Agenda del Penedès

Conferències, col.loquis

Presentació del llibre 'Paraula de jueu', de Martí Gironell

Vilafranca del Penedès | 24-09-2020 19:30 h.

Presentació del llibre 'Paraula de jueu', de Martí Gironell

L’escriptor Martí Gironell (Besalú, 1971), un dels autors més prolífics i llegits de la literatura catalana actual, presentarà dijous, dia 24 de setembre, a dos quarts de vuit del vespre, al claustre de Sant Francesc de Vilafranca del Penedès, la novel·la Paraula de jueu (Editorial Columna, 2020), una continuació d’El pont dels jueus, l’obra publicada l’any 2007 que amb 100 mil exemplars venuts i traduccions a diverses llengües va donar-lo a conèixer entre el gran públic. La presentació de la novel·la i de l’autor, que ha estat organitzada per La Cultural llibreria, anirà a càrrec del crític literari i escriptor penedesenc, Jordi Llavina.

Martí Gironell, doncs, torna al tema que el va fer més famós i ho fa amb una narració històrica que pivota sobre tres eixos: la reconstrucció del pont de Besalú sobre el riu Fluvià, enrunat per les fortes riuades del 1315; analitzar la rivalitat entre les comunitats cristiana i jueva a la Catalunya medieval i, finalment, remarcar la importància del llibre i de la paraula en la cultura jueva, una comunitat humana que va constituir una important minoria a casa nostra fins a la seva expulsió l’any 1492. Com en totes les obres anteriors, Gironell juga amb una tramoia de ficció –en aquest cas la història d’amor entre Kim i Ester, jueu i cristiana, respectivament- situada en un context històric que l’escriptor ha anat reconstruint de manera pacient i minuciosa a partir d’un llarg procés de documentació.

Una investigació

L’acció de la novel·la se situa l’any 1337 en un moment en el qual les comunitats jueva i cristiana de Besalú es posen d’acord per reconstruir el pont enrunat per les riuades del 1315 en veure com la manca d’aquesta obra d’infraestructura limitava l’expansió territorial i comercial de la vila. És així com el mestre d’obres Pere Baró rep l’encàrrec de la vila de Besalú de reconstruir el pont bastit uns tres-cents anys abans per constructor Prim Llombard. A la tasca de reconstrucció del pont s’hi suma el jove Kim, rebesnét del primer constructor del pont de Besalú i personatge clau en la història, ja que serà l’encarregat d’investigar les causes de la sobtada paralització de les obres.

Paraula de jueu se suma a la ja llarga llista de novel·les a través de les quals Martí Gironell s’ha aproximat a moments o a personatges rellevants de la història de casa nostra. En aquest sentit, l’any 2018 Gironell va guanyar el premi Ramon Llull de novel·la per l’obra La força d’un destí en la qual feia una reconstrucció novel·lada de la figura del restaurador i empresari vitivinícola Ceferino Carrión, mundialment conegut amb el nom de Jean Leon.

Tenint en compte l’actual situació sanitària, els organitzadors de la vetllada preguen al públic màxima puntualitat, alhora que comuniquen que hi haurà un control d’entrada per garantir una aforament limitat.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!