Agenda del Penedès

Altres

Marató de Donació de Sang a Vilanova

Vilanova i la Geltrú | Teatre Principal | 20-06-2018

Una dona estirada en una llitera mentre dona sang aquest 13 de gener de 2018 durant la Marató de Donació de Sang

Amb el lema "La superexperiència de la donació de sang. Molt més del que dones", la Marató comptarà amb la seva pròpia experiència per regalar. Així, un cop hagin donat, els donants rebran un desplegable equivalent a una caixa d'experiència que podran regalar a altres persones i animar-les a donar. Hi ha diverses experiències vinculades a la donació: l'Escapada a donar sang. Una ràpida, agradable i altruista donació de sang per salvar 3 vides; Desconnecta 20 minuts. I connecta 3 persones a la vida!; 100% bon rotllo. Vine a donar sang, i torna a casa amb un somriure; 100% solidaritat. Viu una de experiència 100% altruista; Donació 3. Salva 3 vides amb un sol gest; Bateig de donació. Salva vides per primera vegada; Donació en grup. La màgica experiència de salvar vides junts.

Com a novetat, enguany els donants rebran un SMS quan la seva sang sigui enviada a un hospital per a ser transfosa. Després de la donació, la bossa de sang arriba el mateix dia a la seu central del Banc de Sang i Teixits, a Barcelona.
Al laboratori s'inicia el procés de fraccionament, que consisteix a dividir la sang en glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Si les analítiques estan correctes, la sang es guarda en neveres. Els glòbuls vermells es conserven a 4 graus de temperatura, i tenen una caducitat de 42 dies. A partir d'aleshores, la bossa espera la demanda d'un hospital per sortir amb un clar destinatari, el pacient. El servei d'SMS té com a objectiu millorar l'experiència de la donació, de manera que el donant tingui més informació del camí que segueix la seva sang.

Activitats durant el dia

A més d'acollir dotze hores ininterrompudes de donacions de sang, el Teatre Principal també serà l'escenari d'un munt d'activitats paral·leles a la Marató, com la presència de la Policia Local, un assaig dels Falcons a les 19 h, o l'actuació de Sentir Flamenco a les 20.30 h.
A més, a les 19.30 hores es triaran tres dels dibuixos fets pels estudiants de les escoles de Vilanova i la Geltrú. Un d'ells serà l'escollit per protagonitzar el cartell de la Marató de Donants de Sang a Vilanova del 2019.
Com cada any, a mesura que avanci el dia, s'anirà actualitzant el marcador amb les donacions que es vagin comptabilitzant. L'etiqueta #MSangVilanova servirà per difondre l'esdeveniment a les xarxes socials.

Donar sang, un hàbit cívic

Pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que tingui més de 18 anys, pesi 50 quilos o més, i que no estigui embarassada. Per donar sang no cal estar en dejú.

Al web www.donarsang.gencat.cat es dóna resposta a les preguntes més freqüents sobre la donació de sang.

Dades sobre la donació
- Una de cada 10 persones que entra a un hospital necessitarà una transfusió sanguínia
- La sang és imprescindible en moltes intervencions quirúrgiques i per curar malalties digestives, l'anèmia o determinats càncers
- De cada donació se'n beneficien com a mínim tres persones, ja que se n'obté concentrats d'hematies, plaquetes i plasma
- Podem donar sang més d'una vegada l'any. En concret, les dones poden donar-ne 3 vegades l'any, i els homes 4.
- Els components de la sang caduquen passats uns dies, per això és necessari donar-ne de forma regular.

Des del Banc de Sang es fomenta la donació com un acte de responsabilitat ciutadana i com una acció de compromís social. La sang es necessita sempre, i tothom en pot donar destinant només 20 minuts del seu temps. Donar sang ha d'esdevenir un hàbit, no només una activitat de solidaritat puntual i extraordinària.

L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i la Creu Roja col·laboren amb el Banc de Sang i Teixits en l'organització de la jornada.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!