Exposicions

“Fer nit”, exposició de l’artista vilanovina Míriam Artigas

Vilafranca del Penedès | 29-06-2018 fins 29-07-2018

“Fer nit”, exposició de l’artista vilanovina Míriam Artigas

“Fer nit” ve a ser una reflexió sobre l’acte creatiu i, paradoxalment, es fa un símil entre la nit fosca i el paper en blanc. Espais de nuesa, de silenci, sense trampes i lliures, amb la sensació que la recerca és a les fosques, que vol dir sense saber.

Hi haurà  14 obres de collage en què l’artista treballa  amb diferents papers, espuma, cotó, cordes, roba, filferro, plàstic i pintura acrílica i a l’oli. Dues d’elles incorporen peces de ceràmica blanca, “Odissea” i “Història”. Únicament hi ha una sola peça tota ella de pintura a l’oli, “Reparant el blau”; és l’única on el  color agafa tot el protagonisme. A la resta d’obres, el color ve donat pel material, o bé està treballat com si estiguéssim a punt de perdre el color. La darrera part de l’exposició, anomenada “Quaderns de vetlla”, és un treball fotogràfic basat en una escenografia creada amb paper i pintura a l’oli. El nom de l’exposició ve donada per una sèrie de 5 obres, “Fer nit (a mode d’haiku)”.

L’artista

A principi dels noranta Míriam Artigas finalitzats els estudis a l’escola d’Art i Disseny Eina de Barcelona, i havent entrat en contacte amb l’actualitat artística del moment, reflexiona sobre com i què s’ensenya de l’Art i elabora tot un  projecte pedagògic que prendrà el nom de El Taller dels Sentits. Més endavant vindrà el Postgrau d’Expressió i Creació a la Pràctica educativa  i el  Màster d’Artteràpia en la línia de Jean-Pierre Klein.

Alhora, no ha deixat mai de fer poesia, de pintar i de fer escultura.

El 2015 fa la seva primera exposició en solitari, a la sala Ismes de Vilanova i la Geltrú, anomenada “Estranyografies”. En ella es mostra un poema visual basat en la paraula i un treball fotogràfic basat en aquarel·les.

El 2016 porta l’exposició “La Flor dels Tigres” al Centre d’Art Contemporani La Sala, de Vilanova i la Geltrú, on es van poder veure una retrospectiva dels seus poemes visuals, usant la paraula, la fotografia, el dibuix, i el nou treball escultòric.

Hi ha en les seves peces una gran dosi de fragilitat i, tanmateix, és aquesta la que dóna la flexibilitat que permet  mantenir-se en ferm, resistint,  que ve a ser, en part, el viure. Estan en precari. Nascudes del joc atzarós de l’Art, podríem dir d’elles que viuen a la intempèrie, i és per això mateix que hi ha la necessitat de tenir-ne cura: cotons, papers, plàstics, filferros, mantes i robes velles,  protegeixen unes formes fetes, moltes d’elles, de fang, evocadores d’un temps antic, d’una memòria humana primigènia que ens parla a través de l’emoció, ja sense paraules, ja sense noms.

 

Inauguració

La inauguració de l’exposició anirà a càrrec del regidor de Cultura, Raimon Gusi i, tot seguit, la mateixa Míriam Artigas llegirà el poema que inicia l’exposició, Fer nit. Seguidament s’interpretarà una peça musical, a càrrec de la violoncelista Anna Artigas, inspirada en alguna de les obres exposades. Per finalitzar i ajudar a mirar les obres, es llegiran algunes notes del diari de treball de l’autora, format per poemes seus i fragments de lectures significatives mentre s’elaborava tot el treball exposat.

L’exposició es podrà visitar a la Sala dels Trinitaris fins al diumenge 29 de juliol en horari de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!