Fires i festes

Un príncep a Les Peces

Albinyana | 18-01-2020 19:00 h.

Un príncep a Les Peces

La presentació comptarà amb la presència del comissari de l’exposició, el periodista Xavier Pete; l’alcalde d’Albinyana, Quim Nin, i l’exrector de l’església de Les Peces i actual vicari episcopal de l’Arxidiòcesi de Tarragona, mossèn Jordi Figueras.

Aquesta activitat romandrà oberta els dies 18 i 19 de gener en un territori que es va convertir en un espai de descans i meditació per al bisbe i arquebisbe emèrit de la Seu d’Urgell; de retorn a les arrels biològiques i de retrobament personal després de 32 anys d’exercici polític i religiós a Andorra i la diòcesi d’Urgell.

D’ON SORGEIX I QUÈ OFEREIX AQUEST PROJECTE?

L’exposició sorgeix d’una altra mostra, titulada Joan de Ca Piroi, d’Alcover a An- dorra. Records i imatges d’un religiós que va ser príncep i produïda pel Museu d’Alcover l’octubre del 2019. Les Peces esdevindrà el primer indret per on comen- çarà el recorregut itinerant del projecte després d’haver-se pogut visitar durant tres mesos al Museu d’Alcover (de l’octubre fins al desembre del 2019).

Es tracta d’una mostra interpretativa sobre qui fou l’arquebisbe-bisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Joan Martí i Alanis, el qual tingué unes arrels familiars i vitals molt vinculades al poble d’Alcover, i la primera que fa palesa la intenció de redescobrir la biografia de la seva figura, gairebé oblidada i poc reivindicada a Catalunya. Es pretén oferir una mirada humana de qui ocupà un dels càrrecs polítics i religiosos més importants de l’últim segle a la península (és l’únic tarra- goní que ha obtingut el títol de cap d’estat i ha redactat i rubricat una constitució) a través d’objectes personals, fotografies intimistes i testimonis de persones que el van conèixer al llarg de la seva vida a través de diversos muntatges audiovisu- als. Tot plegat, situa el visitant molt a prop del protagonista de l’exposició i el converteix en un espectador més del seu llegat vital.

AMB QUINA INTENCIÓ NEIX L’ACTIVITAT?

Es pretén que el pas de la mostra per Les Peces evidenciï, d’una banda, la pro- funda petjada que va deixar monsenyor Martí en les vides de molts dels seus habitants, encara portadors d’un record especial del religiós per les seves con- verses i els seus consells intel·ligents, i, de l’altra, la necessitat d’evitar que el personatge quedi oblidat en el transcurs de la història que manca escriure.

Lloc i adreça de l'acte

  • Albinyana
  • Parròquia del Sagrat Cor a Les Peces

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!