Associació de Municipis per la Independència

La fiscalia denuncia l'alcaldessa de Cubelles per prevaricació i malversació pel pagament de les quotes de l'AMI

Retreu a Fonoll haver mantingut l'adhesió a l'entitat malgrat existir un informe desfavorable de la interventora

Pla general de la façana de l'ajuntament de Cubelles. Imatge publicada el 20 de març del 2019. ACN

Pla general de la façana de l'ajuntament de Cubelles. Imatge publicada el 20 de març del 2019. ACN

La fiscalia de Vilanova i la Geltrú s'ha querellat contra l'alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, per haver pagat les quotes de l'Associació de Municipis per la Independència des del 2019 malgrat existir un informe desfavorable de la interventora municipal. El ministeri públic l'acusa de prevaricació administrativa i malversació de fons públics, i li recorda que aquell any existien nombroses sentències que tombaven a l'adhesió d'altres ajuntaments a l'AMI. El fiscal es fa seva una denúncia presentada pel regidor de Ciutadans al consistori, que el juliol de l'any passat va dur Fonoll a la fiscalia pel pagament de les quotes. Ara, el fiscal insta el jutge a investigar l'alcaldessa, qui considera que va "abusar" del seu càrrec.

La fiscalia es remunta al ple del 20 d'octubre del 2015, quan l'Ajuntament de Cubelles va aprovar per majoria simple l'adhesió del consistori a l'AMI. Gairebé un any després, Fonoll signava un decret on aprovava el pagament de 185,92 euros com a quota a l'entitat corresponent al 2015 i 1.115,5 euros per la quota del 2016. En el mateix sentit, apunta el fiscal, els anys 2017 i 2018 Fonoll va autoritzar el pagament de les quotes corresponents, amb 1.115,5 euros cada any.

El ministeri públic recorda que el novembre del 2018 el TSJC va anul·lar l'adhesió d'un altre ajuntament a l'AMI, afirmant que la afiliació a l'entitat "ultrapassava l'àmbit de les competències locals". Després d'aquesta sentència el fiscal recorda que hi ha hagut més de 15 sentències del TSJC en el mateix sentit.

A la querella contra Fonoll, la fiscalia assenyala que l'abril del 2019 l'Ajuntament de Cubelles va tenir coneixement d'aquesta jurisprudència, amb un advertiment explícit sobre la il·legalitat de pagar la quota de l'AMI aquell any. En aquest sentit, el fiscal remarca que la interventora municipal i el Cap de Fiscalització del consistori van emetre un informe el març del 2020 on constataven la seva disconformitat amb la quota de l'AMI dels anys 2019 i 2020.

La fiscalia retreu a Fonoll que, sent coneixedora de les objeccions mostrades per Intervenció, va "abusar de l'exercici de les atribucions del seu càrrec" i va tirar endavant el pagament de les quotes del 2019 i del 2020, cadascuna amb un import de 1.115,5 euros. "Això va causar un perjudici a la hisenda de la corporació local de 1.231 euros, els quals no s'han retornat fins ara", remarca el fiscal.

El ministeri públic recorda que l'Ajuntament va estar pagant les quotes des del 2015, però assenyala que va ser des del 2019 quan va actuar de forma contrària a dret "de forma oberta i patentment il·legal, sense que càpiga cap argumentació tècnico-jurídica mínimament raonable que permeti emparar-la dins l'ordenament jurídic". En aquest sentit, el fiscal li retreu que ometés les sentències del TSJC a altres municipis i que "especialment" no fes cas a les "reiterades advertències" de la interventora municipal.

Per tot plegat, el fiscal considera que Fonoll hauria comès un delicte de prevaricació administrativa i un delicte de malversació de fons públics, i insta el jutjat de Vilanova i la Geltrú a obrir una investigació. Per esclarir els fets, demana que citi a declarar Fonoll com a investigada i també que es prengui declaració com a testimonis a la secretaria de l'Ajuntament, la interventora i el cap de Fiscalització.

Pots rebre al teu correu electrònic tots els articles d'opinió amb el nostre butlletí diari de titulars o amb el nostre butlletí setmanal. Inscriu-t'hi de manera gratuïta ara!Articles d'opinió


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!