Agenda del Penedès

Fires i festes

Mostra d'Entitats de Cooperació a Vilanova

Vilanova i la Geltrú | 20-10-2018

Mostra d'Entitats de Cooperació a Vilanova

És un acte de carrer en que les entitats i les ONGs de Cooperació donen a conèixer qui són i què fan. Enguany hi participen 15 entitats: Acció Solidària amb el Sàhara, Associació de Metges Peruans, Acnur, Casal Català Cuba Garraf, CCONG Ajuda al Desenvolupament, Creu Roja, Cooperacció, Fundació Educació Solidària E. Pia, Fundació Ramón Martí Bonet, Fundació Pau i Solidaritat, Garraf Coopera, Grup de Solidaritat Fem Pous, Mans Unides, Sindicalistes Solidaris, i Oxfam Intermón.

La temàtica d'aquest any és el Dret humà a l'aigua, i la Mostra serà el tret de sortida de la campanya "Som Aigua", amb la que es vol conscienciar sobre el paper de l'aigua al món: a casa nostra per no malbaratar i valorar l'aigua, però també per donar a conèixer la situació que viuen altres persones a altres indrets del món, on l'escassetat d'aigua genera greus crisis humanitàries.

A banda dels estands de les entitats, hi haurà un espectacle infantil de sensibilització sobre el dret a l'aigua, i una exposició amb informació sobre aquest dret i els reptes que planteja, la gestió de l'aigua i el sanejament a Vilanova i la Geltrú i la contribució de la nostra ciutat a garantir aquest dret a altres indrets del món a través d'alguns projectes de cooperació.

A més, a l'estand de l'Ajuntament, es podrà veure 2 vídeos creats expressament per fer difusió de la campanya a la televisió i a les xarxes socials.

Pel que fa a l'espectacle, que es representarà a les 18 h, es titula "Matito i la gota d'aigua". És un espectacle de titelles amb música en directe que parla del dret a l'aigua, de la no mercantilització i el sanejament. Es tracta d'una creació exclusiva de la companyia Matito per a la campanya "Som Aigua" de Vilanova i la Geltrú. La companyia està integrada per Arnau Colom (el Jaume Matamoros de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries), Arturo Gaya, Georgina Llauradó "Gina", i Josep Lanau "Mitxum".

Campanya Som aigua
L'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú s'ha sumat enguany a la campanya Som aigua amb l'objectiu de conscienciar sobre el dret a l'aigua.
L'aigua és un bé vital sense el qual no podem viure més de 3 dies, i tant l'accés a l'aigua com el sanejament són dos factors fonamentals per al desenvolupament reconeguts com dret humà per les Nacions Unides el 2010, i és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

Vivim en un mon interconnectat. En conseqüència, la responsabilitat de garantir el dret humà a l'aigua no només recau en els estats i institucions de les zones pobres del planeta on no es garanteix la disponibilitat d'aigua o el sanejament, sinó que és també responsabilitat dels països on sí disposem d'aquests serveis, valorar i no malbaratar aquest bé. El que per al nostre entorn constitueix una normalitat obrir l'aixeta i disposar automàticament d'aigua potable, és gairebé un luxe per a moltes persones d'altres indrets del mon. Actualment 1.100 milions de persones no tenen accés a l'aigua potable, i el 40% de la població mundial no té sistemes de sanejament bàsic. S'estima que cada any moren aproximadament 1,5 milions de nens i nenes menors de 5 anys i es perden 443 milions de dies lectius a conseqüència de malalties relacionades amb l'aigua i el sanejament.

Cal posar en valor la cooperació al desenvolupament com a eina per fer efectiu el dret a l'aigua a tots els indrets del planeta i millorar de la qualitat de vida, i també cal contribuir a prendre consciència de la necessitat d'incorporar en el dia a dia la gestió sostenible de l'aigua.

La Campanya Som Aigua, ideada per l'ONG Enginyeria Sense Fronteres, compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. A Vilanova i la Geltrú la campanya s'ha treballat conjuntament des de les Regidories de Cooperació i Medi Ambient, la Companyia d'Aigües de Vilanova i la Geltrú, i l'ONG Enginyeria Sense Fronteres.

A més de les accions que es podran veure a la Mostra d'Entitats aquest dissabte, la campanya Som Aigua també inclou díptics informatius que arribaran a les cases juntament amb el rebut de l'aigua.

VNG contribueix a fer possible el dret a l'aigua a pobles i comunitats mitjançant la cooperació internacional
Vilanova i la Geltrú és una ciutat compromesa amb els Drets Humans, i solidària davant les desigualtats. En l'àmbit de la Cooperació, des de VNG es contribueix a fer efectiu el compromís amb els Drets Humans i els Objectius de Desenvolupament Sostenible per mitjà de l'ajut a projectes de cooperació internacional per al desenvolupament, així com també amb la promoció d'accions d'educació pel desenvolupament i de sensibilització a casa nostra com per exemple el projecte Reacciona per implicar el jovent, l'adhesió al projecte de Ciutats Defensores dels Drets Humans. L'adhesió a la campanya "Som Aigua" és una acció més de sensibilització adreçada a tota la ciutadania.

L'Ajuntament subvenciona projectes de cooperació internacional per al desenvolupament presentats per les ONG de Vilanova i la Geltrú, que tenen un valor afegit perquè s'estableixen contactes i vincles solidaris amb la població d'altres països. Aquest és el cas per exemple, de la població sahrauí amb l'entitat Acció Solidària amb el Sàhara que fa molts anys gestiona el projecte Vacances en Pau, que porta una vintena d'infants sahrauís durant els mesos més durs d'estiu a casa de famílies vilanovines. Les famílies acollidores saben que el primer que sobta als infants sahrauís és l'aigua que surt de l'aixeta, o la piscina on es poden banyar. Al desert l'aigua és gairebé un luxe, i als camps de refugiats es viu en condicions molt extremes. El consum d'aigua per persona i dia és únicament de 10 litres, quan a VNG són 99. Són dos extrems que es mostren en un dels dos vídeos de la campanya, on es veu l'especial relació amb l'aigua a través de la mirada dels infants. L'altre vídeo, protagonitzat pel Grup de Dones amb Memòria, tracta la memòria de l'aigua a Vilanova i la Geltrú a través de la visió de la dona.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!