Agenda

Música, concerts, balls

Músiques del Retaule

Vilanova i la Geltrú | 18-09-2020 20:30 h.

L’Associació d’Amics del Retaule de Santa Maria de la Geltrú (AMICRET) de Vilanova i la Geltrú organitza la quarta edició de Músiques del Retaule, sota la direcció artística d’Isabel Pla, professora del Conservatori Mestre Montserrat.

Músiques del Retaule

Enguany, com a conseqüència de la situació de pandèmia, la programació consisteix en un concert únic que tindrà lloc, com sempre, a l’església de la Geltrú el divendres 18 de setembre a les 20.30 h, amb l’aforament permès per les autoritats sanitàries i les mesures de seguretat corresponents.

El concert anirà a càrrec del Cor de Cambra Francesc Valls, sota la direcció de Pere Lluís Biosca. Aquest conjunt va ser fundat el novembre del 2003 a Barcelona per tal de participar de forma regular en les misses conventuals anuals de la Catedral, i ofereix setmanalment un variat repertori de motets i cants polifònics en funció dels textos propis de cada dia litúrgic. Constituït per un grup estable de vuit a dotze cantants professionals, alguns dels seus membres també actuen com a xantres i animadors del cant del poble en laudes, vespres, viacrucis i misses dominicals i festives, i garanteixen la seva presència en més de 350 oficis anuals. El treball del Cor de Cambra Francesc Valls combina tant la interpretació de la polifonia religiosa de tots els temps, així com de les obres inèdites dels antics mestres de capella de la Catedral de Barcelona, que son introduïdes novament dins la litúrgia. L’exemple més rellevant d’aquest procés de recuperació el trobaríem en el Cant de la Sibil·la, on s’ha reconstituït la litúrgia i el vestuari del segle XVI, s’utilitza la partitura original del segle XV, conservada als arxius capitulars, alhora que anualment s’encarrega un cant final a cura de compositors de prestigi. El Cor de Cambra ha adoptat el nom de Francesc Valls (1671-1747), en homenatge a qui fou mestre de capella de la Catedral barcelonina, i un dels màxims exponents de la música barroca peninsular, tot i que part de la seva obra, d’enorme qualitat i interès, resta encara inèdita.
D’entre la seva activitat en concerts destaquen l’òpera Hangman al Gran Teatre del Liceu (2007), el Requiem de Francesc Valls al Festival de Pasqua de Cervera (2014), la Sibil·la al Duomo, El Llibre Vermell de Montserrat al FEMAP (2017) i al Festival de Rudolstadt (2018), Dido and Aeneas de Purcell a Maó (2017), els Rèquiems de Mozart (2018) i Durufle (2019) amb l’Orquestra Camera Musicae, i Space Odyssey de Ligeti amb l’OBC (2020). Destaca també la banda sonora del pròxim film d’Isabel Coixet, Nieva en Benidorm.

AMICRET és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu promocionar els valors culturals, històrics i espirituals inherents al retaule d’estil barroc que presideix l’altar major de la Parròquia de Santa Maria de la Geltrú. Enguany el cicle compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.

Abans de la pandèmia, AMICRET tenia previst oferir un concert especial de l’Escolania de Montserrat de cara a la primavera del 2021. La voluntat és de mantenir-lo, si bé queda supeditat a la situació sanitària.

Venda de localitats: una hora abans del concert a la mateixa església, i el dijous 17 de setembre, de 19.00 a 20.00 h, a la rectoria de la Geltrú.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte