Agenda

Fires i festes

Festa Major de Santa Magdalena 2019

Canyelles | Diferents indrets | 13-07-2019 22:30 h. fins 21-07-2019

Canyelles dona el tret de sortida de la Festa Major de Santa Magdalena amb la 5a Trobada Bastonera, el Correfoc i un concert a càrrec del grup Veneno en la Piel. Una festa que es desenvolupa, com és tradicional, en dos caps de setmana i que reuneix diverses novetats com l’estrena de vestits dels balls de La Patusca i Les Panderetes; les noves maces de la colla de Diables Canyafocs, el nou format de la Nit Jove i de la Festa de l’Aigua o la inauguració del monument als Nans de Canyelles.

Festa Major de Santa Magdalena 2019

Precisament, el concert de Veneno en la Piel és una de les novetats del programa d'enguany i s'ha organitzat com a colofó final del tradicional correfoc de Festa Major per arrodonir la primera jornada de Festa Major amb música, un dels elements principals de la festa major canyellenca. El concert comença a les dotze de la nit a la Pista del Casal, després del correfoc. Aquest arrenca a les 22:30 hores  i compta amb la participació de les colles locals de foc, Canyafocs, Dracs de Canyelles i Ma-cabres de Canyelles; i les colles convidades Forces Diabòliques de Sanaüja, Bestialots Espurnats de la Sagrada Família, Els Calderots de Santa Fe i els Diables de Gelida. Aquest correfoc servirà perquè la colla de Diables Canyafocs presenti les seves noves maces.

És una festa major magnífica, plena de música en què cal donar les gràcies a totes les entitats per la seva participació i col·laboració per fer-la possible, ha assegurat l’alcaldessa de Canyelles Rosa Huguet durant la presentació de la festa, aquest dimecres al matí, en què també ha pres part la regidora de Festes, Carme Massana. La Festa Major és importantíssima per a Canyelles i tot l’equip de govern volem agrair la confiança que se’ns ha donat novament per poder celebrar-la amb més energia que mai. Estem a disposició de tothom, com sempre ho hem estat aquests vuit anys, amb les portes obertes a l’Ajuntament, ha afegit.

Trobada Bastonera, Correfoc i Concert

La primera jornada de festa major, però, té un altre acte ja consolidat al programa de Santa Magdalena, la Trobada Bastonera, que arriba a la cinquena edició, organitzada per l'Associació del Ball de Bastons de Canyelles. La concentració de colles és a les 18:30 hores davant de l'Ajuntament. Mitja hora més tard, comença la cercavila pel poble fins a la Plaça Francesc Macià per després tornar fins a la Bassa d'en Llot per fer la ballada conjunta final, cap a les 21 hores.

Hi prenen part la Colla Ribes 1993, el Toc d'Olèrdola, els Bastoners de Santa Quintí de Mediona, la Colla Infantil de Llorenç del Penedès i les colles locals Kakuatons de Canyelles i Bastoners de Canyelles.

Del 19 al 21 es concentren els actes centrals

Canyelles manté el format de celebració de festa major en dos caps de setmana. Després d'aquesta primera jornada, el dia 13, els actes centrals es concentren del 19 al 21 de juliol, en què hi ha més novetats. És el cas de la Nit Jove, el dissabte 20 de juliol, en què hi haurà dues activitats per a aquest col·lectiu. D’una banda, l’Alternativa d’en Joan es trasllada del nucli antic a l'Avinguda de Vilafranca. La festa ha d’evolucionar per millorar la qualitat i per motius de seguretat i de respecte als veïns, assegura Rosa Huguet. Començarà a les 21:30 hores amb la Factory Night amb música en viu a càrrec de Jazz Rail-Band i després hi haurà la Nit Jove amb Dj Armand, organitzat per l'Associació de Diables Canyafocs.

Paral·lelament, a la pista del Casal, després del Ball de Festa Major, començarà la Nit de Dj’s a la Pista del Casal, com s’havia fet en cada edició.

El Castell de Focs obrirà el divendres 19 a la nit els actes centrals de la Festa Major de Santa Magdalena. Serà a les 23 hores, per gentilesa de Pirotècnica Igual. En acabar el Castell de Focs hi haurà el Ball de Festa Major amb l'orquestra Nueva Alaska. I a continuació tindrà lloc  una altra activitat per als joves, l'empalmada del divendres, amb disco mòbil, a la pista del Casal amb el DJ Nuncarguense.

Llibert Rovira, pregoner 2019

El dissabte 20 de juliol al matí es concentren les activitats infantils. A les 11:00 hores hi haurà Festa  de l’Aigua amb tobogan gegant i Festa de l’Escuma.

Al vespre, a les 19 hores tindrà lloc  un dels moments més emotius de la Festa Major d’enguany, el Pregó de Festa Major al Saló de Plens, que enguany anirà a càrrec de Llibert Rovira. Seguint la tradició de fer recaure aquesta comesa a una persona il·lustre de Canyelles, enguany l’encàrrec de fer el convit de Festa Major el té Llibert Rovira. Nascut a Cal Vidal, Llibert és un membre molt actiu del voluntariat de Canyelles dins del Grup Savis. És una persona molt vinculada tradicionalment a la vida cultural i social del poble i molt implicat en tots els esdeveniments i festes des de fa molts anys. De fet, en la darrera Fira de Santa Llúcia va ser nomenat Escudeller d’Honor en reconeixement a la gran implicació que ha tingut sempre en un dels elements més significatius d’aquest esdeveniment, l’elaboració de l’Escudella.  De professió constructor, Rovira ha estat un mestre per a molts canyellencs en aquesta professió i a més, va ser la persona que va aconseguir portar l’aigua fins a cadascuna de les cases del poble ara fa més de 50 anys.

En el mateix acte de lectura del pregó de Festa Major, es farà l’acte de lliurament de la Medalla de la Vila de Canyelles 2019 al reconegut pintor Joaquim Budesca, com a reconeixement per la seva trajectòria, bon nom i atributs.

Cercavila de la Pujada i ofrena a la Patrona

Després començarà la Cercavila de la Pujada que manté el patró de l’any passat, després de la bona acollida que va tenir entre les entitats i acabarà amb l'ofrena de les colles participants a la patrona Santa Magdalena, a l'interior de l'església, amb toc de gralles conjunt i cantada dels Goigs de Santa Magdalena. Un dels millors actes, i també dels de més emoció de la festa, assegura, Rosa Huguet. Enguany serà la colla de Nans la que entrarà en darrer lloc a l’església i farà el ball i l’ofrena final. Precisament durant la cercavila de la Pujada es descobrirà el monument dedicat als Nans de Canyelles, una escultura feta per l'artista Virgilio Serna, que s'ha instal·lat a la rotonda que hi ha a la confluència de l'avinguda del Raval amb Ramon Sanvisens. Canyelles vol retre així homenatge als seus balls populars i fer-los presents amb aquests monuments al carrer.

Durant la Cercavila de la Pujada, a més, serà el moment de descobrir els nous vestits del Ball de la Patusca i del Ball de Panderetes.

A la nit tindrà lloc una altra de les novetats d'enguany, la Factory Night, amb música en viu Jazz Rail-Band, a l'avinguda de Vilafranca, a la qual seguirà la Nit Jove amb Dj Armand.

A la pista del Casal, paral·lelament, hi haurà ball de Festa Major amb l'orquestra Pasarela. I a continuació Nit de Dj's a la mateixa pista del Casal

El diumenge 21 de juliol, a les 12:30 hores tindrà lloc l'Ofici Solemne de Festa Major. A la sortida d'Ofici, la Cercavila de la Baixada i un Concert Vermut de Festa Major amb la participació d'Entitats Culturals del Municipi.

Al vespre, a la Pista del Casal tindrà lloc el Concert de Festa Major amb l'orquestra La Nova Saturno a les 20:30 hores. I tot seguit, el Gran Ball de Festa Major amb la mateixa orquestra. Només hi haurà un quart d'hora de descans entre el concert i el ball, a diferència d’edicions anteriors en què el ball es programava dues hores després del concert.

En acabar, una traca marcarà el fi de Festa Major de Santa Magdalena 2019.

Programa de Festa Major

Pel que fa al programa i el cartell de festa major, és obra de l’artista Lluís Amarè i en aquesta edició està dedicat als Dracs de Canyelles i a les Colles de Foc. És una explosió de colors i una excel·lent representació d’allò que el foc representa per a la tradició de Canyelles. L’alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet, ha assegurat que és un goig. Som afortunats de comptar amb el treball del Lluís Amarè. És un honor i li volem fer un reconeixement per la tasca que fa al municipi

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te al butlletí d'Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic.


    Avui al Penedès