Conferències, col.loquis

Cicle de xerrades Despullant el masclisme

Vilafranca del Penedès | 17-10-2019 19:30 h. fins 05-11-2019

Cicle de xerrades Despullant el masclisme

La perspectiva de gènere en la literatura infantil i juvenil

▸ Dijous 17 d’octubre Lloc: Sala d’Actes de l’Escorxador Hora: 20.00h Convidada: Maite Carranza. Antropòloga, escriptora i guionista.

Maite Carranza recorda amb predilecció els llargs estius d’infància i adolescència al Penedès. Escriptora prolífica, en els primers noranta ja havia escrit una vintena de llibres, quan va canviar la seva feina de professora de Llengua i Literatura a Secundària per la de guionista a la televisió catalana en serials com Poble Nou. En els últims anys ha tornat a la literatura infantil i juvenil i en aquest camp ha obtingut importants premis i el reconeixement entusiasta dels lectors. Carranza vindrà a Vilafranca a presentar dues novetats: Safari (premi Edebé 2019), una novel·la humorística infantil sobre una comunitat de ximpanzés on la situació del mascle no és tan dominant com ens pensem; i L’alè del drac (Premi Joaquim Ruyra 2019), una novel·la juvenil, en la qual el jove Antoni Gaudí comparteix protagonisme amb una noia avançada al seu temps i víctima de la seva condició de dona. A banda d’aquests dos llibres nous, l’escriptora comentarà, entre d’altres amb contingut feminista, dos dels seus èxits més coneguts i punyents: Paraules emmetzinades, sobre l’abús sexual de menors en l’àmbit familiar, i El fruit del baobab, una novel·la sobre l’ablació en nenes gambianes a Catalunya, al Maresme, que suscita molt d’interès entre els joves, perquè contrasta els valors de societats diferents en relació a la condició de ser dona. Així mateix, i com a clàssic juvenil, l’autora es referirà a la trilogia de La guerra de les bruixes, una saga catalana i universal, traduïda a moltes llengües, on protagonistes i antagonistes són figures femenines que reivindiquen el seu paper transformador.

Ni finos ni seguros

▸ Dimecres 23 d’octubre Lloc: Sala d’Actes de l’Escorxador Hora: 20.00h Convidats: David Fernàndez. Escriptor i activista. Lyona. il·lustradora i directora de videoclips.

David Fernàndez, escriptor i activista social, i Lyona, il·lustra- dora i artista polifacètica, han publicat plegats La revolta de Santa Jordina (Amsterdam,2019), una versió pròpia i femeni- na de la llegenda de Sant Jordi, republicana, feminista i amb consciència crítica. Amb el to cordial i irònic del títol que han triat per a la xerrada, assistirem a la defensa de la cultura com a eina de transformació, de la lluita col·lectiva i del fet que «tota la vida haurem d’estar llegint, regant les plantes i regant les vides», en paraules del militant de la CUP i que va ser diputat al Parlament de Catalunya. Lyona és el pseudònim de Marta Puig, nascuda a Esparraguera, fotògrafa, directora de videoclips i molt activa a les xarxes, que ha publicat un munt de llibres infantils en col·laboració amb altres autors. En aquesta ocasió presentarà dos llibres apareguts aquest any, Sex Oh. Mi revolución sexual (Random, 2019), on parla de sexualitat, educació sexual, plaer i poder i Camioneres (Savanna Books, 2019), una novel· la gràfica infantil, publicada en col·laboració amb Bel Olid. També en comentarà d’altres d’anteriors com són, Cuando el negro se hace rosa (Lunwerg, 2016) i La vida es corta y luego te mueres, que va publicar conjuntament amb Enric Pardo (Col·lecció Reservoir Gráfica, 2015).

La masculinitat a través de Teresa Pàmies

▸ Dimecres 30 d’octubre Lloc: Sala d’Actes de l’Escorxador Hora: 19.30h Convidada: Montse Barderi, escriptora, comissària de l’Any Pàmies i guanyadora del premi Prudenci Bertrana 2019

Montse Barderi, escriptora i comissària de l’Any Teresa Pàmi- es, recordarà el missatge plenament vigent de la periodista i activista catalana de la qual enguany es commemoren cent anys del naixement, amb la ponència «La masculinitat se- gons Teresa Pàmies». Compromesa amb el feminisme, el so- cialisme i el catalanisme, Pàmies va publicar una cinquantena de llibres entre els quals, Mascles no masclistes, on afirma que «no cal haver nascut femella per rebutjar el masclisme». També Gent del meu exili o Memòria dels morts, que tracta de la condició de les dones, i que Barderi comentarà, entre d’altres reeditats amb motiu de l’any que se li dedica. Montse Barderi és ella mateixa autora d’obres escrites amb perspectiva igualitària, entre les quals es referirà a Dones úniques (Columna, 2018), un recull de retrats de dones catalanes d’àmbits diferents (arts, ciència, lletres, esports, activisme) i El amor no duele (Urano, 2016), una incursió en el gènere de l’autoajuda que planteja el problema de dependre d’algú que et fa mal i dirigit a persones aferrades a relacions que no les fan felices. A més, Barderi aprofitarà la visita a Vilafranca per presentar el seu últim llibre, La memòria de l’aigua ( premi Prudenci Bertrana 2019), que tracta sobre tres generacions de dones que reivindiquen el seu lloc al món.

Nuevos hombres buenos. La masculinidad en la era del feminismo

▸ Dimarts 5 de novembre Lloc: Sala d’Actes de l’Escorxador Hora: 20.00h Convidat: Ritxar Bacete, antropòleg, treballador social especialista en gènere i escriptor Acte conduït per: Anna Vallhonesta, periodista

Ritxar Bacete, nascut a Vitoria-Gasteiz, és escriptor i treballador social especialista en polítiques d’igualtat, paternitat positiva, economia del desenvolupament, feminisme i masculinitats. Antropòleg de formació, és autor de Nuevos hombres buenos. La masculinidad en la era del feminismo (Península, 2017), un assaig que va dedicat als homes pacífics i cuidadors, als homes bons que han existit sempre. Amb una prosa viva i interessant, l’autor aprofundeix en allò que ha estat històricament ser home i demostra els beneficis que suposa per als homes renunciar als privilegis del masclisme a canvi d’alliberar-se de les servituds que comporta per a ells mateixos. Bacete considera que falten homes no masclistes que siguin referents igualitaris i per això acaba de publicar, també en català, el llibre El poder dels nois (Destino, 2019) amb el propòsit que els nens que el llegeixin s’alliberin dels estereotips masclistes.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!