Agenda del Penedès

Altres

Concentració en suport al Poble Sahrauí al Vendrell

El Vendrell | 01-12-2020 18:30 h.

Concentració en suport al Poble Sahrauí al Vendrell

Comunicat urgent del moviment solidari amb el poble sahrauí a Catalunya

El passat 21 d’octubre, desenes d’activistes sahrauís es van reunir per manifestar-se pacíficament al sud dels territoris alliberats del Sàhara Occidental, a la carretera que uneix la porta il·legal de Guerguerat amb Mauritània. Els i les manifestants van tallar aquesta via per reclamar la fi de l’ocupació marroquina, la fi de l’espoli de recursos naturals del Sàhara Occidental per part del Marroc i la celebració del referèndum d’autodeterminació, un referèndum pactat des de l’any 1991 amb la signatura de l’alto el foc entre el govern de la República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) i el Regne del Marroc.

La matinada del 13 de novembre, el Regne del Marroc va travessar la bretxa il·legal del Guerguerat per desallotjar els i les manifestants sahrauís, trencant tots els acords acceptats. Davant d’aquesta situació el Front Polisari va haver d'intervenir per protegir els civils de les agressions marroquines, mentre aquests intentaven obrir una altra porta al mur de la vergonya per poder seguir amb l’espoli de recursos del Sàhara Occidental. L’atac va ser respost pel Front Polisari amb una maniobra militar.

Tot això va portar al Govern de la RASD a declarar el trencament de l’alto al foc i a avisar d’una escalada militar al Sàhara Occidental que pot desencadenar en una guerra després de 29 anys de no-agressió.

L'Estat Espanyol té una gran responsabilitat vers la comunitat sahrauí, ja que el Regne del Marroc ocupa il·legalment els seus territoris des del novembre de l’any 1975, en què Espanya, signant els acords tripartits de Madrid, va fugir del Sàhara Occidental deixant la població sahrauí abandonada i sense promoure un pla de descolonització, tal com obligaven les Nacions Unides.

Des de l’any 1991, amb la signatura de l’alto el foc i la creació de la MINURSO (la Missió de Nacions Unides per al referèndum al Sàhara Occidental) el poble sahrauí ha estat exemple de lluita no violenta i ha advocat sempre per la celebració del referèndum d’autodeterminació que havia de promoure i garantir Nacions Unides.

La missió de la MINURSO ha fracassat durant 29 anys, amb el beneplàcit de la comunitat internacional i amb l’Estat espanyol al capdavant, tot i ser l’estat reconegut com a potència administradora del territori del Sàhara Occidental per múltiples resolucions de les Nacions Unides.

Durant tots aquests anys, el Regne del Marroc ha vulnerat contínuament els drets de la població sahrauí, silenciant brutalment la veu de les activistes que viuen als territoris ocupats del Sàhara Occidental. Un exemple clar és el que va passar fa just deu anys amb el desmantellament del campament de la dignitat de Gdeim Izik, on milers de sahrauís es van manifestar durant un mes per denunciar l’ocupació il·legal del regne alauita i l’espoli de recursos naturals que pateix el poble sahrauí.

Amb la protesta del Guerguerat, la comunitat internacional ha tingut l'oportunitat de donar suport al poble sahrauí, però un cop més, ha mirat cap a una altra banda. Sabent-se impune dels seus actes, el Regne del Marroc ha decidit trencar els acords de l’alto el foc. Ara, com ja hem vist en altres conflictes i en altres països del món, tot són lamentacions; però ha arribat el moment que les Nacions Unides actuïn en conseqüència del que diuen en les nombroses resolucions en les quals reclamen una finalització del procés de descolonització. Si no és així, l’escalada militar pot anar a més, i tothom haurà d’assumir la seva responsabilitat.

Per tot això:

- Reclamem a les administracions públiques i al Govern de Catalunya un clar posicionament a favor del dret d’autodeterminació del poble sahrauí i de condemna a l’ocupació marroquí del Sàhara Occidental, així com de les actuacions que han portat al trencament de l’alto el foc.

- A les Institucions i al Govern espanyol que assumeixin les seves responsabilitats com a potència administradora del territori i realitzin els esforços necessaris perquè es posi en marxa, de forma definitiva, el que preveuen els acords de pau vigents entre el Regne del Marroc i la República Sahrauí. Obligant a qui ha posat tots els impediments possibles a acatar les normes Internacionals i els acords signats i exigint l'immediat nomenament d'un representant del secretari general de Nacions Unides que garanteixi la realització immediata d'un referèndum d'autodeterminació tutelat per les Nacions Unides.

- A la societat civil catalana i a totes les entitats que defensen els drets humans, que ens ajudin a difondre aquesta vulneració de drets constant per part del Regne del Marroc donant suport al poble sahrauí, que ha de ser sobirà de poder decidir el seu futur lliurement. Des de la societat civil catalana i les entitats sotasignants, volem mostrar la nostra preocupació per la situació que s'està vivint al Sàhara Occidental i confiem plenament en el fet que l’única solució possible al conflicte és la celebració del referèndum d'autodeterminació del Sàhara Occidental.

No a la guerra, sí al referèndum!

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte


    T'ha interessat aquest acte?

    Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

    Subscriu-te ara!

    El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



    Avui al Penedès


    SEGUEIX-NOS

    Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

    Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!