Ple municipal

L’Ajuntament de Vilanova assumirà en solitari la gestió de La Plataforma i del CAPI Baix-a-Mar

Amb la dissolució del Consorci de Serveis a les Persones passarà a ser el titular del deute hipotecari de la Plataforma de 2,8 milions

Se subroguen els convenis col·lectius d’ambdues plantilles, acordades les reivindicacions generals de la vaga de metges i resoltes les demandes del personal de la Plataforma

La Plataforma Centre Multiserveis de Vilanova. Jordi Lleó

La Plataforma Centre Multiserveis de Vilanova. Jordi Lleó

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

En el context de la històrica vaga de metges recentment acabada, a Vilanova i la Geltrú el ple de l'Ajuntament votarà aquest dilluns la dissolució del Consorci de Serveis a les Persones (CSP), i la creació d'un Organisme Autònom Local que el substitueixi. El CSP gestiona des del 2004 el Centre d'Atenció Primària Integral (CAPI de Baix-a-Mar) i La Plataforma Centre Multiserveis. Aquest ens estava format per l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Consorci de Salut i d'Atenció Social de Catalunya, la Fundació Privada Sant Antoni Abat i la Universitat Politècnica de Catalunya.

El setembre del 2017 el Consorci de Salut i d'Atenció Social de Catalunya se separà del CSP i es considerà que la Fundació Privada Hospital Sant Antoni Abat, atesa la seva naturalesa no pública, no podia constituir un consorci amb una administració pública. La UPC es consorcià amb l'únic objectiu d'implementar polítiques de modernització tecnològica, per a possibles prestacions, que en cap cas no han estat implementades, el que convertia aquest soci en un convidat de pedra que participava en el CSP a títol merament testimonial.

Per tot plegat, es veia la necessitat de dissoldre el CSP per crear un Organisme Autònom Local que vingui a substituir el consorci a cost zero per les parts. Finalment, la figura jurídica escollida i que la seva creació es votarà dilluns al ple, serà la d'un Organisme Municipal d'Assistència Integral Social i Sanitària (AISSA - Mitjà Propi) es constitueix un ens filial de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Per tant, el que es votarà dilluns serà la substitució d'un organisme per altra. Malgrat això, l'Ajuntament es farà càrrec en solitari del deute del préstec per la construcció de La Plataforma de 2,8 milions d'euros. D'altra banda, la plantilla d'aquest espai de treball tenia unes reivindicacions que segons el Comitè d'Empresa han estat resoltes a través d'un acord de subrogació dels convenis col·lectius específics de Salut i Dependència.

Pel que fa al personal del CAPI Baix-a-Mar, les seves reivindicacions estaven concentrades en el marc de protesta generalitzada durant aquests dies de vaga que han acabat amb un acord, amb l'Institut Català de la Salut, per disminuir la ràtio de 1.800 a 1.300 per facultatiu, la remuneració de les hores extres que vulguin fer els metges de manera voluntària i la incorporació de 250 metges més. Un acord que no recollia les reivindicacions de la sanitat concertada, com és el cas del CAPI Baix-a-Mar i per tant, la vaga continuava fins divendres.

En un manifest, el col·lectiu mèdic d'aquest centre alertaven que al llarg d'aquests últims anys, s'han accentuat les diferències en les condicions laborals entre els CAP de l'ICS i el CAP concertats. "Donem el mateix servei però les nostres retribucions i condicions laborals són pitjors. Dels 9 metges/ses del nostre Centre, 4 actualment tenen plaça fixa a l'ICS i com a minuts 3 més es presenten a les oposicions", deia textualment el manifest publicat a l'Eix Diari.

Però finalment, el mateix divendres també es va arribar a l'acord que la sanitat concertada disminuiria la ràtio a 1.300 pacients per facultatiu, i si algun metge accepta visitar més pacients, tindrà un augment proporcional de remuneracions. Definitivament, cada professional tindrà 28 visites diàries, 23 presencials i 5 virtuals, dedicant 12 minuts a les presencials, sis a les no presencials, i 45 minuts a cada domicili.

Cal recordar que el CAPI Baix-a-Mar forma part de la sanitat concertada perquè el 2009 era una fórmula promoguda per la Generalitat de Catalunya en la creació de nous centres. La resta de centres de la ciutat són gestionats directament per l'ICS. Ara que s'està dissolent el CSP, el qual gestiona el CAPI Baix-a-Mar, sembla que ningú posa en dubte el funcionament d'aquesta gestió, ni que hi hagi centres a Vilanova que estiguin tutelats per l'ICS i aquest sigui gestionat a partir d'ara directament per l'Ajuntament. "És comprovat que ha funcionat bé, per tant no es veu motiu per canviar", apunta l'alcaldessa de Vilanova, Neus Lloveras.

En el mateix sentit opinava, Juan Luís Ruiz, portaveu del grup municipal del PSC, tot i que si es queixava de la poca informació que ha tingut el seu grup per avaluar aquesta dissolució i la creació del nou organisme, "quan estàvem al govern la figura jurídica proposada pel secretari municipal no és la que es votarà dilluns", diu Ruiz. El PSC esperava veure com es resolia l'acord amb els treballadors per decantar el seu vot el dilluns. Per la seva part, la CUP, resoltes les reivindicacions amb la plantilla, ja ha manifestat que votarà a favor, "votarem a favor perquè en principi és només un tràmit administratiu", comenta el seu portaveu Josep Maria Domènech. Però quant al deute de la hipoteca de la Plataforma, Josep Asensio, regidor de la CUP, "però estarem atents si s'apunta la possibilitat que el romanent de tresoreria, es pugui assumir, o compartir, amb la Generalitat o l'Institut Català de la Salut, perquè no deixa de ser un equipament públic".

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local