Exposicions

Espècies protegides, de Miquel Aparici

Sitges | 18-01-2020 12:00 h. fins 01-03-2020

Espècies protegides, de Miquel Aparici

L’artista Miquel Aparici inaugurarà aquest dissabte a les dotze del migdia l’exposició ‘Espècies Protegides’, instal·lada a la planta baixa del Centre Cultural  Miramar de Sitges a partir d’aquest dissabte, 18 de gener. La mostra retrospectiva està formada per una quarantena d’escultures en forma d’animals com peixos, elefants, balenes, tortugues, un guepard, un goril·la i també un rinoceront, creats a partir d’objectes en desús, que l’escultor barceloní transforma amb creativitat i originalitat.
 
A través de més de tres dècades, Miquel Aparici ha esdevingut un referent de l’art del reciclatge mitjançant obres d’art originals, que configuren un zoo particular molt imaginatiu i enginyós que, amb el pas del temps, també s’ha convertit en reivindicatiu.  Segons l’autor, l’exposició porta per títol ‘Espècies protegides’ perquè “malauradament peces com el rinoceront representen animals en vies d’extinció i la llista cada vegada es va ampliant”. La fauna que representa Miquel Aparici a través de les escultures té una gran expressivitat. Per a l’artista, “els animals tenen una certa vida, una certa empatia”.
 
Miquel Aparici ha unit la seva passió per la biologia i l’arqueologia a través de l’art. La seva afició de petit, per buscar i recopilar objectes antics, eines d’antics oficis, instruments de navegació i utensilis agrícoles, li han servit per bastir una fauna particular. Utilitza tot tipus de materials que busca en fires de brocanters, antiquaris, antics magatzems i navegant per internet.

Des de fa anys l’artista explora amb materials com la fusta, el ferro, vidre, per donar una segona vida i crear animals mitjançant l’’assemblage’, una tècnica artística per unir peces úniques, objectes o fragments en desús sense manipular. Miquel Aparici reconeix que “m’agraden els objectes antics, les eines del camp que tinguin impregnat el pas del temps i que tinguin una història per explicar. Sempre intento respectar al màxim la seva forma original i manipular el menys possible el material. El procés de creació d’aquestes escultures té com a punt de partida la forma, vull que la forma sigui l’objecte i s’adapti a l’animal. Busco peces úniques amb història que tinguin una estètica i que em resultin belles”.
 
Les obres més destacades de la mostra són un rinoceront, de mida natural, fet amb cadires antigues de ferro de tractor, entre altres materials, i també un goril·la fet amb càmeres de rodes de tot tipus de vehicles des de rodes d’avió fins a rodes de tractors i carretons de paleta.

A més de les escultures, l’artista també hi exhibirà tres peixeres amb peixos que estan amb un líquid semblant a l’aigua, 5 dibuixos fets amb cafè i sucre i un vídeo per veure el procés creatiu del treball de Miquel Aparici al seu taller. L’exposició ‘Espècies protegides’ es podrà visitar fins a l’1 de març.
 
Miquel Aparici, una referència de l’art de convertir objectes en desús 
 
‘Espècies protegides’ és una exposició retrospectiva de Miquel Aparici que mostra una selecció de la seva obra per mostrar la seva evolució artística des de l’any 1990 fins al 2019. L’artista Miquel Aparici (Barcelona, 1963) va estudiar disseny gràfic a l’Escola Massana. Aquesta carrera la va compaginar amb la seva trajectòria professional en el món de l’art. L’any 1990 va iniciar la seva faceta com a artista amb la creació d’una col·lecció de pintures sobre animals fetes amb la tècnica de dibuixar amb cafè líquid, sucre i una cullereta com a pinzell. Tres mesos després de fer el seu primer dibuix va exposar en una galeria d’art del carrer Montcada de Barcelona i 9 mesos més tard, va viatjar a Nova York per fer una exposició d‘aquestes primeres obres sobre paper protagonitzades per insectes. Sempre m’han sortit animals: insectes, aus. Els insectes tenen unes estructures molt aèries, molt 3 dimensions i em trobo molt còmode”.
 
La  carrera  de l’artista barceloní però evolucionaria dos anys després quan el 1992 va decidir combinar la pintura amb l’escultura. Després de fer 1.000 dibuixos i de trobar que dibuixar animals amb cafè estava limitat tant pel que fa la paleta cromàtica com a la temàtica, va decidir fer un pas més i començar a experimentar ja que “l’escultura m’obria una gran quantitat de possibilitats per provar altres tècniques. Vaig aprendre a soldar i a jugar amb l’espai, amb el 3D. Els reptes que em planteja l’escultura encara avui dia els tinc. Sempre trobo preguntes que he de solucionar”.

Segons Miquel Aparici: “primer vaig començar amb el dibuix amb filferro, que una manera de dibuixar a l’aire. Li donava volum. Les 3 dimensions em van agradar i després vaig fer estructures més grans. Vaig començar a utilitzar la tècnica d’’assemblage’ a partir del reciclatge d’objectes en desús de fusta i ferro”.

Des d’aleshores ha fet muntatges amb estris antics, motlles i objectes en desús de fusta, metall, ferro, entre altres materials, per crear més de 350 peces que són escultures amb formes d’animals terrestres, aquàtics i voladors de diferents mides i formes com insectes, formigues, libèl·lules, crancs, sargantanes, tortugues, ocells, mosquits, gats, gossos, peixos, girafa, mico, goril·la, rinoceront, guepard, entre molts d’altres. Una fauna molt heterogènia que es caracteritza per una força expressiva, una elegància i una simplicitat estructural però amb un procés creatiu molt laboriós. Aquestes escultures d’animals creats a partir d’objectes en desús configuren no només un bestiari reciclat sinó un bestiari artístic d’una gran força expressiva.  

Al llarg dels anys, Miquel Aparici ha exposat a galeries de Barcelona però també d’arreu del món. La seva obra ha viatjat a Nova York, Amsterdam, Miami, Milà, Viena o Madrid, entre altres localitats. Fins i tot també ha exhibit les seves creacions inspirades en l’obra de Gaudí en un espai emblemàtic com és el Temple de la Sagrada Família. Els seus animals també s’han exposat al Museu de Ciències Naturals de Barcelona. Miquel Aparici exposa per primera vegada la seva obra a Sitges, una vila on té un lligam especial ja que la visita en moltes ocasions i és on es va casar.

Lloc i adreça de l'acte

  • Sitges
  • Centre Cultural Miramar

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!