresa municipal Garraf Promocions

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Unitat Municipal 9 (UM9) ha denunciat finalment a la Fiscalia Anticorrupció les irregularitats en la gestió de l'empresa municipal Garraf Promocions. Després que el govern de Sant Pere de Ribes hagi decidit posar punt i final a l'empresa, la formació local ha decidit demanar responsabilitats per unes actuacions 'irregulars' que també han estat recollides en un ampli informe elaborat per la Interventora de l'Ajuntament.

L' informe de la interventora de l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes revela que la gestió de l'empresa municipal Garraf Promocions, dedicada a la promoció urbanística, s'ha fet "amb moltes mancances legals" degut a la "fugida de control administratiu previ". El document també diu que "es va utilitzar l'empresa municipal com una forma d'evitar els tràmits i requisits de l'administració pública en quant a l'aplicació de la normativa", sobretot per contractar personal quan el consistori no podia incrementar el capítol I. El grup Unitat Municipal 9-CUP ha portat el document a la Fiscalia, però l'alcalde està tranquil i creu que volen aprofitar "l'apartat mediàtic per fer guerra política".

L'informe de la interventora del consistori recull un anàlisi dels comptes anuals del 2011 i de l'evolució de la societat Garraf Promocions Municipals (GPM), amb 100% capital públic, dedicada a la promoció urbanística i d'habitatges a Sant Pere de Ribes.

Durant les 118 pàgines del document s'elabora una exhaustiva relació de "les irregularitats, errors i situacions o contractes que no complien la normativa" per justificar la conclusió de que l'empresa no tindria viabilitat i hauria assolit una situació de "possible fallida" per la qual cosa recomana la liquidació de la companyia, una acció que ja està en procés des que el ple d'aquest dimarts ho aprovés.

En tot moment, però, la funcionària deixa clar que l'informe "s'ha realitzat amb moltes limitacions per falta de mitjans humans i tècnics" i amb la documentació a la que ha tingut accés. Uns aclariments que l'alcalde del municipi, Josep Antoni Blanco, ha aprofitat per defensar que té poc rigor: "Si digués coses constatables, la pròpia interventora tindria l'obligació d'actuar i no de deixar-ho en un informe". "Són elements subjectius", ha afegit.

El PSC i els dubtes en l'adjudicació

La interventora també reflexa alguns dubtes sobre l'adjudicació del servei d'administració i gestió integral de Garraf Promocions a l'empresa CQ Consultors.

Aquesta empresa de serveis de consultoria i desenvolupament de projectes assumeix l'any 2002 la gerència de la societat municipal perquè així ho aprova el Consell d'Administració i el Consell Executiu de Garraf Promocions, òrgans que, segons l'informe, estan formats entre d'altres "per components i representants de la pròpia empresa adjudicatària".

I és que Enrique Fernández Beltran era membre del Consell d'Administració a proposta del PSC i alhora era el propietari (en un 50%) de la consultora que es presentava per aconseguir l'adjudicació. Blanco, però, ha recordat que Fernández Beltran "era el secretari del Consell i no tenia vot i no podia decidir sobre l'adjudicació".

La interventora també ha volgut deixa clar a l'informe que "no es té constància" dels aspectes del plec de condicions administratives particulars i que "no s'acredita la publicitat, ni la concurrència ni tampoc la capacitat de l'empresa contractada, entre d'altres requisits, essent contractes nuls de ple dret per incomplir la normativa i els principis bàsics de la contractació".

Ara bé, l'alcalde insisteix en què "la interventora diu que no té la documentació" i creu que si fos un procediment incorrecte, "l'any 2002 ho hauria recollit la fiscalització de la intervenció de l'Ajuntament perquè és una tasca anual", ha afegit.

Preguntat per com es va fer l'assignació d'aquest contracte, Blanco ha dit que "es van demanar tres pressupostos i es va adjudicar al més econòmic".

Però la funcionària que signa l'informe justifica encara més els dubtes que li genera aquesta contractació a CQ Consultors que ha estat de 10 anys gestionant l'empresa pública i que en total ha cobrat prop de 1,6 milions d'euros: "A partir de la nota del Registre Mercantil, aquesta intervenció ha tingut constància dels socis de CQ Consultors S.L. Aquest fet s'acompanya amb la informació addicional de que una d'aquests socis va ser regidora del PSC al municipi veí de Sitges entre els anys 2003 a 2011 (partit que també governava en aquestes dates a Sant Pere de Ribes), fet que en principi no seria causa de cap menció si s'haguessin respectat els principis legals de publicitat i concurrència en els contractes realitzats", recita l'informe.

Blanco, convençut de la seva actuació, defensa que "el fet de que l'empresa estigui participada per una persona que milita en un partit no és il·legal i la pròpia interventora no diu que sigui il·legal, perquè si no, ho hauria d'haver denunciat immediatament".

L'empresa, "per evitar tràmits"

El document de la intervenció de l'Ajuntament també diu que "es va utilitzar l'empresa com una forma d'evitar els tràmits i requisits de l'administració pública en quant a l'aplicació de la normativa, que en aquests anys, limitava l'increment del capítol I, tant en efectius com en retribucions".

I afegeix que "a aquesta intervenció li consta que la contractació que va realitzar l'empresa municipal va ser demanada per l'Ajuntament, entre d'altres motius perquè l'Ajuntament no podia assumir els costos del manteniment d'aquestes persones en el capítol I. Aquesta situació va fer que és decidís fer la contractació mitjançant l'empresa municipal, fet que en realitat representava un sobrecost per l'Ajuntament".

Per a la funcionària "aquesta operatòria posa de manifest la utilització de la societat mercantil municipal per la realització d'activitats que li assigna directament l'ajuntament i que suposen una fugida del dret administratiu i dels controls propis de l'administració sobre els fons públics, i que no corresponen ni es justifiquen amb cap criteri d'economia i eficiència".

Per la seva part, Blanco ha defensat que l'objecte de l'empresa municipal és rebre encomanes i encàrrecs de l'Ajuntament "i li vam encarregar una feina, que si no, s'hauria d'haver encarregat a una empresa privada", ha detallat.

"Costos desproporcionats"

Durant tot el document, la interventora dóna exemples d'una gestió empresarial que "no segueix els criteris objectius de bona gestió" ni "eficiència i eficàcia".

Un exemple és el que ella ha considerat "costos desproporcionats" alhora d'analitzar "el preu marcat per cada servei dins del contracte" de CQ Consultors, ja que es posa de manifest "que els preus recollits dins d'aquest contracte semblen estar fora de mercat a l'alça el que comportarà a la Societat Municipal i derivadament a l'Ajuntament un costos importats".

L'informe exposa que CQ Consultors assegurava que havia de contractar a un arquitecte o a un advocat per 10.500 euros al mes (més IVA) cadascun o un auxiliar tècnic per 4.000 euros al mes (més IVA). La interventora ho compara amb els costos que li suposaria a l'Ajuntament un arquitecte contractat sota els salaris marcats per als treballadors municipals i diu com a exemple que un arquitecte base serien uns 3.500 euros bruts (amb la seguretat social inclosa).

A més, el document també recull que el contracte del Parc Central amb la Constructora San Jose inclou una clàusula que diu que "GPM, SA facturarà al contractista el 6% de l'import de cada factura i/o certificació mensual presentada, en concepte de despeses de coordinació, gestió i seguiment de l'encàrrec". Per a la interventora, aquesta comptabilització "pot suposar l'existència d'ingressos ficticis per facturació creuada, i doble imputació de costos, atès que s'està encarint el preu de la obra".

Mala gestió

De la mala gestió econòmica, financera, normativa i laboral que deixa palès l'informe destaca que "s'han pres nombrosos acords fora del control legal i de gestió econòmica de l'administració pública", com ara contractacions sense finançament, projectes sense viabilitat econòmica o contractació de serveis amb sobrecost afegit.

A més, l'informe revela que "s'han incomplert sistemàticament els terminis previstos de l'actuació, els costos previstos i el pla de sanejament (en un volum important) i les condicions d'autorització de l'endeutament que el Ple de l'Ajuntament va aprovar expressament".

També "hi ha clars indicis que la gestió realitzada per l'empresa CQ Consultors no ha complert aquests criteris de bona gestió tècnica econòmica ni es va vincular les seves retribucions als seus resultats ni s'ha demanat responsabilitats per aquesta gestió".

La interventora clou dient que "en global es posa de manifest una despreocupació respecte a la viabilitat econòmica de les opcions aprovades pel consell d'administració que han posat en perill l'estabilitat i continuïtat de la empresa, segurament reforçada pel fet de que sigui la situació que sigui, l'Ajuntament com a propietari i administració pública que no pot fer fallida, haurà de destinar posteriorment ( política de fets consumats) els fons públics necessaris per eixugar qualsevol deute o dèficit de la Societat Municipal".

Guerra política

Tot i que el partit Unitat Municipal 9 - CUP ha presentat a la Fiscalia l'informe, Blanco està convençut que es tracta d'una estratègia política aprofitant els fets de l'actualitat: "Ho emmarco en el terreny d'aprofitar l'apartat mediàtic per fer guerra política. Cadascú té la seva manera de fer política i alguns ho fan posant en dubte l'honorabilitat de tothom, fins i tot la seva mateixa, perquè UM9 ha format part del Consell d'Administració durant 7 anys i ha participat i per tant són corresponsables", ha dit.

"Jo estic molt tranquil i diria que ells també perquè saben que tampoc hi ha res, més enllà d'aquesta guerra mediàtica de posar en dubte coses que no es poden demostrar perquè no existeixen", ha afegit.

L'alcalde ha assegurat que cada any porta els comptes a la Sindicatura de Comptes i que "si algú hagués tingut el coneixement o el convenciment de que hi ha hagut una apropiació indeguda de fons públics o utilització incorrecta, hagués presentat una denuncia al Fiscal i la interventora o la Sindicatura de Comptes no ho han fet. I UM9 tenia l'informe des del setembre...", ha dit.

"Per això -segueix- les conclusions de la interventora a l'informe són liquidar l'empresa, no elevar l'informe a la Fiscalia", però "altres s'acaben quedant amb el punt o la coma o amb allò que diu que hi havia alguna irregularitat. És possible que al final ens passi com al Navarro que per parlar amb algú per dir-li que tinc un advocat que vull que treballi amb tu, això és tràfic d'influències... Doncs és possible, depèn del color que ho mirem, però no és el cas", ha sentenciat.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local