Ple municipal

El ple de Vilanova rebutja per unanimitat el projecte d'ADIF de col·locar pantalles acústiques a les vies

El nou Reglament de la Gestió del Parc Públic Municipal vol regular 'totes les condicions per les quals s'accedeix a un habitatge, amb un procediment just i transparent, que garanteixi més eficiència i sostenibilitat'

El ple de Vilnaova rebutja per unanimitat el projecte d'ADIF de col·locar pantalles acústiques a les vies. Ajuntament de Vilanova

El ple de Vilnaova rebutja per unanimitat el projecte d'ADIF de col·locar pantalles acústiques a les vies. Ajuntament de Vilanova

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

El Ple de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha rebutjat de forma unànime el projecte d'ADIF de col·locar pantalles acústiques en el recorregut de la via del tren, la qual cosa suposarà construir una barrera visual en el tram urbà. El conjunt del Consistori ha aprovat aquest dilluns l'adhesió al "Manifest de municipis afectats pel projecte de proteccions acústiques resultant dels plans d'acció contra el soroll fases I i II, àrea núm. 3 zona Est, Barcelona i Tarragona”.

El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Xavier Serra, “els ajuntaments reclamem que aquesta no sigui l'única opció contemplada per ADIF”. De fet, en el manifest, així com en les al·legacions presentades per la ciutat al projecte, s'exposen diverses alternatives possibles, dirigides a la reducció del soroll en origen, la reducció de la propagació del soroll i la reducció del soroll al receptor. Tots els grups municipals han coincidit que aquest projecte d'ADIF perjudica greument la ciutat i que cal fer-hi front amb unitat.

El Ple municipal d'octubre s'ha pogut celebrar presencialment, “després de més d'un any de format telemàtic”, des de juliol de 2020, ha recordat l'alcaldessa Olga Arnau. La sessió ha tingut lloc a la Sala de les Voltes de la Masia en Cabanyes, que ha permès garantir les distàncies i mesures de seguretat necessàries.

Les polítiques d'habitatge, presents en el Ple

Un altre dels punts destacats en el plenari ha estat la creació d'una comissió d'estudi i treball per a la redacció del Reglament de la Gestió del Parc Públic Municipal. L'objectiu és regular “totes les condicions per les quals s'accedeix a un habitatge, amb un procediment just i transparent, que garanteixi més eficiència i sostenibilitat”, ha apuntat Xavier Serra, titular d'Habitatge, qui ha recordat que la creació d'aquesta comissió és “un dels compromisos del Pla d'Actuació Municipal del govern”.

Tal com s'ha exposat, actualment el Servei d'Habitatge de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú gestiona un parc de 87 habitatges públics municipals, amb previsió que s'ampliï en breu amb 24 més, fent un total de 111 immobles. Aquesta dada, malgrat tot, encara queda lluny de les necessitats d'habitatge social del municipi i del compliment de l'objectiu de solidaritat urbana marcat en l'article 73 de la llei 18/2007 del Dret a l'Habitatge, on es determina que en 20 anys els municipis de més de 5.000 habitants hauran de disposar d'un parc mínim d'habitatges destinats a polítiques socials del 15% respecte del total d'habitatges principals existents.

El punt ha obtingut llum verda, amb l'única abstenció del PSC. La portaveu de Som VNG, Ester Franco, ha retret que “sembla que la promoció d'habitatges a Vilanova i la Geltrú sigui utòpic, quan hi ha municipis del voltant que ho estan fent”. No obstant, ha donat suport al punt per “apostar per continuar treballant”. Des de C's, la regidora Erika Quintero ha recordat que “l'habitatge és una de les principals preocupacions que tenim a la ciutat” i ha demanat que el redactat del reglament sigui clar i eviti diverses interpretacions. El regidor socialista Gerard Llobet ha argumentat l'abstenció del seu grup “en espera del primer esborrany”. Llobet ha manifestat que “els criteris d'adjudicació sempre generen debat polític”.

L'emergència habitacional ha estat present en aquest Ple amb un altre punt de debat, a través d'una moció presentada per Som VNG per la creació d'una taula municipal d'habitatge. Des del govern municipal s'ha recordat que la creació d'aquesta taula està contemplada en els treballs del Pla Local d'Habitatge, iniciat el juliol, amb l'objectiu que sigui un espai de trobada i participació. A finals d'aquest octubre ja es preveu celebrar una reunió preparatòria amb totes les parts implicades.

D'altra banda, el Consistori ha aprovat també la constitució de l'Associació de Municipis de l'Arc Metropolità, de la qual forma part Vilanova i la Geltrú, amb l'objectiu de ser la veu del territori de la segona corona de l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquest dilluns s'han aprovat definitivament els estatuts de l'entitat, que dijous celebrarà la primera assemblea a Mataró. El Ple també ha validat la proposta de dies festius d'obertura d'establiments comercials autoritzada per a l'any 2022, consensuada amb el sector. Seran els dies 5 de juny i 13 de novembre.

Així mateix, el Ple ha donat llum verda a diverses modificacions de crèdit per portar a terme actuacions de l'àrea d'Habitatge, de la Unitat de Serveis Municipals i per la construcció del carril bici de l'avinguda de Francesc Macià. També s'ha donat suport a diverses millores per als treballadors i treballadores de l'organisme autònom Assistència Integral Social i Sanitària, com són una gratificació extraordinària per al col·lectiu del CAPI Baix-a-Mar, que va patir una sobrecàrrega de treball el 2020 a causa de la pandèmia; l'increment del 0,9% previst per als treballadors públics aquest 2021, per al conjunt de la plantilla, l'estabilització de les places temporals i la revaloració de tres llocs de treball.

El Ple de Vilanova i la Geltrú s'ha adherit així mateix a la Declaració institucional de les Ciutats Defensores dels Drets Humans, xarxa de la qual la capital del Garraf forma part des de 2018. Tots els grups han llegit conjuntament la declaració, que, entre d'altres, compromet la ciutat a “posar en valor la tasca de defensores i defensors de drets humans: individus, comunitats i associacions civils que promouen i protegeixen els drets humans i les llibertats fonamentals, particularment pel que fa a col·lectius especialment vulnerabilitzats com les dones, els joves, les minories, les persones LGTBI, les persones desplaçades, migrants o desposseïdes”.

Igualment, s'ha donat suport a una subvenció extraordinària del Fons Català de Cooperació per donar suport a la campanya de vacunació de la Covid-19 a Cuba. La campanya preveu mobilitzar fons per adquirir 5 milions de xeringues, material que arriba amb dificultat al país a causa del bloqueig nord-americà.

Debat de mocions

Entre les mocions presentades pels grups municipals, han prosperat la proposta d'ERC “contra l'increment de preus de l'electricitat i crida a la mobilització”; les de Som VNG per “reivindicar una proposta estratègica al sensellarisme” i per “millorar la informació i l'assessorament en violència de gènere al web de l'Ajuntament”, i la del PSC per “condemnar les agressions i la violència exercida sobre les persones del col·lectiu LGTBI”.

Per contra, han decaigut les mocions de C's “per al seguiment de les mocions aprovades en la present legislatura” i per “l'avaluació de les polítiques i serveis públics municipals”, així com la de la CUP “en defensa del territori i de rebuig al projecte dels Jocs Olímpics d'Hivern”, i la del PSC “sobre l'impuls i la millora del sistema de Formació Professional a Catalunya.

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors per defensar un periodisme més independent, lliure i plural.

Subscriu-te ara!


Articles d'opinió


SUBSCRIU-TE

Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 1€ setmanal sense permanència. El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.

Subscriu-te ara! Al periodisme local