Agenda

Exposicions

La importància de l’aigua al Penedès

Torrelavit | 03-03-2019 fins 31-03-2019

El dia 22 de març és el Dia Mundial de l’Aigua i per aquest motiu durant tot el mes de març, el Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit ha programat visites especials que combinen la descoberta del Centre amb el Camí del Riu i els principals punts d’interès de Torrelavit.

La importància de l’aigua al Penedès

L’aigua va generar un paper clau en els municipis de la conca del Riudebitlles, transformant la història, el paisatge i la societat d’aquests pobles de l’Alt Penedès i l’Anoia. El riu ha estat cabdal en la vida de les persones que han viscut en aquest territori: l’ús que s’ha fet de l’aigua, en l’àmbit domèstic, gràcies a les fonts i safareigs; en el regadiu, mitjançant pous, rescloses i canals, i en l’àmbit industrial, amb la construcció de dotze molins paperers que des del s. XVII fins el s. XX van fer de Torrelavit un important centre industrial paperer. 

Per mostrar la importància del paper de l’aigua i del riu al Penedès, el CdIA de Torrelavit ha organitzat una visita tots els diumenges del mes de març a les 12h.

Les visites començaran davant del CdIA de Torrelavit, i es farà un recorregut pels punts d’interès històric de Torrelavitfins arribar al Camí del Riu, on s’explicarà com era la indústria del paper en aquest territori, així com els molins paperers. També es visitaran altres espais d’importància vinculats amb l’aigua, com el recuperat Safareig de Terrassola, que va tenir un important paper social a Torrelavit.

Després, els visitants que vulguin, podran conèixer el Centre d’Interpretació de l’Aigua, un equipament recent la museïtzació del qual compta amb audiovisuals i fotografies històriquesi es divideix en tres parts: el Riu, on s’explica com aquest esdevé l’eix per als assentaments urbans i el subministrament d’aigua al territori; l’Aiguaper treballar, fent un repàs de la indústria paperera que hi havia al municipi, així com quins són els usos del paper al llarg de la història; i la darrera part, que serveix per posar en valor els actius turístics i culturals de Torrelaviti la iniciativa del Camí del Riu, entre d’altres. La visita serà de 4 euros per persona, i començaran a les 12h.

El Centre d’Interpretació de l’Aigua de Torrelavit està obert dissabtes, diumenges i festius d’10:30 a 14:30h. Entre setmana es poden fer visites concertades per a grups.

L’espai està gestionat per la Fundació Mas Albornà, una organització de l’Alt Penedès que té com objectiu la integració social i laboral de les persones amb discapacitat, trastorn mental i risc d’exclusió, donant així a aquest espai un vessant social i d’integració, donat que els guies del centre són persones de la fundació.

Lloc i adreça de l'acte

  • Torrelavit
  • Centre d’Interpretació de l’Aigua
  • 12h

Informació de contacte