Fires i festes

La Llotja 2017

Sitges | Diferents indrets | 23-11-2017 fins 26-11-2017

La Llotja 2017

Dijous 23 de novembre

ACTE INAUGURAL

Horari: 9h30 a 11h
Lloc: Palau Maricel, Sitges
9h Recepció d’assistents
9h30 Obertura
· Miquel Forns, alcalde de Sitges
· Mercè Conesa, presidenta de la Diputació de Barcelona
· Rosa Huguet, presidenta de la Mancomunitat Penedès Garraf
· Joan Anton Matas, president del Gremi d’Hostaleria de Sitges
· Valentí Mongay, cuiner (La Salseta) i referent del moviment Slow Food
10h30 Pausa cafè
A càrrec de l’Escola d’Hostaleria de Sitges
Institut Joan R. Benaprès

SESSIÓ TÈCNICA

Noves tendències de promoció i suport als productes autòctons
Horari: 11h a 13h30
Lloc: Palau Maricel, Sitges
· Carmel Mòdol, director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya
· Sergi Tudela, director general de Pesca i Afers Marítims de la Generalitat de Catalunya
· Pep Nogué, assessor culinari
· Pep Salsetes, president del grup conservacionista Llavors Orientals

Casuístiques
· M. Antònia Udina, presidenta del consell regulador de la IGP del Gall del Penedès
· Jaume Carnicer, patró major de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú
· Antonio Martínez, patró major de la Confraria de Pescadors de Sitges
· Joan Borrell, productor de maduixes a Sant Pol de Mar

Moderador

· Francesc Murgades, gastrònom i biòleg
13h30 Cloenda de la Jornada

PRESENTACIÓ

Xarxa Agroecològica del Garraf:
Present i futur

El nou espai web dPagès.coop
Horari: 16h30 a 17h
Lloc: Edifici Miramar, Sitges
Descripció:
Amb el nou espai internètic de la Xarxa Agroecològica del Garraf es presenta un model d’optimització empresarial i d’economia social i solidària
· Fina Fuster, responsable de l’àrea d’Origen de NODE Garraf
· Xio Gutierrez, experta en economia i empresa cooperativa
· Núria Sanz, presidenta de la cooperativa dPagès.coop
Destinataris:
Grups i cooperatives de consum. Restauradors, comerços, menjadors escolars i menjadors col·lectius.
Membres de la Xarxa de Productes de la Terra
Públic en general.

SESSIÓ “Llotja”

Enxarxa’t.
Denominació “TERRA I MAR”

Horari: 17 a 18h30
Lloc: Edifici Miramar, Sitges
Descripció:
Espai de relacions interprofessionals amb l’objectiu de promoure sinergies i acords comercials entre les empreses de productes alimentaris
del Penedès i el Garraf i els establiments i comerços de la demarcació; en definitiva, el contacte entre productors, elaboradors, restauradors i distribuïdors.
Programa:
17h Acreditació i recollida de documentació
17h30 Benvinguda institucional
· Aurora Carbonell, regidora de Promoció Econòmica i Turisme de Sitges
· Isidre Also, conseller delegat de NODE Garraf
· Agnes Zander, directora de Sències Can Girona, a Sitges
Presentació i conducció de la sessió:
Marisol García, comunicadora
18h Sessió de networking - 18h30 Aperitiu final

SESSIÓ TÈCNICA

Presentació de l’estudi dels valors nutricionals de l’espigall del Garraf
Horari: 18h30 a 19h30
Lloc: Edifici Miramar, Sitges
Descripció:
Presentació de l’estudi que aportarà indicadors per la determinació de paràmetres químics i bioactius relacionats amb la qualitat nutricional
dels espigalls del Garraf i oferirà pautes per la millora i innovació en processos productius
Presentació:
· Xavier Roget, director del programa Parc a Taula
Diputació de Barcelona

Ponències:
· Joan Simó, director de la Fundació Miquel Agustí
· Pau Marsé, membre de l’Associació Espigalls del Garraf
Destinataris:
Nutricionistes i dietistes
Membres de la Xarxa de Productes de la Terra
Membres de l’Associació Espigalls del Garraf
Públic en general

Divendres 24 de novembre

SESSIÓ TÈCNICA

Estalvi i eficiència energètica en el sector vitivinícola
Horari: 9h a 14h
Lloc: Sala d’actes - Escola Politècnica Superior d’Enginyeria (UPC)
Vilanova i la Geltrú
Descripció:
Trobada d’experts per exposar tendències i experiències en la gestió de les empreses vitivinícoles; especialment en allò que fa referència a
l’estalvi i l’eficiència energètica i de l’aigua; amb el propòsit d’afavorir la competitivitat de les empreses a partir de la reducció de costos i alhora col·laborar en la mitigació del canvi climàtic.
Programa: 9h Recepció d’assistents - 9h15 Obertura
· Rosa Huguet Sugranyes, presidenta de la Mancomunitat Penedès Garraf
· Juan Luis Ruiz, regidor de Promoció Econòmica de Vilanova i la Geltrú
· Frederic Vilà, director del Campus de la UPC a Vilanova i la Geltrú
· Salvador Puig, director de l’INCAVI
Ponències moderades per Josep M. Albet , president del grup de vins Ecològics de l’Associació Vinícola Catalana, i Gemma Juncosa, responsable de l’àrea d’Entorn de NODE Garraf.

9h30
Gestió eficient de l’energia en el sector
· Jordi Garcia, Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya
10h15
Il·luminació eficient
· Carles Guillen, Bioàmbit
11h Pausa-cafè - 11h30
Gestió integral en el cicle de l’aigua
· Dra. Sara Gabarron, CWP (Catalan Water Partnership)
12h15
Claus legals per aplicar l’Autoconsum
· Piet Holtrop, Holtrop SLP Transaction & Business Law
13h
Eines i tecnologies per l’estalvi i l’eficiència
· Josep Maria Ribas, Bodegues Torres.
13h45 Cloenda de la Jornada
Destinataris:
Empreses o professionals del sector vitivinícola o afins
Membres de la Xarxa Productes de la Terra.

SESSIÓ TÈCNICA

L’ENOTURISME I EL TURISME GOURMET
Horari: 9h15 a 13h30
Lloc: Masia d’en Cabanyes, Vilanova i la Geltrú
9h Recepció d’assistents - 9h15 Obertura:
· Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú
· Rosa Huguet, presidenta de la Mancomunitat Penedès Garraf
· Octavi Bono, director general de Turisme
· Francesc Vila, gerent de l’àrea de Serveis Turístics de la Diputació de Barcelona
Com fer un relat turístic a partir de la cuina autòctona
Ponents:
· Pepa Aymamí, directora de la Fundació Institut Català de la Cuina
· Manuel Colmenero, gastronòmada i turistòleg
· Oriol Castro, xef dels restaurants Disfrutar (Barcelona) i Compartir (Cadaqués)
· Robert Garcia, regidor de Turisme de Sant Pol de Mar
Casuístiques:
· Salvador Sauleda, mestre pastisser del Maresme
Ponència marc:
· Josep Donaire, professor de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona
Presentació:
· Vinyet Capdet, cap d’estudis del Campus de Turisme,
Hoteleria i Gastronomia (UB)
11h30 Pausa de km 0 (A càrrec de l’Escola d’Hostaleria de Sitges Institut Joan R. Benaprès)
Destinacions enogastronòmiques, el nou turisme gourmet
12h Obertura
· Glòria García, presidenta del Consell Comarcal del Garraf
· Xavier Espasa, director general de l’Agència Catalana de Turisme
Ponència marc:
· Emma Pla, consultora i coordinadora del màster en Innovació de la gestió turística del patrimoni gastronòmic al CETT-UB. Campus de Turisme, Hoteleria i gastronomia
Ponents:
· Josep Sucarrats, director de la publicació Cuina
· Núria Sala, gerent d’Enoturisme Penedès
· Mireia Tetas, presidenta de La Carretera del Vi
· Ramon Ramos, director del Patronat de Turisme Costa Brava Girona

· Jordi Tresserras, director del Laboratorio de Patrimonio y Turismo Cultural, director del Museu de la Cuina de la Costa Catalana i president d’Ibertur

Moderació:
· Trinitat Gilbert, periodista gastronòmica al diari ARA
Destinataris:
Professionals del Turisme, dels sectors públic i privat

Subhasta de peix de Vilanova i la Geltrú

Horari: 16h a 17h
Lloc: Port pesquer ·Vilanova i la Geltrú
Descripció:
Visita comentada a la subhasta de peix de Vilanova i la Geltrú a càrrec de Jaume Carnicer, patró major de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú
Destinataris:
Professionals del turisme
Públic en general

SESSIÓ DE FONS

Empescar-se el turisme
Horari: 16h30 a 18h
Lloc: Sala d’actes Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú
16h30 Recepció d’assistents - 16h45 Obertura:
· Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú
· Rosa Huguet, presidenta de la Mancomunitat Penedès Garraf
· Joan Pere Gómez, gerent de Ports de la Generalitat
· Jaume Carnicer, patró major de la Confraria de Pescadors de Vilanova i la Geltrú.
Alternatives turístiques a l’activitat pesquera
Ponents:
· Miquel Martí, coordinador tècnic de la Càtedra d’Estudis Marítims de la Universitat de Girona i alhora director del Museu de la Pesca de Palamós
· Xavi Miró, patró i armador de la barca Estrella del sur III, del port de Palamòs
· Frederic Valls, director de l’Escola de Capacitació N auticopesquera de Catalunya
· Cristina Caparrós, productora del projecte La Platjeta i Cap a Mar, associació que promou la cultura, la tradició i els oficis de la pesca.
Moderació:
· Xavier Font, cap de l’Oficina Tècnica de la Gerència de Serveis de Turisme de la Diputació de Barcelona
Destinataris:
Professionals del turisme, dels sectors públic i privat

Viana do Castelo, una regió enogastronòmica de Portugal
Horari: 18h30 a 20h
Lloc: Coolinary ·Sant Pere de Ribes
Intervencions d’obertura
· Abigail Garrido, alcaldessa de Sant Pere de Ribes
· Rosa Huguet, presidenta de la Mancomunitat Penedès-Garraf
· Paulo Teles de Gama, cònsol general de Portugal a Barcelona
Descripció:
Presentació de les singularitats enogastronòmiques i culinàries de la regió portuguesa.
Epíleg amb show cooking i degustació, amb vins de la regió
Destinataris:
Amants del món del vi que desitgen conèixer la cultura del vi i la gastronomia

TAST IL·LUSTRAT

La carretera del vi: paisatge amb història, cultura i vinya
Horari: 18h30 a 20h
Lloc: Restaurant Marejol ·Vilanova i la Geltrú
Descripció:
Acte conduit per Xavier Esteve, historiador, membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs, i David Martínez, sommelier de l’Escola d’Hostaleria de l’INS J.R. Benaprès de Sitges, que traslladaran als assistents per un recorregut històric i gustatiu de La Carretera del Vi, mitjançant una masterclass de la història vitivinícola i els orígens del traçat, juntament amb el tast de diferents vins de cellers de La Carretera del Vi, maridats amb plats i productes propis de la cuina del Penedès i el Garraf.
Destinataris:
Aficionats del món del vi que desitgen conèixer l’arrelada cultura del vi i la gastronomia
Població en general

Dissabte 25 de novembre

L’AUTOCAR DE LA LLOTJA

Horari: 9h30 a 14h
Descripció:
Itinerari de visites en autocar, amb parada i fonda a explotacions agrícoles i cellers del Garraf i el Penedès.
Recorregut: Sortida: 9h30
Punt de trobada: Edifici de la Llotja del port
de Vilanova i la Geltrú
10h Visita a Sències Can Girona (Sitges)
11h15 Visita a Can Pere de la Plana (Sant Pere de Ribes)
12h30 Visita a Finca Viladellops (Olèrdola)
14h Arribada. Edifici de la Llotja del port de Vilanova i la Geltrú
Destinataris:
Públics en general

LA CUINA DE CASA

Horari: 10h30 a 13h
Lloc: Coolinary - Sant Pere de Ribes
Descripció:
Receptes tradicionals elaborades amb productes km0 per part de mestresses i mestres de casa. Final del concurs de cuina. Es cuinaran en directe els plats finalistes.
Obertura:
· Abigail Garrido, alcaldessa de Sant Pere de Ribes
· Rosa Huguet, presidenta de la Mancomunitat Penedès-Garraf
· Montse Coll, directora de Coolinary
Presentació
· Josep Maria Matas, periodista i gastrònom
Composició del Jurat
· Xavier Mestres, cuiner
· Joan Valera, fotògraf gastronòmic
· Francesc Murgadas, biòleg i gastrònom
· Eva Bolaño, directora de Mercats Municipals de Vilanova i la Geltrú
· Josep Maria Sánchez, cuiner

Lloc i adreça de l'acte

  • Sitges
  • Diferents indrets
  • Diferents horaris

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!