Agenda del Penedès

Exposicions

VINSEUM obre les portes a l’excavació arqueològica del cementiri medieval

Vilafranca del Penedès | 09-12-2018

VINSEUM obre les portes a l’excavació arqueològica del cementiri medieval

La visita tindrà una durada aproximada de 45 minuts i serà gratuïta, amb reserva prèvia obligatòria (a entrades.vinseum.cat).
Els treballs arqueològics que s’estan duent a terme al costat del Palau Reial estan resultant d’un excepcional interès. Les obres de reforma del museu vilafranquí han permès la descoberta d’un cementiri medieval que, segons els experts, es tracta del més important mai trobat al Penedès, amb més de vuitanta individus inhumats a dia d’avui.

La troballa, que data majoritàriament del segle XIV, ha estat inesperada, ja que el cementiri medieval de la vila que ja es coneixia és el que estava emplaçat a davant de la basílica de Santa Maria. A prop de la façana lateral del Palau Reial descoberta gràcies a l’enderroc de l’edifici que li era annex (Cal Pa i Figues) s’hi acumulen desenes de tombes individuals, però també nombroses de dobles, tant d’adults com d’infants, atribuïbles, segurament, a enterraments simultanis de grups familiars. Destaca per damunt de tot una fossa comuna de la qual s’ha extret 14 individus. Alguns dels esquelets excavats, sobretot els de la fossa comuna, podrien haver mort per causa de la Pesta Negra, epidèmia que a mitjans de segle XIV va arrasar més d’una cinquena part de la població catalana.

L’estudi antropològic d’aquests enterraments aportarà una informació molt valuosa de la Vilafranca dels primers temps de la seva fundació, ja que permetrà conèixer molt millor com eren els seus habitants (característiques físiques, esperança de vida, malalties, etc.). Per altra banda, les excavacions han permès descobrir que l’antic Palau Reial tenia una segona façana lateral, la que donava a un carreró paral·lel al carrer Sant Bernat. Des d’aquest vial es podia accedir tant a la part residencial d’aquest edifici com a unes dependències de serveis.
Les tasques d’excavació s’estan compaginant amb les obres de la construcció de noves dependències del VINSEUM. El tractament de les restes està sent supervisat pel Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

Informació sobre la visita:

Hora d’inici: 11:30 h
Durada: 45 min.
Activitat gratuïta
Places limitades
Imprescindible la reserva prèvia a: http://entrades.vinseum.cat/ 93 890 05 82

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!