Agenda del Penedès

Conferències, col.loquis

Homenatge a Isidre Aymerich Bernal

Vilafranca del Penedès | Biblioteca Torras i Bages | 26-09-2018

Homenatge a Isidre Aymerich Bernal

El llibre “Història Postal i Filatèlica de Vilafranca del Penedès” és un profund treball de Lluís Eroles Benabarrei Joan Solé Bordes, sobre el servei de correus a Vilafranca des d’abans de 1850.  Era el temps on existien la “casa de postas”, nom que es va mantenir fins a ben entrat el segle XX que es canviarà pel de “estafeta de correus”.

Amb aquest llibre és pot conèixer tota l’evolució que el servei de correus va tenir a Vilafranca del Penedès i les poblacions (amb més de cent punts de lliurament i recollida, que podien ser municipis, quadres o cases concretes, com ara Casa Llopart o  la Parròquia de Lavit ) que del seu servei depenien,  fins la modernització del servei i la instauració dels serveis de correus als diferents municipis.

La contextualització històrica que apareix en el llibre és obra de Joan Solé Bordes.

 

LLUÍS EROLES BENABARRE

Nascut a Sant Sadurní d’Anoia el 3 de novembre de 1939.

Membre de l’Institut d’Estudis Penedesencs des de l’assemblea fundacional a Sant Martí Sarroca. Va ser membre de la Junta directiva, destacant la seva tasca com a Tresorer.

Cofundador del Centre d’Estudis Sadurniencs.

Col·labora habitualment en el Butlletí Gàgola.  Cal destacar el treball monogràfic sobre l’exili sadurninenc de l’any 1939, publicat al núm 27. Treball subvencionat pel Departament de Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, dins el programa de la recuperació de la memòria.

Col·laborador assidu del Programa de Fires i Festes de Sant Sadurní.

És també coautor del llibre “La postguerra en un municipi de l’Alt Penedès. Sant Sadurní d’Anoia, 1939 – 1952” que va escriure conjuntament amb Salvador Lloracs i Santis. (Any 2009)

 

JOAN SOLÉ BORDES

Vilafranca del Penedès 1955.

Llicenciat en Filosofia i Lletres, especialitat en Filologia Romànica (UB 1978)

Llicenciat en Filologia Catalana  (UB 1982)

Fundador de la revista Olerdulae (1976) a iniciativa de Josep Parera i Ripoll, president del Museu de Vilafranca i de Joan Tarrada i Massanell, secretari.

Membre fundador de l’Institut d’Estudis Penedèsencs.

President de l'Institut d'Estudis Penedesencs (1999 - 2007)

Juntament amb Joan Cercó i Rimbau va portar a terme l’assessorament gastronòmic de les Rutes del Vi i el Cava del Penedès

Fundador de la revista Del Penedès (2002)

Premi RECERCAT concedit per la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana (CCEPC) i de l'Institut Ramon Muntaner(IRMU)

Ha editat i publicat nombrosos llibres

Autor dels blogs: "La Vilafranquina: Gaseta del Penedès"i “Bibliografia vilafranquina i penedesenca”

 

EL PAPER MONEDA A L’ALT PENEDÈS DURANT LA GUERRA CIVIL (1936 – 1939)

EL PAPER MONEDA AL BAIX PENEDÈS DURANT LA GUERRA CIVIL (1936 – 1939)

Aquests dos llibres són un treball curós sorgit de l'esperit inquiet d'Isidre Aymerich, un col·leccionista apassionat que trobava en els elements quotidians una gran font d'inspiració.

Els vals i paper moneda que apareixen en els llibres són la col·lecció que al llarg de la seva vida va anar creant. Aquest vals comercials i aquests  paper moneda van ser emesos per botigues i per ajuntaments per fer front a la mancança de moneda fraccionaria que dificultava el consum més bàsic, tot i l'existència de bitllets de curs legal amb un valor nominal superior a una pesseta.

Els llibres estan editats amb molta qualitat, i contenen les imatges de tots els vals comercials i paper moneda dels municipis, que va aconseguir aplegar per a la seva col·lecció.

Quant a la publicació de l’obrar que va deixar enllestida, dedicada al  paper moneda del Garraf, és desig de l’IEP poder contribuir a fer-la realitat.

 

ISIDRE AYMERICH I BERNAL

Estudiós de la numismàtica penedesenca, va fundar la secció filatèlic de l’IEP

Fou el promotor i organitzador del JESPE, els Jocs Escolars del  Penedès com a part de l'Obra Social de Caixa Penedès.

Dimecres dia 21 de març de 2018 moria a Vilafranca als 90 anys Isidre  Aymerich i Bernal, estudiós i divulgador de la filatèlia, durant més de dues dècades va publicar setmanalment la secció filatèlica del 3 de Vuit. Justament, el passat 7 de març encara va poder presentar al Vendrell, la seva vila nadiua, el llibre sobre el paper-moneda al Baix Penedès durant la Guerra Civil. Home d’una personalitat extremadament atenta i cordial, gairebé exquisida, durant molts anys van estar a càrrec de l’obra social de Caixa Penedès, empresa de la que també va ser cap de relacions públiques

Nascut al Vendrell l’any 1927, Aymerich hi va promoure als anys quaranta l’entitat Círculo Filatèlico Vendrellense, posteriorment anomenat Círculo Filatélico de la Congregación Mariana, des de la que es van portar a terme nombroses activitats i exposicions internacionals amb motiu del centenari del segell espanyol el 1950.

Membre de l’Associació Hispànica de Publicistes Filatèlics i Numismàtics i havia estat distingit amb la medalla del 50é aniversari de la Federació Espanyola de Societats Filatèliques en  reconeixement a la seva activitat de publicista filatèlic, així com la medalla de plata al Mèrit Filatèlic, distinció concedida pel Consell de l’Ordre Civil del Mèrit Postal i de la Medalla al Mèrit Filatèlic del Ministeri de Foment.

El 1957 es va traslladar a Vilafranca del Penedès on va iniciar la seva activitat professional a la Caixa d’Estalvis del Penedès. Així mateix va ser Delegat de propaganda de la Fira del Vi i durant dotze anys membre de la comissió organitzadora de les Fires de Maig, també com a delegat de propaganda i relacions públiques, Isidre Aymerichva ser  administrador de la Festa Major 1971 i des del 1979 al 1983  va ocupar la vicepresidència del Museu de Vilafranca. El 1977 va ser membre fundador de l’Institut d’Estudis Penedesencs, entitat en la que el 1992 va constituir la secció de Filatèlia i Numismàtica, que va encapçalar fins el 1999 i en la que va portar a terme una labor prou destacada amb la publicació d’un butlletí periòdic. La secció va promoure, entre altres        activitats, un conjunt d’exposicions als diversos municipis penedesencs sobre el paper-moneda durant la guerra civil, el resultat final d’aquesta labor, després d’una tasca detalladíssima i minuciosa de recerca i  documentació, va ser el volum “El paper-moneda a l’Alt Penedès durant la guerra civil (1936-1939)” publicat per l’Institut d’Estudis Penedesencs el 2014 i encara no fa un mes el llibre dedicat al Baix Penedès, al que havia de seguir el del Garraf, que ens consta que tenia pràcticament enllestit. Aymerich era autor igualment del llibre sobre el paper-moneda a la Sagarra també durant l’etapa de la guerra civil.

DOLORS GARCIA MARTÍNEZ    

Graduada en Dret  - UOC  (2013)

Tècnic Especialista en Prevenció de Riscos Laborals (nivell intermedi) – UB – Les Heures Fundació Bosch i Gimpera (2004)

Tècnic Superior en Relacions Públiques - UB – ESRP (1996)

Tècnic Especialista en Administració  (FPII) (1975)

Pel que fa a la seva relació amb la història postal i la filatèlia, va ser corresponsal de les revistes El Eco Filatélico (1985 – 1990); Coleccionistas (1988-1990);   va ser col·laboradora habitual en els programes  de  Joan Grau Verdaguer a Radio 4:  “La nit dels maniàtics”; “El Club dels maniàtics” i “Els Encants”,  explicant aspectes de la història postal i del col·leccionisme en general. Va mantenir també una col·laboració continuada sobre història postal, filatèlia i col·leccionisme al programa “Magazine” dirigit per Agustín Rodríguez en Radio Joventut. (Aquest apartat del programa va obtenir el Premi Anfil 1988 al Millor Programa de Ràdio de tot l’estat dedicat a temes de  filatèlia i història postal). Així mateix va ser Relacions Públiques del Gremi de Filatèlia de Barcelona  (1987 – 1989).

Publica el blog Esguard de Dona

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!