ELECCIONS MUNICIPALS 2015

La CUP proposa un paquet de mesures per lluitar contra la segregació escolar a Vilafranca

Proposa municipalitzar la gestió de serveis (acollides, extraescolars, vetlladors o casals d’estiu) i universalitzar l’accés a les llars d'infants

CUP. Roda de premsa de la CUP per presentar les seves propostes en educació

CUP. Roda de premsa de la CUP per presentar les seves propostes en educació

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

La CUP proposa un paquet de mesures per lluitar contra la segregació escolar a Vilafranca. La candidatura reclama que l’Ajuntament intervingui en l’àmbit educatiu i proposa mesures aplicables des dels municipis ja que consideren que "fins ara s’han caracteritzat per la manca de transparència sobre les dades de segregació escolar i la nul·la voluntat política d’incidir-hi".

Encara que la Generalitat sigui l’administració amb més competències en l’àmbit educatiu, la CUP demana que l’Ajuntament assumeixi la responsabilitat i les qüestiona la normalitat aparent als centres educatius de Vilafranca; "hi ha una realitat amagada que a l’actual administració no l’interessa mostrar. A més, l’externalització de serveis com els menjadors escolars, els vetlladors o les activitats extraescolars, no només empobreix la qualitat global de l’oferta formativa sinó que descarrega en d’altres entitats, sovint les Associacions de Mares i Pares, unes responsabilitats que haurien de recaure sobre l’Ajuntament".

La manca de dades reals

Un dels principals entrebancs que s’ha trobat la CUP és la falta de transparència de l’ajuntament, que s’ha negat a facilitar dades sobre el percentatge d’alumnes per centre amb Necessitats Educatives Especials. Amb les dades que es tenen se sap que a Vilafranca un 40% de les escoles són privades, que el percentatge de beques per alumnes/escola va des del 2,7%, el 3,6% o l’1,3% d’unes escoles al 14,3%, el 12,7% o l’11,4% d’unes altres: "el repartiment de l’alumnat es deixa en mans d’una zona única on interactua una oferta desigual i una demanda que es mou per interessos particulars (és a dir, per criteris de mercat que no corregeixen les desigualtats de l’oferta i de la demanda) i que les polítiques estan encarades a pal.liar els efectes (polítiques a curt termini i reactives), i no a modificar les causes objectives (polítiques transformadores i proactives)".

Des de la CUP, s'apunta que "la distribució de l’alumnat, les polítiques d’inclusió i la lluita contra la segregació escolar són les millor vies de l’administració local per treballar per un ensenyament públic de qualitat".

Per això la CUP proposa:

- Retornar els grans principis de l’educació pública al centre del sistema educatiu: universalitat, catalanitat, qualitat i igualtat perquè l’actual model no fa més que traslladar a les aules les dinàmiques de segregació social.
- Municipalitzar la gestió de serveis (acollides, extraescolars, vetlladors o Casals d’Estiu).
- Universalitzar l’accés a les llars d’infants.
- Promoure una educació inclusiva i desenvolupar una educació des de la diversitat.
- Convertir les escoles en centres porosos/esponja amb la població a través de l’obertura fora de patis fora de l’horari lectiu, ús de les instal·lacions per a formació no reglada i per a formació 0-100 (continuada), biblioteques obertes i servei de consergeria adaptat a les necessitats horàries dels centres

 

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local