Agenda del Penedès

Exposicions

Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya

Vilafranca del Penedès | capella Sant Joan | 06-03-2018 fins 08-04-2018

Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya

Catalunya és un país amb una gran diversitat de paisatges, producte de la relació continuada entre els éssers humans i l’entorn on els diversos elements construïts, la seva distribució pel territori i les seves formes i materials són un element clau de la configuració del paisatge. Des el 6 de març fins el 8 d’abril, en el marc de l’exposició “Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya” l’Institut d’Estudis Penedesencs i l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès proposa una altra mirada als elements del paisatge del Penedès. L’exposició ha estat ampliada amb fotografies i escultures de Josep Massana i anirà acompanyada de la jornada “Barraques de pedra seca i mestisses” i dues rutes guiades.

Jornada “Barraques de pedra seca i mestisses”, dissabte 17 de març, de 9 a 14h, a la seu de l’IEP de Vilafranca.
Passejada guiada a les barraques mestisses, diumenge 18 de març, a les 11h, a Sant Pau d’Ordal (Subirats).
Visita guiada a Bonastre i ales barraques de pedra seca, diumenge 8 d’abril, a les 9,30h a Bonastre (Baix Penedès).

Més informació: http://www.iepenedesencs.org/

L’exposició Construint el territori. Arquitectura tradicional i paisatge a Catalunya analitza aquesta interacció en contextos tan diversos com l’alta muntanya, la costa, les terres de secà, l’horta i les planes de regadiu, abordant la complementarietat entre les dimensions d’espais viscuts, simbòlics i productius dels diferents elements de l’arquitectura tradicional que en condicionen les formes, les tècniques i els materials utilitzats en la construcció i la ornamentació, en relació o no amb els recursos presents en el territori i amb els coneixements tècnics dels especialistes. A partir d’aquesta realitat, l’exposició planteja elements de reflexió sobre l’estat actual d’aquest tipus de construccions, tot reflexionant sobre el seu futur a partir de l’actualització dels seus usos i funcions.

Aquesta exposició ha estat impulsada i concebuda per l’Observatori del Patrimoni Etnològic i immaterial i produïda per la Generalitat de Catalunya en coordinació amb l’Institut Ramon Muntaner mitjançant l’ajut de l’Obra Social de La Caixa. Els comissaris són Fabien Van Geert, doctor en museologia, i Ferran Estrada, doctor en antropologia social, ambdós adscrits a la Universitat de Barcelona. En el desenvolupament dels continguts hi han participat també l’Agrupació d’Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic, l’Associació de Restauradors de Patrimoni Arquitectònic, el Grup de Recuperació i Estudi de la Tradició Arquitectònica (GRETA) i la Coordinadora d’Entitats per la Pedra Seca.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


T'ha interessat aquest acte?

Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Subscriu-te ara!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



Avui al Penedès


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!