Agenda del Penedès

Exposicions

Universum màgica, una mostra cronològica de l’artista Teresa Gancedo

Vilafranca del Penedès | 25-01-2019 fins 24-02-2019

Universum màgica, una mostra cronològica de l’artista Teresa Gancedo

Amb el títol Universum mágica es presenta una selecció d'obres de l'artista Teresa Gancedo (Lleó, 1937) que recull les etapes més representatives de l'artista des dels anys 1970 fins a l'actualitat i que ens permet contemplar -amb un recorregut cronològic- la riquesa, la vitalitat, la memòria i la mística d'una obra carregada de vivències personals.
Aquesta mostra a la Sala dels Trinitaris inclou pintures, dibuixos, objectes i una instal·lació realitzada per a aquesta ocasió. Un obra que ens evoca al secret màgic de la seva pintura, al caràcter emocional i silenciós dels seus dibuixos i al sentit lúdic de les seves caixes, contenidors i artefactes. Aquests últims són un exercici de capturar el temps, de deixar constància de l'essència de les coses en el transcórrer viscut. Una reutilització de l'objecte que ens aporta una nova mirada a l'existència objectual. Un nou status de l'object trouvé que adquireix una dimensió més onírica i surreal, recorrent a un joc de formes i acoblaments en un joc creatiu, creant metàfores que ens rememorem a la infància i al temps passat.
Nascuda a León l’any 1937, Teresa Gancedo viu la seva joventut a Madrid fins a l’any 1960. Es trasllada a Barcelona on estudia Belles Arts a l’Escola Superior de Sant Jordi. L’any 1972 realitza la seva primera exposició a la Sala Província de Lleó presentada pel poeta Antonio Gamoneda. A partir d’aleshores realitza nombroses exposicions per tot l’estat espanyol i forma part de grup reduït d’artistes que han exposat al Guggenheim de Nova York, a la col·lecció del qual també hi ha obra de l’artista. Això succeeix l’any 1980 quan Teresa té 43 anys i una comissaria internacional, Margit Rowel, la va seleccionar per a l’exposició col·lectiva New Images from Spain. Des de l’any 1982 ha treballat com a professora titular de la Facultat de Belles Arts de Barcelona. L’any 2018, el Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León (MUSAC) amb seu a la ciutat de Lleó, li dedica una àmplia retrospectiva comissariada pel director del  museu, Manuel Olveira.

Teresa Gancedo és una artista coherent i honesta que ha creat una obra d’una desbordant imaginació. Tot allò sorprenent configura la seva característica essencial: trobades inesperades, obscures transgressions i sorpreses impossibles que ratlla tot allò estrany, irreal i fictici. Bàsicament, el seu llenguatge iconogràfic barreja el racional i l’instintiu, uneix l’inescrutable del conscient i el malestar de l’inconscient i font el real amb l’irreal.

La inauguració tindrà lloc aquest divendres 25 de gener, a les 8 del vespre, i comptarà amb la presència del seu comissari, Joan Gil, que en farà una breu presentació i de la mateixa artista, Teresa Gancedo.

L’exposició romandrà oberta al públic fins al diumenge 24 de febrer en horaris d’obertura al públic de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h, i diumenges de 12 a 14h.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!