Agenda del Penedès

Exposicions

Més enllà de la bèstia, de Salva Masana

Vilanova i la Geltrú | Centre d’Art Contemporani LA SALA | 13-07-2018 fins 09-09-2018

Més enllà de la bèstia, de Salva Masana

40 anys de recerca personal sobre la cultura popular i centrada, bàsicament, en el bestiari ha donat joc a aquesta mostra de Salva Masana. L’obra expressa l’evolució del bestiari a Catalunya, però, com diu el títol, va més enllà; és la propia evolució de l’artista, en paral·lel a la historia evolutiva del bestiari.

“Més enllà de la bèstia” agrupa la representació de bestiari popular català amb pinzellades, llums i composicions personal, a on els càntirs i els globus, que es feien servir a les festes majors, recuperen el protagonisme. Tot reflectit, de manera particular, per la visió de Masana i envoltat pels quatre elements de la Natura: foc, aire, terra i aigua. No es tracta de fer una descripció d’un drac, sinó d’intentar transmetre la seva vivència, la seva expressió, la seva ànima, molt més enllà d’unes figures.
L’exposició “Més enllà de la bèstia” es podrá presenciar del 13 de juliol fins el 9 de setembre.

Evolució de Salvador Masana

Tot i i que la primera exposició individual de Salva Masana (nascut el 1953) va ser el 1972, la seva primera exposició sobre la festa data de 1978 al Pic Galeria, ara fa 40 anys, i coincidí amb la presentació del drac de la Geltrú, del qual va ser un dels constructors i portador fins el 2005. Una trajectòria que no ha deixat mai, especialitzant-se en el tema de la festa i, sobretot del bestiari, amb una constància que, passats els anys, encara el fa l’únic artista del país que pinta el bestiari festiu d’arreu dels Països Catalans d’una forma extensa i no només local.
Ho remarquen projectes col·lectius o individuals com el GABICP (Grup d’Amics del Bestiari i la Cultura Popular), exposicions, cartells, portades, les carpetes “Carcassa”...i, a nivell pedagògic, quan va ser professor de visual i plàstica de l’escola Sant Bonaventura i de la secció cultural de l’escola. Encara ara recorda la descoberta dels primers dracs de la comarca, primer el drac vilanoví, amb certs records d’infantesa a la plaça del Pou, i després, ja de jove, tocant els ferros que subjectaven els coets del drac o veient el color granatós de la mulassa.

Quan els seus amics més propers, com l’Eugeni Molero, l’informaren de com les gastaven alguns dracs de la comarca, començà a viure les festes majors de Sitges, Ribes i Vilafranca, durant els anys 70, amb tota la seva puresa i frescor. Però tot allò ja només és el record, l’inici amb esbossos, dibuixos i apunts que s’anaren convertint en pintures a l’oli o acrílic.

Quaranta anys després, ja al segle XXI, en Salva rellança el seu tema predilecte d’una forma ben personal, única, amb un criteri que demostra el seu vagatge i coneixement sobre aquest tipus de figures festives. I així mostra aquesta sèrie-col·lecció de pintures, començada el 2008, que va molt més enllà de les etapes passades de descripció, estudi i mostrari del bestiari fantàstic.

Ara aprofundeix en les sensacions, la vivència, la contundència, els detalls, els contorns..., però que mig es veuen dins d’una atmosfera que transcendeix el marc del quadre. També és la reivindicació festiva i cultural dels antics globus de paper i de la terrissa dels càntirs de ceràmica, que acaben de prefigurar el missatge d’una festa autòctona, lliure i de la terra, sense subterfugis amanerats, anant a l’arrel, a la fiblada visual d’un gest, a la plàstica contemporània d’unes espurnes, d’una boca oberta o d’uns ulls escrutadors, esfereïdors.

Són les bèsties festives segons un mostrari meditat, que segueix una tria encantadorament subjectiva, com a excusa també per reivindicar el nostre territori festiu de país, de comarques, viles i pobles, fet de gent viva amb ànima, com aquests dracs, cuques, guites, mulasses, àligues, momerotes i víbries. I és precisament això, diria, el que intenta expressar l’artista, proporcionant un calidoscopi de lectures possibles.

Fins i tot, ha deixat via lliure a la imaginació i ha gosat l’atreviment de crear un nou tema xocant: unir personatges populars del còmic amb aquestes bèsties de la festa, organitzant una petita sèrie d’obres on hi regna el caos absolut, la conya dels detalls i el paradigma surrealista, que sempre acaba aflorant en tota aquesta generació d’artistes i creadors dels qui van ser joves d’entre finals dels anys seixanta i els anys setanta del segle passat, que ja no tenen remei possible davant d’una societat i d’un capitalisme mundial que tendeix a arranar i edulcorar els somnis individuals i col·lectius.

Més enllà de la bèstia
Del 13 de juliol al 9 de setembre de 2018
Inauguració divendres 13 de juliol a les 19h

Centre d’Art Contemporani LA SALA
c. Joaquim Mir, 12
08800 Vilanova i la Geltrú
T. 93 816 90 0 01
lasala@vilanova.cat
www.lasalavng.cat
Horaris:
De dimarts a dissabte de 19 a 21h.
Dissabte, diumenge i festius d’11 a 14h.
Dilluns tancat

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!