Música, concerts, balls

Concert d’Any Nou

Vilanova i la Geltrú | 30-12-2020 19:00 h.

Concert d’Any Nou

En plena pandèmia, Lettere in Musica va fer bombolla als Pirineus, a Caslelnau-Durban, entre quatre cases perdudes dels Arièges, per cantar a sis veus sense descans. D’aquells dies d’estiu, tan estranys, tan salvatges, en van sorgir consonàncies que ara volen compartir amb nosaltres com un petit homenatge a totes les vides que s’han perdut, a tants somnis trencats, a les pors i als neguits, a l’esperança i a la tristesa. A les acaballes d’un any de tenebra, quan tot just els dies inicien lleus retorns a la llum, la música de Tomàs Luis de Victoria (l’excels, el místic) us arribarà al mateix temps que l’esclat de vida, de plaer compartit de Claudio Monteverdi (el més sensual i teatral d’aquells temps antics, temps de desficis amplificats per la paraula cantada), el tortuós camí del dolor, les cavernes de l’ànima, les copsem dins els responsoris de Carlo Gesualdo da Venosa (príncep i assassí), però el consol dels plens espirituals a sis veus de Heinrich Schütz tenen el poder de suturar-nos totes les tristeses. Per tancar la nit, la llum de Mateu Fletxa el Vell i el singular esperit nadalenc que només ell sap donar a les seves ensaladas.

PROGRAMA

De la Tenebra…

HEINRICH SCHÜTZ (1585-1672)
Geistliche Chormusik 1648, a 6v.
“Selig sind die Toten die in die Herren sterben”

CARLO GESUALDO DA VENOSA (1566-1613)
Tres responsoris de Dissabte Sant
“O vos omnes”
“Ecce quomodo moritus iustus”

TOMAS LUIS DE VICTORIA (1548-1611)
“O vos omnes”, feria sexta in parasceve, a 4v.
“Nigra Sum, sed formosa”, In purificatione beatae Maria Virginis, a 6v.

De la Llum…

CLAUDIO MONTEVERDI (1567-1643)
Il Quarto libro dei Madrigali
“Sfogava con le stelle”
“Sí, ch’io vorrei morire”

ANÒNIM s. XVI (atr. Mateu Fletxa el Vell)
Del cançoner d’Uppsala
“Vella, de vós som amorós”

MATEU FLETXA EL VELL (1481-1553)
“Què farem del pobre Joan?”, a 4v.
“La Negrina”, ensalada a 4v.

HEINRICH SCHÜTZ (1585-1672)
Geistliche Chormusik 1648, a 6v.
“Ich bin eine rufende Stimme”

Lettere in Musica neix a la Facultat de Lletres de la URV vinculant la seva activitat investigadora, creativa i divulgativa al Departament d’Història i Història de l’Art. En la vessant de la interpretació amb criteris històrics, Lettere in Musica ha tirat endavant diversos projectes, com ara l’enregistrament i concert Dulcis amica dei, amb l’excepcional col·laboració de Nicolau de Figuereido, el 2010 i també l’acció musical Alis. Versant Duoda el 2013. Al Museu Diocesà de Tarragona, durant la Nit dels Museus 2016, el Laboratori va estrenar el seu programa Umori freddi i el mateix any, l’acció musical Dionísies al laberint d’Ariadna al Foment Vilanoví. Lettere in Musica ha creat i estrenat a la URV el novembre de 2016, Lliçons de tenebres, 36 planys damunt la terra vermella. Tanmateix, l’agost de 2017 ha representat l’acció musical Ariadna, del laberint al cel dins el 13è Cicle d’Orgue del Matarranya. Les seves darreres propostes han estat Eros en temps de flors (Museu de Cervera, Nit dels Museus 2019) i Eros i els àngels, amb Fernando Artime, al 15è Cicle d’Orgue del Matarranya.

Lloc i adreça de l'acte

Informació de contacte

  • 10 €

T'ha interessat aquest acte?

Subscriu-te a Eix Diari i rebràs cada divendres l'agenda cultural més destacada al teu correu electrònic. Dona suport al periodisme local col·laborant amb nosaltres i fes-te’n subscriptor per només 3€ al mes sense permanència.

Subscriu-te ara!

El periodisme de proximitat necessita del compromís dels seus lectors.



Avui al Penedès


SEGUEIX-NOS

Si voleu rebre per e-mail les notícies de la setmana i la millor agenda cultural del cap setmana, apunteu-vos als nostres butlletins.

Butlletins gratuïts Subscriu-te ara!