Agenda del Penedès

Cinema i vídeo

52a edició Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges

Sitges | Diferents indrets | 03-10-2019 18:30 h. fins 13-10-2019

52a edició Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Sitges

Sitges ja té el peu a l'embragatge per arrencar amb tota la força una edició disposada a guanyar les primeres posicions en tots els camins del gènere fantàstic: pel·lícules, sèries, realitat virtual, indústria i activitats paral·leles, acompanyades per la presència de les figures més destacades de l'any, que faran d'engranatge perfecte per completar una de les programacions més completes, àmplies i emocionants dels últims temps.

Els paisatges post-apocalítpics de grocs i ocres, de pols i òxid de la saga i fenomen Mad Max, arribat de les antípodes australianes, impregnaran durant onze dies la vila mediterrània de Sitges. I la millor manera de demostrar-ho serà a la gala d'inauguració on l'actor australià Patrick Wilson recollirà un Premi Màquina del Temps, aprofitant la seva visita per presentar la pel·lícula inaugural, En la hierba alta (In The Tall Grass), juntament amb el seu director Vincenzo Natali. De les antípodes, en aquest cas neozelandeses, vindrà Sam Neill a recollir el Gran Premi Honorífic que li entregarà aquest any el Festival per la seva trajectòria el dia de la cloenda amb la pel·lícula The Vigil, el sorprenent debut en el llargmetratge de Keith Thomas.

Entre el 3 i el 13 d’octubre, Sitges desplegarà el millor cinema de gènere del moment, en una edició on destaca la potència de les òperes primes, la gran presència de realitzadores, una selecció d'animació de les més destacades i àmplies del moment i un repunt de l'alt nivell de la secció de curts. Una Secció Oficial amb noms com Robert Eggers, Matt Bettinelli-Olpin i Tyler Gillet, Richard Stanley, Jonas Alexander Arnby, Fabrice Du Welz, Gaspar Noé o Aaron Morhead i Justin Benson, també la selecció de curts reflecteix la seva importància i vigència com a format imprescindible del gènere, amb grans noms que hi aposten com Yorgos Lanthimos amb Nimic, o la primera incursió en la direcció de Chloe Sevigny amb White Echo. El Festival tampoc s'oblida d'un cinema fantàstic reconegut i amb vocació d'autor que es podrà descobrir a Òrbita, la secció dedicada a recollir les últimes tendències del thriller, Noves Visions amb la seva aposta per la innovació i l’experimentació de llenguatges cinematogràfics, i el replantejament de la secció Seven Chances, ara que arriba al quart de segle, cap a la recuperació de pel·lícules de repertori fantàstiques, oblidades, maltractades o senzillament perdudes en el temps. A més d’una secció Brigadoon on el cinema italià, l’exploitation italiana de ciència ficció i el documental es converteixen en els protagonistes d’una edició que atorgarà el seu premi Nosferatu al director Pupi Avati.

El Festival continuarà mantenint les seves cinc pantalles on es projectaran la majoria de les pel·lícules integrades en les seves seccions oficials: Auditori Meliá Sitges, Retiro, Prado, Brigadoon i la Sala Tramuntana. Però també podran veure’s algunes d’elles en altres de les sales del certamen, amb entrada gratuïta a l’Hort de Can Falç o el Centre Cultural Miramar, on es viuran les experiències de realitat virtual més punteres.

Activitats paral·leles durant el Festival

Presentacions de llibres, festivals i edicions en DVD i Blu-ray, trobades i sessions de signatures tindran lloc a la ja habitual Carpa FNAC. Més d'una trentena de presentacions de les novetats en còmic, manga, novel·les i pel·lícules editades, amb el fantàstic com a comú denominador, entre elles el propi llibre oficial de Sitges 2019, Apocalypse Domani. La década dorada de la exploitation italiana de ciencia ficción. (1977-1990), coordinat per Ángel Sala i publicat per l'editorial Hermenaute; i altres títols com La casa de los horrores de Tobe Hooper, Cuando las carátulas tenían sentimientos, Supernovas. Una historia feminista de la ciencia ficción audiovisual, Giallo: Crimen, sexualidad y estilo en el cine de género italiano o Terror en serie: De "Alfred Hitchcock Presenta” a “Stranger Things”.

En aquest mateix espai s'entregarà el Premi Queer Kong dins el I Reconeixement a la diversitat, diumenge, 4 d'octubre. Aquest guardó vol premiar les pel·lícules i professionals amb aportacions a la diversitat i presència de la comunitat LGTB+ participants al Festival.  El jurat està format per professionals de l'àmbit de la comunicació, la indústria audiovisual, el periodisme i un representant de l'ONG Stop Sida, organitzador del premi en col·laboració amb el Festival.

Un altre espai de trobada més familiar i apte per als més petits serà el Fantàstic Kids, que aquest any canvia la seva ubicació de l'Hort de Can Falç, on s'hi seguirà programant el Cinema a la Fresca, pel Centre Cultural Miramar. Per segon any consecutiu, gràcies a la col·laboració del Festival amb l’Obra Social La Caixa, en aquest espai es podran realitzar activitats relacionades amb el món del cinema perquè els més petits comencin a familiaritzar-se amb el llenguatge i el món audiovisual, com un taller gratuït per aprendre a realitzar un senzill curtmetratge fantàstic, una xerrada a càrrec de l'organització del Concurs Participa Méliès per presentar la seva 8a Edició i donar les claus de l'èxit per guanyar-lo, o la projecció oberta i en loop dels millors curts de l'edició passada del concurs.

La música també tindrà el seu espai aquest any. L'últim cap de setmana del Festival, divendres 11 d'octubre, a les 22h, la Carpa Noray de l'Hotel Meliá es convertirà per unes hores en l'escenari més fantàstic del món, amb les actuacions exclusives de Hermann Kopp i Nightcrawler. Un concert exclusiu amb aforament limitat per als amants de les atmosferes inquietants i captivadores de les bandes sonores del cinema de terror.

Gràcies a la col·laboració del Festival amb Planet Horror, l'única plataforma de cinema de terror a Espanya, produïda per AMC Networks i Redrum, aquest any la Sitges Zombie Walk, dissabte 5 d'octubre, tindrà un convidat d'honor per donar el tret de sortida a la trobada de zombis més internacional del món: Charles Band. Un dels productors més prolífics de la Serie B de Hollywood durant els anys 80 i 90, que aprofitarà la seva visita per per rebre un premi Màquina del Temps, presentar una restrospectiva de la seva filmografia a Brigadoon i participar en una trobada amb els seus seguidors a Sitges Encounters. 

Exposicions

Del 3 al 13 d’octubre a la sortida de l’Auditori Meliá Sitges i en honor al leit motiv de la 52a edició, tots els assistents al Festival podran veure l'exposició Mad Max World – An Apocalyptic Comic Tribute. Coordinada pel cineasta, escriptor i expert en còmic Borja Crespo, reuneix il·lustracions de gran format realitzades per dibuixants de còmic, il·lustradors, dissenyadors i cineastes. Tots ells reten homenatge a un dels principals temes del Festival de Sitges, la saga Mad Max i altres mostres de cinema post-apocalíptic, exploitation italianes, distopies estranyes, trash cinema, móns perduts, salvatges d'autopista, nous bàrbars, guerrers de la carretera… Paisatges d'un futur desconcertant que pot estar molt a la vora, on reina la llei del més fort i tot és possible.

I a l'edifici del Centre Cultural Miramar on aquest any, a més de l'espai VR 360, també s'hi sumarà totes les activitats familiars de Fantàstic Kids, durant tot el Festival s'hi podrà veure l'original Exposició Escoles, amb dibuixos realitzats pels nens de les escoles de Sitges amb temàtiques centrades en el Festival.

Consolidació del Sitges Film Hub

La secció professional del Festival acollirà més de 30 activitats entre taules rodones, presentacions de projectes en desenvolupament, trobades amb convidats i sessions de masterclass amb la finalitat d’oferir contingut d’actualitat del sector audiovisual i del cinema fantàstic als acreditats i al públic general del Festival.

El Sitges Pitchbox, activitat que presenta nou projectes de llargmetratge de ficció de gènere fantàstic en una defensa de pitch, celebra aquest any la seva cinquena edició. L’activitat comptarà amb la participació especial del director de cinema Vincenzo Natali, que obrirà l’acte, divendres 4 d'octubre a l'Hotel Meliá, amb una introducció a la seva carrera. La presentació de projectes es realitza mitjançat la plataforma de l’entitat coorganitzadora Filmarket Hub. Els set projectes que conformen la selecció oficial són: El pulpo negro de Santiago Calvete, Luis Murillo Moreno, Luis Murillo Arias i Hernán Moyano i dirigida per Nicolás Onetti (Argentina), Evasión de Cristian Jiménez i Manuela Infante (Xile), Hive Mind de Demian Fox i dirigida per Conor McMahon (Irlanda), Kintsugi d'Aitor Uribarri i Eva Montoya (Espanya), Singular d'Alberto Gastesi i Alex Merino (Espanya), The Plague Doctor de Ninon Schubert i dirigida per Michael O'Connor (Alemanya) i Vesper Seeds de Kristina Buozyte i Bruno Samper (Lituània).

També celebra el seu cinquè aniversari el programa Blood Red Carpet. El programa, promotor del jove talent actoral del Festival i pioner a tot l’estat, selecciona dues joves actrius i dos joves actors que hagin demostrat una prometedora trajectòria al seu país d’origen per ser presentats a la indústria i als mitjans internacionals. En aquesta edició els candidats seleccionats són Claudia Trujillo, Mireia Oriol, Pol Monen i David Solans. Al programa també són convidats dos directors de càsting internacionals per conèixer als joves actors. En aquesta ocasió els acompanyaran la directora de càsting Nancy Bishop i Stéphane Foenkinos. L'acte d'entrega de distincions serà dijous, 10 d'octubre, a l'Auditori, abans de la projecció de Le Daim.

La iniciativa del Festival que busca acostar la literatura i el cinema Fantàstic, el Taboo’ks, presentarà en la seva tercera edició quatre obres literàries i un study-case d’un projecte en vies d’adaptació. S’obrirà l’acte amb la participació especial de la guionista Nicole Perlman, responsable de les adaptacions de Guardianes de la Galaxia (James Gunn, 2014) i Capitana Marvel (Anna Boden i Ryan Fleck, 2019) que parlarà del procés d’adaptació del còmic al cinema amb un Q&A. L’acte continuarà amb la taula rodona “From Books to Movies: Film Festivals as Matchmakers”, una trobada amb els principals responsables dels programes d’adaptacions del llibre a la pantalla al Festival de Cannes, La Biennale di Venezia i Sitges.

Les obres que es presentaran al Taboo'ks 2019 són: Iménez de Luis Noriega, L’últim esmolet d’Aniol Florensa, Els àngels ens miren de Marc Pastor i Rojo, una trilogia de novel·les vampíriques de Carlos Sisí (Los caminantes), publicada per Ediciones Minotauro. L’study-case “L’altre costat del mirall: adaptacions screen-to-book” vindrà de part de Francisco Javier Sanz Grajera, director de l'agència literària del Grupo Planeta, que tractarà casos contraris: productes audiovisuals que es duen al paper, tal com veurem gràcies a l'acord que Planeta ha negociat amb Netflix.

Aquest any el Festival també amplia les trobades amb els principals convidats per conèixer la seva trajectòria, inquietuds i personalitat en primera persona als Sitges Encounters. El Gran Premi Honorífic d'aquest any, Sam Neill; el mític músic dels The Misfits i ara també director de cinema, Glenn Danzig; Charles Band, un dels grans productors i distribuïdors de Sèrie B, Premi Màquina del Temps d'aquest any i encarregat de donar el tret de sortida a la Sitges Zombie Walk; i la flamant guanyadora d'enguany del Méliès Career Award, Asia Argento. D'entre les trobades i taules rodones, destaca també la classe magistral que farà la muntadora i Jurat Oficial Fantàstic Mary Jo Markey, Editing 'Star Wars VII-The Force Awakens, la taula rodona Com crear un monstre, amb la participació especial de Javier Botet (actor), Paco Plaza (director de cinema) i José Manuel Meneses (tècnic d’efectes especials de maquillatge).

La secció Film Hub acull també diversos actes en col·laboració amb les principals entitats audiovisuals del país. En aquesta edició, el BCN FILM FEST organitza la taula rodona Ventajas de viajar en tren: l'adaptació d'una novel·la a la gran pantalla, una conversa entre el director de la pel·lícula, Artiz Moreno, i l'autor del llibre Antonio Orejudo. També l'entitat PROA (Productors Audiovisuals Federats) organitza la trobada Nou Escenari: Qui és el productor? amb l'objectiu de debatre el nou rol del productor en l'era de les plataformes. Aquesta taula comptarà amb la presència destacada de Jérôme Paillard, director executiu del Marché du Film - Festival de Cannes, responsable junt amb Blood Window i el Festival de Sitges del projecte Fantastic 7, un fòrum destinat a fomentar el talent dins de la indústria del gènere i afavorir la seva connexió amb socis comercials potencials. Entre els clips que formaran part del Sitges Coming Soon es presentarà Baby, produït pel cineasta basc Juanma Bajo Ulloa.

La secció professional del Festival comptarà de nou amb l'espai Industry Hub - Networking Area (by Catalan Films&TV), un punt de trobada per als professionals del sector, gràcies a la col·laboració de l'Institut Català de les Empreses Audiovisuals. 

20 anys de Premis SGAE Nova Autoria

Per vintè any consecutiu la SGAE, la Fundació SGAE i el Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya celebren els Premis SGAE Nova Autoria, – dins de la secció Noves Visions–, que ofereixen als autors emergents de les universitats i les escoles de cinema de Catalunya, la possibilitat d’exhibir els seus treballs i donar-los a conèixer en el marc d’un festival de projecció internacional. Els curtmetratges finalistes presentats es projectaran dissabte, 5 d’octubre, al Cinema Prado i, a continuació, a l’espai Cañateca tindrà lloc la resolució al millor guió, millor direcció i millor música original. Per celebrar les dues dècades de col·laboració, la SGAE, la Fundació SGAE i el Festival de Sitges estan preparant una retrospectiva dels guardons i una festa amb els guanyadors i els finalistes de tots aquests anys, les escoles, les universitats, els membres del jurat i la indústria, per al diumenge 6 d’octubre, dins del Festival. Aquest 2019 el jurat dels Premis SGAE Nova Autoria l’integren Mar Coll, directora i guionista; Carla Simón, directora i guionista, i Alfred Tapscott, compositor de bandes sonores per a cinema, televisió i publicitat.

Jurat Oficial Fantàstic

Cinc figures del fantàstic componen el jurat Oficial Fantàstic de la present edició de Sitges. D'una banda, Mary Jo Markey, muntadora formada al costat de Dede Allen, durant els noranta va ser ajudant de muntatge en pel·lícules independents com La tutora (1990). El seu treball a la sèrie Felicity li va forjar una col·laboració estable amb JJ Abrams, i va ser l’encarregada del muntatge de les dues primeres temporades d’Alias i del pilot d’una de les sèries més influents de la televisió, Perdidos, que li va valer un Emmy. Anurag Kashyap, director, productor, guionista i actor, que va atraure l'atenció en cercles internacionals gràcies a l'èpica criminal de Gangs of Wasseypur (2012) i que el 2016 va participar a la secció oficial de Sitges amb el psychothriller Raman Raghav 2.0.

Alan Jones, crític i escriptor especialitzat en fantàstic, els seus articles han aparegut a les capçaleres especialitzades de més renom internacional com Cinefantastique, Starburst i Fangoria, a més de ser codirector de FrightFest, el principal certamen dedicat al gènere al Regne Unit. L'australià Russell Mulcahy, director d'un dels títols més emblemàtics del cinema fantàstic dels vuitanta, Els immortals (1986), i films de gènere com La sombra (1994), Resurrecció (1999) o Resident Evil: Extinció (2007), és també el responsable de la realització de vídeos musicals per a AC/DC, Elton John, Queen, Duran Duran i de Video Killed the Radio Star de The Buggles, que va inaugurar les emissions de la cadena MTV. I Nancy Bishop, directora de càsting amb oficina a Londres i Praga, ha treballat amb cineastes com Guillermo del Toro, Bong Joon-ho i Brad Bird. El 2001, fou nominada a l’Emmy per la minisèrie La historia de Anna Frank, i recentment ha treballat en produccions de Netflix, Amazon i Warner.

XV Jurat Carnet Jove de Sitges

Un any més l’Agència Catalana de la Joventut a través del seu programa “Connecta’t” del Carnet Jove i l’equip de direcció de Sitges 2019 – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, ha seleccionat 5 joves que formaran part del XV Jurat Carnet Jove de Sitges, un jurat oficial del Festival que atorgarà el Premi Jurat Carnet Jove a la millor pel·lícula de la Secció Oficial Fantàstic, el Premi Anima't al Millor Llarg d'Animació i el Premi Anima't al Millor Curt d'Animació. L’objectiu d’aquesta col·laboració és la de professionalitzar la crítica cinematogràfica, donant l’oportunitat a cinc joves interessats en el món del cinema de formar part d’un dels jurats oficials del Festival de Sitges.

Suport a la 52a edició

Un any més, el Festival agraeix el compromís de les entitats i empreses col·laboradores: Moritz (patrocinador principal), Obra Social “la Caixa” (partner social) i Mistinguett Sparkling (patrocinador), la XAL (patrocinador), Meliá Sitges (patrocinador i seu oficial), Deluxe (col·laborador), La Vanguardia (diari oficial), TV3 (televisió oficial) i Jeep Turiauto (vehicle oficial).

El Festival també amplia enguany el seu capítol de col·laboradors, entre els quals ja s’ha confirmat els acords amb SGAE, Fotogramas, Iberia oficial, Renfe, Fnac, Ediciones Minotauro, Tr3SC, Cafés Candelas, Japan Fundation, Hong Kong Economic and Trade Office, IES Joan Ramon Benaprès Escola Hoteleria, Fundació PKU, CineAsia, Jet Entertainment, FX Animation, The Original Cha-Chá, D.O Ribera del Duero, Cathay Pacific, Spamflix, Johnnie Walker, Movistar +, Valrhona, China Madrid, Samsung, ESCAC, Cinesa, Coca-Cola European Partners Ibera, S.L.U, Embotits Bundó, Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, MAIN, Mind the Gap, Reial Cercle Artistic, Selecta Visión, SGAE i Planet Horror. 

Sitges 2019 s’organitza gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Sitges, de l’Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, i compta amb el suport de l'Instituto de la Cinematografía y de las Artes Audiovisuales del Ministerio de Cultura y Deportes, la Diputació de Barcelona i del Carnet Jove – Departament de Benestar i Família.

Lloc i adreça de l'acte

  • Sitges
  • Diferents indrets
  • Melià Sitges

Informació de contacte


T'ha interessat aquest acte?

Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Subscriu-te ara!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



Avui al Penedès


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!