Música, concerts, balls
Polifònica de Vilafranca i l'Escola Municipal de Música de Vilafranca1714 - 2014
Vilafranca del Penedès | Teatre Casal | 31-05-2014
L'11 de setembre de 1714, la ciutat de Barcelona va ser presa per les tropes borbòniques després de tretze mesos de setge, un fet que va significar, juntament amb la caiguda de la vila de Cardona una setmana després, l'episodi final de la Guerra de Successió a la corona hispànica.
El 2014 es complirà el 300 aniversari d’aquell 11 de setembre original. Una data transcendental que requereix una gran commemoració ciutadana que serveixi per redescobrir el país del segle XVIII, entendre la dimensió dels fets, posar?los en
relació amb la realitat present i les expectatives de futur del Principat.
La cultura és un dels eixos principals i identitaris de qualsevol nació, i la música compleix amb aquesta funció ja que és un reflex de la societat, i sovint s’expressa en la llengua que defineix a cada nació.
És en aquest context que la Polifònica de Vilafranca proposa fer un recorregut per la música del segle XVIII, XIX, XX i XXI acompanyada per diferents agrupacions instrumentals de l’Escola de Música Maria Dolors Calvet de Vilafranca.
Aquest recorregut tindrà un ordre cronològic, i aglutinarà diferents estils i gèneres que s’han trobat i succeït en el transcurs d’aquests tres?cents anys, començant per la música popular i religiosa que envaïa la realitat social de principis del s. XVIII i que posava de manifest un cert anacronisme musical respecte les últimes tendències sortides arreu d’Europa i que tenien el seu origen en el pes de l’estament religiós en la cultura musical del país, i també en versions de cançons populars que es van fer en honor a l’Arxiduc Carles, junt amb agrupacions instrumentals pròpies del folklore català.
A finals del s. XIX, i fruit de l’impuls que va representar la Renaixença com a moviment cultural, sorgeixen al seu voltat tot una sèrie de fenòmens musicals com la creació dels cors de Clavé, punt de partida de la rica tradició coral del Principat,
que ens han deixat partitures que són un referent dins l’ideari cultural del país, com alguna sardana o fins i tot alguna sarsuela.
Ja dins el s. XX, i en plena dictadura, dins el que coneixem com a Nova Cançó, la societat civil va seguir demostrant la necessitat d’expressar a través de la música feta en català les inquietuds que es tenien com a país i l’anhel de llibertat que es reclamava en forma de cançons, fet que segueix vigent avui en dia.
Partint d’aquesta voluntat del poble català per reivindicar la seva cultura, llengua i tradicions, la Polifònica s’acompanyarà de diferents agrupacions instrumentals de caire popular, de caire més clàssic i també de grups moderns per mostrar la
riquesa, la varietat i la transcendència de la música en tota societat, també en la nostra.
La col?laboració amb l’Escola Música Maria Dolors Calvet és fruit de la voluntat de sumar sinèrgies, de voler aglutinar aquells alumnes avantatjats amb formacions amb més tradició, però també ens ha de servir per mostrar la diversitat d’estils i instruments que es treballen a l’Escola, formadora de futurs músics, que fan de la seva passió una professió sense la qual la cultura d’un país seria orfe.
Lloc i adreça de l'acte
- Vilafranca del Penedès
- Teatre Casal
- Rambla Nostra Senyora, 35
- 21:30 h
Informació de contacte
- Organitza: Teatre Casal - Casal Societat La Principal
- 15, 17 i 19 euros
- 93 890 12 48
- http://www.teatrecasal.com/ca/fitxa/espectacle/57/polifonica-de-vilafranca-i-lescola-municipal-de-musica-de-vilafranca/1714---2014/
- casal@casal.org
T'ha interessat aquest acte?
Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.
El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.