Eleccions generals

El PSOE guanya les eleccions espanyoles amb 120 diputats però queda lluny de les expectatives de millora

Pedro Sánchez perd prop de 900.000 vots a Espanya respecte els comicis del 28-A

El PSOE (120) baixa, el PP (88) es recupera, Vox (52) es dispara, Unides Podem (35) cau i Cs (10) es desploma

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, a les portes de Ferraz aquest 10-N . Inma Mesa / PSOE

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, a les portes de Ferraz aquest 10-N . Inma Mesa / PSOE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El PSOE ha guanyat les eleccions espanyoles del 10-N amb 120 escons, més de 6,6 milions de vots i el 28,03% dels sufragis, amb el 97% escrutat. Amb tot, queda lluny de les expectatives de millora fixades per Pedro Sánchez amb la repetició electoral dels comicis de l'abril, quan va assolir els 123 escons i més de 7,5 milions de vots, quasi doblant els del PP, que ara recupera posicions fins als 88 diputats. Sánchez s'ha imposat a Andalusia, Aragó, Canàries, Castella i la Manxa, Madrid, el País Valencià, Extremadura, Balears, la Rioja i Astúries.

Pedro Sánchez ha revalidat la victòria en la quarta vegada que s'ha presentat en unes eleccions al Congrés, però la repetició electoral no li ha servit per ampliar els suports a Espanya, a diferència dels anteriors comicis, en què va sumar 37 escons més respecte els del 2016. Els resultats més pròxims als actuals són els 121 diputats del 1979 amb Felipe González com a cap de llista i els 125 de Joaquín Almunia de l'any 2000.

El PSOE (120) baixa, el PP (88) es recupera, Vox (52) es dispara, Unides Podem (35) cau i Cs (10) es desploma

El PSOE ha guanyat les eleccions al Congrés dels Diputats a Espanya, amb 120 escons, però ha anat a la baixa respecte a l'abril, quan en van aconseguir 123, amb el 99,99% escrutat. En canvi, el PP s'ha recuperat respecte els anterior comicis, ja que ha passat dels 66 escons de l'abril als 88 aconseguits el 10-N. Vox s'ha disparat i s'erigeix com a tercera força a la cambra baixa espanyola. La formació d'ultradreta passa de 24 a 52 escons. En canvi, Unides Podem va a la baixa en els seus resultats, passant de 42 a 35 escons. Cs s'ha desplomat, ja que dels 57 escons aconseguits a l'abril, tindrà ara al Congrés 10 diputats. El bloc de l'esquerra estatal suma un total de 158 escons, mentre que la dreta espanyola n'obté 152.

Els socialistes han obtingut el 28% dels vots, lleugerament per sota del 28,67% de l'abril. En canvi, el PP ha pujat del 16,69% al 20,8% dels vots. A la part final del recompte, els populars s'estan disputant el diputat per Melilla amb Coalició per Melilla. L'escó s'ha anat decantant al llarg de la nit per una formació o l'altra, ja que va per molts pocs vots. Amb el 99,99% escrutat del global de l'Estat, l'escó està en mans del PP.

Per la seva banda, Vox ha superat el 15% dels sufragis, cinc punts més que a l'abril. Unides Podem ha baixat en percentatge de vot, passant del 14,32% a no arribar al 13%. Al Congrés entra Més País amb tres escons, dos per Madrid i un pel País Valencià gràcies a l'aliança de la formació amb Compromís. La coalició ha obtingut poc més del 2% dels vots.

Cs ha passat d'arribar gairebé al 16% de vots en els anteriors comicis a no arribar ara al 7%. De fet, ERC supera el partit liberal en número d'escons, amb 13, tot i que els republicans perden dos diputats respecte a l'abril. JxCat ha sumat un diputat i ha obtingut 8 escons, mentre el PNB també suma un representant més i arriba als 7 i EH-Bildu un altre, passant de 4 a 5.

La CUP ha entrat al Congrés en les primeres eleccions espanyoles on ha presentat candidatures, amb dos diputats.

Al bloc de la dreta espanyola cal sumar els dos diputats obtinguts per Navarra Suma, una coalició de PP i Cs que repeteix resultats respecte de l'abril.

Al Congrés dels Diputats també tindran representants Coalició Canària, que repeteix els dos escons que tenia. A més, aconsegueixen un representant el Bloc Nacionalista Gallec (BNG), el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) i Teruel Existe.

Vox, primera força a Múrcia i Ceuta

Per comunitats autònomes, el PSOE s'ha imposat a la majoria de comunitats. Ha estat la força més votada a Andalusia, Aragó, les Illes Canàries, Castella la Manxa, la Comunitat de Madrid, el País Valencià, Extremadura, les Illes Balears, Astúries i la Rioja. Per la seva banda, el PP s'ha imposat a Cantàbria, Castella i Lleó, Galícia i Melilla, en aquest últim cas pendent de la finalització del recompte. ERC ha guanyat a Catalunya i el PNB a Euskadi.

El mapa espanyol, però, s'ha tenyit de verd en dues comunitats on la primera força política ha estat Vox. Es tracta de Múrcia, on el partit de Santiago Abascal ha aconseguit gairebé el 28% dels vots, i la ciutat de Ceuta, on ha obtingut el suport del 34% d'electors.

El PSPV ha guanyat les eleccions al País Valencià, mantenint els 10 escons de l'abril. El PP n'ha guanyat un fins als 8 i Vox s'ha disparat de 3 a 7. Per contra, Cs ha caigut dels 6 als 2 diputats. Unides Podem ha perdut un escó i se'n queda amb 4, mentre Més Compromís manté el seu representant.

A les Illes Balears, el PSOE ha guanyat les eleccions, davant del PP, Unides Podem i Vox. Tots quatre, però, han obtingut dos representants.

El PNB ha guanyat les eleccions a Euskadi i ha aconseguit 7 escons, un més que a l'abril. El PSOE s'ha situat segon en lloc amb 4 diputats, Bildu també n'obté 4 i Unides Podem es queda amb 3, un menys que a les anteriors eleccions.

A Andalusia, el PSOE s'ha situat en primer posició amb claredat, aconseguint 25 escons, un més que a l'abril. El PP n'ha guanyat 4 i s'ha situat en 15, mentre Vox s'ha erigit com a tercera força política, amb 12 diputats. Unides Podem ha baixat de 9 a 6 diputats, i Cs s'ha enfonsat d'11 a 3 escons.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local