Exposicions

“Fer nit”, exposició de l’artista vilanovina Míriam Artigas

Vilafranca del Penedès | 29-06-2018 fins 29-07-2018 | 20h

Mostra el treball dels darrers dos anys de l’artista Míriam Artigas. La paraula, que es manté molt viva en els títols de les obres, i que inicia l’exposició, amb el poema titulat Fer nit, dóna pas a unes obres de dimensions més grans que les anteriors on hi ha un joc de materials ja iniciat a “La Flor dels Tigres”, i que s’obre a unes dimensions d’alta sensibilitat.

“Fer nit”, exposició de l’artista vilanovina Míriam Artigas

“Fer nit” ve a ser una reflexió sobre l’acte creatiu i, paradoxalment, es fa un símil entre la nit fosca i el paper en blanc. Espais de nuesa, de silenci, sense trampes i lliures, amb la sensació que la recerca és a les fosques, que vol dir sense saber.

Hi haurà  14 obres de collage en què l’artista treballa  amb diferents papers, espuma, cotó, cordes, roba, filferro, plàstic i pintura acrílica i a l’oli. Dues d’elles incorporen peces de ceràmica blanca, “Odissea” i “Història”. Únicament hi ha una sola peça tota ella de pintura a l’oli, “Reparant el blau”; és l’única on el  color agafa tot el protagonisme. A la resta d’obres, el color ve donat pel material, o bé està treballat com si estiguéssim a punt de perdre el color. La darrera part de l’exposició, anomenada “Quaderns de vetlla”, és un treball fotogràfic basat en una escenografia creada amb paper i pintura a l’oli. El nom de l’exposició ve donada per una sèrie de 5 obres, “Fer nit (a mode d’haiku)”.

L’artista

A principi dels noranta Míriam Artigas finalitzats els estudis a l’escola d’Art i Disseny Eina de Barcelona, i havent entrat en contacte amb l’actualitat artística del moment, reflexiona sobre com i què s’ensenya de l’Art i elabora tot un  projecte pedagògic que prendrà el nom de El Taller dels Sentits. Més endavant vindrà el Postgrau d’Expressió i Creació a la Pràctica educativa  i el  Màster d’Artteràpia en la línia de Jean-Pierre Klein.

Alhora, no ha deixat mai de fer poesia, de pintar i de fer escultura.

El 2015 fa la seva primera exposició en solitari, a la sala Ismes de Vilanova i la Geltrú, anomenada “Estranyografies”. En ella es mostra un poema visual basat en la paraula i un treball fotogràfic basat en aquarel·les.

El 2016 porta l’exposició “La Flor dels Tigres” al Centre d’Art Contemporani La Sala, de Vilanova i la Geltrú, on es van poder veure una retrospectiva dels seus poemes visuals, usant la paraula, la fotografia, el dibuix, i el nou treball escultòric.

Hi ha en les seves peces una gran dosi de fragilitat i, tanmateix, és aquesta la que dóna la flexibilitat que permet  mantenir-se en ferm, resistint,  que ve a ser, en part, el viure. Estan en precari. Nascudes del joc atzarós de l’Art, podríem dir d’elles que viuen a la intempèrie, i és per això mateix que hi ha la necessitat de tenir-ne cura: cotons, papers, plàstics, filferros, mantes i robes velles,  protegeixen unes formes fetes, moltes d’elles, de fang, evocadores d’un temps antic, d’una memòria humana primigènia que ens parla a través de l’emoció, ja sense paraules, ja sense noms.

 

Inauguració

La inauguració de l’exposició anirà a càrrec del regidor de Cultura, Raimon Gusi i, tot seguit, la mateixa Míriam Artigas llegirà el poema que inicia l’exposició, Fer nit. Seguidament s’interpretarà una peça musical, a càrrec de la violoncelista Anna Artigas, inspirada en alguna de les obres exposades. Per finalitzar i ajudar a mirar les obres, es llegiran algunes notes del diari de treball de l’autora, format per poemes seus i fragments de lectures significatives mentre s’elaborava tot el treball exposat.

L’exposició es podrà visitar a la Sala dels Trinitaris fins al diumenge 29 de juliol en horari de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte

  T'ha interessat aquest contingut?

  Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs la informació més destacada al teu correu electrònic

  Mitjançant l'enviament del meu email confirmo que he llegit i accepto la política de privacitat.

  Ensenyament

  L'escola està matant la creativitat. La creativitat està matant l'escola

  Jordi Larregola

  Jo, des de la meva sala de professors al Baix Penedès, només puc pensar amb tota sinceritat que la mala escola potser mata la creativitat, però que només una escola exigent, amb alts nivells d'excel·lència, pot alimentar-la