Nova etapa

L'Institut Sobiranies aspira a crear "noves hegemonies" al catalanisme sobiranista d'esquerres lluny del debat electoral

L'espai de reflexió impulsat per Domènech i Arrufat es desvincula de comuns i CUP

Pla mig de l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat intervenint a la concentració de la plaça de la Font de Tarragona. Imatge del 16 de gener del 2018. ACN

Pla mig de l'exdiputat de la CUP Quim Arrufat intervenint a la concentració de la plaça de la Font de Tarragona. Imatge del 16 de gener del 2018. ACN

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

L'Institut Sobiranies, espai de reflexió per enfortir el catalanisme d'esquerres, ha fet aquest dijous al vespre la seva presentació oficial. Amb una xerrada virtual amb dos dels seus impulsors, l'exlíder dels comuns Xavier Domènech i l'exdiputat vilanoví de la CUP Quim Arrufat, aquesta nova entitat ha expressat que aspira a construir "noves hegemonies i alternatives que siguin útils al conjunt de la societat i al servei del catalanisme sobiranista d'esquerres" i fer-ho "més enllà del debat electoral". Arrufat ha dit que aquest espai no representa ni als comuns ni a la CUP, formacions de les quals ja cap dels dos en forma part, i Domènech ha assegurat que Sobiranies no està pensat per tenir una intervenció directa en el debat institucional.

Preguntats sobre si l'Institut neix amb la voluntat de facilitar futurs pactes entre esquerres al país, Domènech ho ha rebutjat, i ha explicat que se centraran a generar debat, que pot abastar un ampli ventall de qüestions, com la construcció del model social, econòmic o cultural. De fet, l'exdirigent dels comuns explica que la voluntat és generar instruments que resultin "útils per a les classes populars de Catalunya". Argumenta que parlar de sobiranies és "tornar als orígens", però que engloba moltes qüestions: "Sobirania és tenir capacitat de decidir i enfrontar-te als reptes. Hem passat dos mesos confinats, hi ha hagut teixit industrial i el gran problema ha estat obtenir mascaretes", ha exemplificat.

Arrufat presenta Sobiranies com un espai per construir "un nou imaginari polític o renovat" que permeti "articular un moviment polític" i que és necessari per generar pensament. Ha assegurat que des d'aquesta organització no es farà reflexió en representació de cap partit polític, ha detallat que aplega gent de l'esquerra sobiranista que tenia inquietud per obrir un espai de debat i on es pugui analitzar els conflictes. "L'esquerra sobiranista és bastant més àmplia, plural i diversa que la representació que donen els partits polítics", ha afegit.

D'altra banda, el polític vilanoví Quim Arrufat, que en una entrevista publicada a 'Vilaweb' ha explicat que va deixar la militància a la CUP, ha lamentat que des de l'1-O en endavant "no hi ha cap pla" i considera que "el gran drama sobiranista és no tenir cap proposta sobre la taula".

Maria Corrales, una de les altres integrants de Sobiranies, i que ha moderat el debat entre Domènech i Arrufat que s'ha emès en directe per 'Youtube', també ha assegurat que l'objectiu és "generar pensament i hegemonies". Tot plegat, volen fer-ho mitjançant monogràfics mensuals, amb articles vinculats a la reflexió política, amb cursos de formació, i debats en directe i d'altres, en privat.

La plataforma inclou l'exdiputada de la CUP Anna Gabriel -ara a Suïssa-, l'exregidora de Barcelona Gala Pin o la dirigent dels comuns Gemma Ubasart. També hi col·laborarà l'exdiputat anticapitalista David Fernàndez.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local