Agenda del Penedès

Altres

Dia Mundial del Medi Ambient a Vilanova

Vilanova i la Geltrú | 05-06-2020 16:30 h. fins 17-06-2020

Dia Mundial del Medi Ambient a Vilanova

PROGRAMA D'ACTES

Tots els actes són online, excepte tres visites guiades a l'anomenat “espai birding”, a la desembocadura del torrent de Sant Joan a la platja de Ribes Roges. La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, Marta Jofra, ha explicat que, aprofitant el lema de la Setmana d'aquest any, ‘És l'hora de la natura', s'ha volgut  posar de relleu els efectes del confinament i la crisi sanitària, “una crisi que ha tingut efectes molt negatius a nivell sanitari, social i econòmic, però que per una altra banda ha portat efectes molt positius en termes de recuperació de la natura. Hem vist com la natura s'ha apropiat d'espais que eren utilitzats pels humans, espai molt urbans”. Concretament, en el cas de Vilanova i la Geltrú s'han vist dos efectes molt rellevants: el corriol camanegre aquest any ha triplicat l'èxit reproductiu a la platja de Ribes Roges, i també és present en altres platges, i l'altre aspecte rellevant és la contaminació atmosfèrica: la ciutat ha arribat a mínims històrics dels últims 5 anys gràcies a la reducció de la mobilitat, sobretot, i de l'activitat a la ciutat. Concretament, des del dia 15 de març, quan es va decretar l'estat d'alarma, fins al 10 de maig, hi va haver una reducció del 46,3% dels nivells d'òxids de nitrogen (Nox), un dels principals indicadors de contaminació atmosfèrica.

“Amb les últimes dades relacionades amb la Fase 1 i la Fase 2 de desconfinament ja hem vist que es van recuperant els nivells, per tant hi ha una clara relació entre mobilitat, activitat econòmica i contaminació atmosfèrica. Anirem fent seguiment d'aquestes dades a veure com evoluciona”, ha dit Jofra, que ha continuat: “les mesures de pacificació del trànsit, restricció de la circulació al centre i la creació de nous carrils bici van en la línia d'intentar mantenir les baixes emissions que estem tenint”.

La regidora de Medi Ambient també ha volgut recordar un altre efecte positiu del confinament i la posterior desescalada: “com que no es podia sortir del terme municipal, ha estat una oportunitat perquè la ciutadania utilitzi i descobreixi espais naturals que tenim a la ciutat i els doni valor, com l'Ortoll, els Colls-Miralpeix, o l'espai de la platja de Ribes Roges i la desembocadura del torrent de Sant Joan.”

Justament aquesta zona de la platja de Ribes Roges s'ha convertit en un punt clau d'aquest augment de la biodiversitat, ja que a banda de la major presència del corriol camanegre, hi ha presència de moltes altres aus, i nidificacions d'altres espècies com l'ànec coll-verd. En aquest sentit, s'ha creat el hashtag #biodiversitatVNG perquè tothom que vulgui etiqueti imatges de fauna i flora de la ciutat per compartir aquesta riquesa.

“Aquest any per primera vegada hem comptat amb 25 persones voluntàries de la Xarxa Ciutadana de Suport, que ens han ajudat en una tasca molt important, que és la d'informar la ciutadania que s'apropa a la platja de la importància de preservar el patrimoni natural, especialment les zones de nidificació d'aquestes aus, i conscienciar sobre la necessitat de no portar els gossos a la platja en aquesta època de cria”, ha volgut remarcar Marta Jofra.

Finalment, la Setmana del Medi Ambient servirà també per donar a conèixer a la ciutadania que l'Ajuntament ha facilitat els tràmits per a les persones que volen instal·lar sistemes d'energies renovables a casa per a autoconsum. Aprofitant que l'any passat es va aprovar una llei per promoure l'autoconsum, l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ja no requereix una llicència per poder instal·lar plaques solars.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!