Agenda del Penedès

Altres

VilaPensa, festival del pensament

Vilafranca del Penedès | 18-04-2018 fins 22-04-2018

VilaPensa, festival del pensament

Dimecres
18 Abril

Capella de Sant Joan 18 h
Exposició Inauguració de PhotoPensa i presentació de l’audiovisual La natura escèptica
PhotoPensa és una exposició de fotografies de caire filosòfic, fetes per alumnes de secundària de Vilafranca de Penedès, que pretenen fer pensar a l’ocasional visitant. Una oportunitat per veure una altra visió de la realitat, amb ulls joves i una mirada trencadora.
 
La natura escèptica és un audiovisual que neix de la fusió de les fotografies de Manuel Ràfols, realitzades l’hivern del 2016 tot caminant per terres del Penedès, i de textos d’obres i autors reconeguts, per proposar una visió subjectiva i lliure de l’escepticisme; un escepticisme que sembla que també envaeixi la natura en una època de l’any com l’hivern.
Horaris d’exposició: Dijous i divendres de 17 a 20 h; dissabte de 18 a 20 h i diumenge de 12 a 14 h i de 18 a 20 h.
Acte en col·laboració amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

L’Escorxador 19 h
Conferència Un humanisme avançat davant el tsunami tecnològic, a càrrec d’Albert Cortina
La conferència d’Albert Cortina al voltant del determinisme i la ciència-ficció és un preludi a l’obra Lifespoiler de Flyhard Produccions, i s’inscriu dins del programa Per saber-ne més! del Teatre Cal Bolet.

Acte en col·laboració amb el Teatre Cal Bolet / Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca.

Dijous
19 Abril

Teatre Casal 18 h
Conferència Ens arriba la realitat a través dels mitjans de comunicació?, a càrrec d’Antoni Puigverd
Acte en col·laboració amb l’Aula d’Extensió Universitària de la Gent Gran i el Casal Societat la Principal.

VINSEUM. Auditori 20 h
Acte inaugural L’escepticisme per l’esdevenir del territori i les persones
Conferència doble: El territori i el canvi climàtic, a càrrec de Jaume Gramona, i Llibertat i món comú, a càrrec de Fina Birulés.

Divendres
20 Abril

Fòrum Berger-Balaguer 8:30 h
Jornada Com afrontar l’envelliment: reflexions des de la bioètica, a càrrec Begoña Román, Montserrat Busquets i Josep M. Fericgla.
L’Hospital Comarcal de Vilafranca del Penedès, juntament amb el Centre Sociosanitari Ricard Fortuny, anualment celebren una jornada d’Ètica. Aquest any, la corresponent III jornada d’Ètica s’inscriu en el marc del VilaPensa i té per objectiu tractar la qüestió de la vellesa. L’acte està adreçat a professionals sanitaris i també és obert al públic. La jornada es complementa amb algunes experiències del nostre entorn que ens mostren la realitat més propera i ens ajuden a reflexionar i debatre sobre tot l’exposat.
Acte en col·laboració amb l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès, el Consorci Sociosanitari de Vilafranca i el Fòrum Berger Balaguer.

Cinema Kubrick 10 h
CinemaVilaPensa Projecció de Las sufragistas de Sarah Gavron.
Sessió de cinema/fòrum pensada per als estudiants de filosofia dels instituts de secundària de Vilafranca i de la comarca.

Las Sufragistas (títol original en anglès, Suffragette) és un drama històric britànic de 2015 dirigit per Sarah Gavron i escrit per Abi Morgan. La pel·lícula explica la història de les sufragistes angleses al començament de la Primera Guerra Mundial. La seva principal protagonista és Carey Mulligan en el paper de Maud Watts, una dona de classe treballadora que s'incorpora al moviment sufragista. Meryl Streep, Helena Bonham Carter, Anne-Marie Duff i Romola Garai l'acompanyen interpretant grans figures de la lluita pel sufragi femení.

Acte en col·laboració amb el Cinema Kubrick.

VINSEUM. Auditori 19 h
Conferència Poesia, llenguatge i comprensió de l’ésser, a càrrec de Jordi Llavina
 

VINSEUM. Auditori 19:30 h
Conferència Generositat filosòfica i filosofia de la generositat, a càrrec de Josep Maria Esquirol
 

Teatre Cal Bolet 20:30 h
Teatre Lifespoiler. Flyhard Produccions
Què passaria si sabéssim que tot està determinat? ¿Que el destí, tal com ens el van explicar, no és un conte o un recurs dramàtic en les tragèdies gregues, sinó una realitat absoluta, científica, matemàtica? Com afectaria el nostre dia a dia? Les nostres relacions? Les nostres creences més íntimes? 

Aquest és el joc. Un joc al qual s'enfronten un parell de personatges. Una primera cita del que ja saben segur que serà una futura vida en comú. 

Però, podem enamorar-nos de la persona de qui sabem que ens enamorarem?

Text i direcció: Marc Angelet, Alejo Levis. Intèrprets: Clara Cols, Vicky Luengo i Sergio Matamala. Música original: Àlex Torio. Escenografia: Laura Clos (Closca) i Sergi Corbera. Vestuari: Iztok Hrga. Disseny de so: Alejo Levis i Xavi Gardés. Assessorament màgia: Sergi Armentano. Assessorament moviment: Michalis Aristidou. Disseny de llums: Xavi Gardés. Producció: Flyhard Produccions

Entrades: 16 € / 14 €
Venda d’entrades: http://espectacles.vilafranca.cat

Acte en col·laboració amb el Teatre Bolet / Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Dissabte
21 Abril

L’Agrícol / Casal Popular 10 h
Jornada Lluís M. Xirinacs, filòsof i polític, a càrrec de la Fundació Randa
Lluís Maria Xirinacs i Damians fou un polític pacifista, doctor en Filosofia, sacerdot i autor, activista social català. Destacà per la seva defensa dels drets humans amb mètodes de protesta no violents com les vagues de fam i, sobretot, la seva manifestació diària davant la presó Model de Barcelona durant un any i nou mesos per reclamar l'amnistia per als presos polítics. L'any 1974, va rebre a Hèlsinki la medalla del 25è aniversari del Consell Mundial de la Pau, També va rebre, a Viena, la medalla de bronze de l'Associació Mundial de la Pau. Fou candidat al premi Nobel de la pau l'any 1975.

De 10 a 14 h, Centre Artístic del Penedès, l’Agrícol:
Jornada d’estudi
De 10 a 10.30 h: rebuda i benvinguda
De 10 a 12 h: Explicació del Globàlium. Ponents: Joan Parés i Àngels Baldó. Modera: Joan Cuscó.
De 12.30 a 14 h: Política i Demòtica. Xerrada i debat. Ponents: Eva Franquero i Núria Roig. Modera: Joan Cuscó.

De 17 a 19 h, Casal Popular de Vilafranca:
Tertúlia i debat. Projecció del documental de “Xirinacs, a contra corrent”.
Ponents: Carles Riera, Xavier Serra. Modera: Marcel Martínez

Acte organitzat per Centre Artístic del Penedès L’Agrícol, Casal Popular de Vilafranca i la Fundació Randa.

VINSEUM. Auditori 12 h
Conferència Oncologia: La immunooncologia, la nova estratègia en la lluita contra el ​càncer, a càrrec d’Elena Sancho / IRB
 

VINSEUM. Sala Nogués 18 h
Presentació del llibre El monolingüisme de l’altre, de Jacques Derrida (Edicions UB, 2017), a càrrec Núria Sara Miras
 

Capella de Sant Joan 19 h
Conferència Explorar el silenci, a càrrec de Teresa Guardans
 

VINSEUM. Auditori 19 h
Concert Beethoven i les sonates per a violoncel, a càrrec de l’Orquestra de Cambra del Penedès
Beethoven va ser molt versàtil i innovador en l'exploració de les formacions poc habituals, com són les Sonates per a violoncel amb piano. En va escriure un total de cinc i són una bona mostra per veure l'evolució de la seva obra, ja que la primera la va compondre amb vint-i-sis anys i les dues últimes, quan ja s'acostava als cinquanta.

Orquestra de Cambra del Penedès Violoncel: Irma Bau. Piano: Irina Veselova
Presentació del concert: Joan Cuscó

Entrades: 17 € / 15 €
Venda d’entrades: http://espectacles.vilafranca.cat

Acte en col·laboració amb el Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Capella de Sant Joan  20:15 h
Lectura Joan Fuster, escèptic?, a càrrec de Xavier Serra
 

Capella de Sant Joan  23:30 h
Xerrada Filosofia per a pingüins. Inèrcia, abstenció i retenció: Sòcrates escèptic?, a càrrec de Joan Gonzàlez-Guardiola.
L’acte compta amb una lectura de poemes a càrrec de Rosana Cortés Garrido.

Capella de Sant Joan 00:30 h
Música Flamenc Filosòfic a càrrec d'Aina Núñez Trio
Aina Núñez és bailaora i pedagoga del flamenc. Nascuda a Molins de Rei, viu i creix entre Vic i Barcelona. A Còrdova aprèn de diferents mestres del flamenc com ara Pepi Portales, Paca García, Israel Galván, Andrés Marín i Farruquito, entre d’altres. Col·labora amb artistes com ara Mayte Martín o Carmen Linares, treballant de manera solitària o amb diferents formacions com ara Sal y Pañí, A Contratiempo, Del Califato, etc., i el seu ball arreu de Catalunya i de l’estranger. Ben aviat comença a fer classes de ball flamenc. Actualment viu a Barcelona, però manté els seus grups d’alumnes a Sevilla i Barcelona. Més informació a www.ainanunez.com

Diumenge
22 Abril

Capella de Sant Joan 00:30 h
Música Flamenc Filosòfic a càrrec d’Aina Núñez Trio
Aina Núñez és bailaora i pedagoga del flamenc. Nascuda a Molins de Rei, viu i creix entre Vic i Barcelona. A Còrdova aprèn de diferents mestres del flamenc com ara Pepi Portales, Paca García, Israel Galván, Andrés Marín i Farruquito, entre d’altres. Col·labora amb artistes com ara Mayte Martín o Carmen Linares, treballant de manera solitària o amb diferents formacions com ara Sal y Pañí, A Contratiempo, Del Califato, etc., i el seu ball arreu de Catalunya i de l’estranger. Ben aviat comença a fer classes de ball flamenc. Actualment viu a Barcelona, però manté els seus grups d’alumnes a Sevilla i Barcelona. Més informació a www.ainanunez.com

VINSEUM. Auditori 12 h
Conferència Pensar la mort. Doble conferència amb La mort cristiana: un moment de dolor i d’esperança, de Lluc Torcal, i La mort, pedra angular dels aprenentatges budistes, de Nicole Martínez-Melis
Acte que s’inscriu dins del programa d’activitats de l’exposició La fi és el principi, que fins al 29 d’abril es pot veure a la Capella del VINSEUM.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!